Forsinkede vacciner: EU opnår først flokimmunitet sent i oktober

Illustration: Wikipedia

EU kommer som helhed først til at opnå flokimmunitet ved udgangen af oktober 2021, fordi det er gået langsomt med at få fat på de indkøbte vacciner til EU-borgere, som har betalt for dem gennem deres skattepenge.

Det skriver The Guardian på baggrund af en analyse fra virksomheden Airfinity, der baserer sig på aftale vaccine-leverancer og den nyeste udvikling i forhold til forsinkelser i produktionen.

»EU’s udfordring er hovedsageligt udbudsrelateret,« siger Rasmus Bech Hansen, der er administrerende direktør i Airfinity, til The Guardian.

Mens Storbritannien indtil videre har givet 10,8 doser pr. 100 personer, så ligger EU-gennemsnittet på nuværende tidspunkt kun på 2,1 doser pr. 100 personer.

Ifølge Airfinitys analyse vil Storbritannien opnå flokimmunitet ved at have vaccineret 75 procent af befolkningen allerede 14. juli, mens det samme først vil ske i EU 21. oktober.

Rasmus Bech Hansen forklarer til The Guardian, at EU har været langsommere end Storbritannien til at godkende vacciner og i forhold til at rykke på ordrerne, hvor antallet af bestilte doser pr. indbygger af de succesfulde vaccinekandidater først sent blev optrappet.

Han påpeger, at EU har investeret mindre »på et sammenligneligt grundlag i tidlig forskning og design og produktion, som nu forårsager forsinkelser i produktionsopskalering«.

EU kritiserer AstraZeneca

Analysen fra Airfinity kommer, efter at den britisk-svenske medicinalproducent AstraZeneca i sidste uge meldte ud, at der er produktionsproblemer på en fabrik i Belgien, som leverer vacciner til Europa.

AstraZenecas vaccine godkendes efter planen af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fredag. Men på grund af produktionsproblemerne vil kun en fjerdedel af de aftalte doser blive leveret her i årets første kvartal, skriver The Guardian.

EU’s sundhedskommissær, Stella Kyriakides, har i løbet af denne uge flere gange kritiseret AstraZeneca for ikke at leve op til sine forpligtelser over for EU.

Det seneste møde mellem EU og AstraZeneca, som sluttede sent i går aftes, betegnes dog af begge parter som »konstruktivt«, men ikke uden fortsat kritik fra sundhedskommissæren.

Stella Kyriakides tweetede efter mødet, at EU »beklager den manglende klarhed i leveringsplanen og efterspørger en klar plan fra AstraZeneca for hurtig levering af den mængde vacciner, som vi reserverede til Q1«.

»Vi vil arbejde sammen med virksomheden for at finde løsninger og levere vacciner hurtigt til EU-borgere,« tweetede hun.

Sundhedskommissæren har derudover tidligere insisteret på, at EU har krav på vaccinedoser, som er fremstillet på AstraZenecas fabrikker i Storbritannien og hævdet, at der er et moralsk ansvar i forhold til at dele doserne lige op. EU står derudover også over for forsinkelser med hensyn til leveringen af Pfizer/BioNTechs vaccine.

På Twitter har tonen været en helt anden fra Storbritanniens premierminister Boris Johnsons konservative parti, der tidligere på måneden skrev, at:

»Vi har sikret, at Storbritannien fører vejen for vaccinationer ved at fremskynde vores vaccine-leveringsplan.«

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Tre måneder senere end Storbritannien vil EU opnå flokimmunitet"

Det er altså noget af en bejmand til os og til EU, at tilhængerne af BREXIT på det her punkt har fået ret i UK står bedre udenfor EU. Jeg kan ikke sige det morer mig.

Man kan så sige det "kun er en enkelt sag", men så også en rimelig stor en af slagsen.

EU, tag jer sammen. Det kan ikke være rigtigt man ikke kan få lukrative aftaler når man handler på vegne af 450 millioner mennesker.

Og så kan det i øvrigt heller ikke være rigtigt vores vaccinationsprogram i Danmark går lige så langsomt som i Rumænien pr grund af EU solidaritet. Vi betaler de højeste skatter i verden, og så får vi den samme service som borgere i Rumænien. Men den danske regering snork-sover vel bare lige så meget som politikerne i Bruxelles. Øv!

Dårlig service + Høje skatter = Danmark

 • 7
 • 31

I og med at det er udbuddet (= produktionskapaciteten) der er begrænset er det jo nulsumsspil - hvis vi fik flere doser i Danmark ville der blive færre til resten af vores venner i EU. Her synes jeg det er en god idé at være solidariske og ikke gå på et generelt egotrip ligesom UK. Dog kan kritikken af EU være berettiget, hvis vi virkelig har investeret mindre i produktionskapacitet end sammenlignelige lande. Lock-down og øvrige restriktioner er virkelig dyre, så det kunne nok godt have betalt sig at hælde endnu flere ressourcer i udvidelse af produktionsanlæg.

 • 26
 • 0

Storbritanien har klart det højeste antal registrerede dødsfald noget over 100.000 og stadig 1.600-1.700 daglige dødsfald.

Godt og vel dobbelt så stort antal daglige dødsfald som Tyskland selvom der er væsentlig forskel i landenes indbyggertal.

De har virkeligt brug for den flokimunitet .

Noget andet kan så være at Irland burde hjælpes mere af EU, så de får en højere andel af doser, da de også er hårdt ramt af B117.

https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyhe...

Men AstraZeneca har nok være lige lovligt kreative.

 • 12
 • 1

Det er altså noget af en bejmand til os og til EU, at tilhængerne af BREXIT på det her punkt har fået ret i UK står bedre udenfor EU. Jeg kan ikke sige det morer mig.

På hvilken måde? Covid 19 er håndteret katastrofalt i UK. Det eneste der er gået lidt deres vej er en hurtig vaccination men det bringer ikke dem i live som allerede er døde.

UK er heldige ved at der produceres vaccine i England. Se hvordan det er gået de fleste andre lande der står udenfor en stor økonomisk blok.

 • 15
 • 3

UK er heldige ved at der produceres vaccine i England. Se hvordan det er gået de fleste andre lande der står udenfor

Mon ikke Boris i al elendigheden nægter at der udleveres vaccine til EU før alle er vaccineret i UK og han kan vel være ret så ligeglad med produktions problemer på fabrik i Belgien.

EU har postet milliarder i udviklingen af vacciner og når medicinindustrien ikke formår at levere, så skulle EU tage sig retten ( nu de har betalt for opskriften )til at kunne lade andre byde ind og så få arbejdet gjort.

 • 5
 • 4

Folk er stadig i den vildfarelse at EU er til gavn for Danmark, når det modsatte er tilfældet.

Selv ikke store milliardregninger for penge der overføres direkte til Sydeuropa, og indvandrere der vader ind over grænserne kan få folk til at vågne op, så hvorfor skulle dette.

 • 7
 • 28

Er grunden til at Storbritannien er så langt foran ikke , at de valgte at opstarte vaccinationerne inden den endelige godkendelse forelå (og dermed de endelige testresultater var godkendt)? Det hører vel med til historien, at de så var mere villige til at lave forsøg på deres borgere. Det kan man så synes er fornuftigt eller ej. Egentlig har jeg det fint med at man vælger at følge de vanlige protokoller for godkendelse af medecin. Specielt hvis det kun gør en måneds tid til forskel.

Hvis ens leverandør ikke kan levere som aftalt, på trods af massive investeringer i deres udvikling af produktet, må man jo så overveje hvad amn så gør. Specielt hvis de ikke er samarbejdsvillige.

Det har hele tiden undret mig, at man har pralet så meget med, at man fik flere doser ud af de ampuller der blev fremsendt. Det var vel kun et spørgsmål om tid før leverandøren enten ville have ekstra betaling eller omstille produktionen for at strække produktet længere. ALternativt bare benytte det som en undskyldning ved forsinkelser.

 • 14
 • 0

I og med at det er udbuddet (= produktionskapaciteten) der er begrænset er det jo nulsumsspil - hvis vi fik flere doser i Danmark ville der blive færre til resten af vores venner i EU

Det er ikke korrekt.. Jeg havde faktisk for 9 måneder siden en fornemmelse af at lige nettop dette vil ske. - Vi har ikke investeret nok, tidligt i forløbet. - Vi har satset på den forkerte hest./Vi burde have satset på 5-8 leverandøre i starten.

Nu har jeg ikke kendskab til medico industrien, men det virker som om det at udvikle en vaccine kandidat, kan foretages af en relativ lille højt specialiceret gruppe i løbet af en til to måneder. (Hvis de i forvejen arbejder inden for det specifikke felt). I slutningen af appril var der vel 10 grupper der havde en kandidat. Det der koster i tid, og penge er test, og godkendelse af produkt/produktions processer, samt oprampning af produktion. Under normale forhold vil en vaccine producent ikke rampe produktioen op, før han ved om produktet kan godkendes. Da det blev meldt ud at EU havde købt vacciner til en billigere pris end USA, og UK, var der nogle der klappede i deres hænder. Jeg blev bekymret..

Om en vaccine koster 10, 100, eller 1000 kr. pr person er næsten ligegyldigt.. Bare man kan få den hurtigt. Det har kostet de danske bogere hver ca. 4000kr at nedlægge mink produktionen. I start af Januar var statsgælden pga. COVID anslået steget med 60-90kkr pr. borger. Dvs. det koster nok 10kkr pr måned pr indbygger at holde landet lukket, da mange af os herinde betaler mere skat end gennemsnittet (som også indeholder børn, og pensionister.), er det nok en udgift på mindst 20kkr pr. måned.

Dvs. de tre måneders forsinkelse kommer til at koste mig 60kkr over de kommende år. Hvis pengende ikke var blevet brugt på COVID, så kunne de være blevet brugt på lavere skatter, eller bedre infrastruktur.

 • 6
 • 7

" I og med at det er udbuddet (= produktionskapaciteten) der er begrænset er det jo nulsumsspil - hvis vi fik flere doser i Danmark ville der blive færre til resten af vores venner i EU"

Det er ikke korrekt

Her er en JP artikel der har samme budskab. https://jyllands-posten.dk/jperhverv/ECE12... Vaccine producenterne vil ikke frontloade udgifterne med at opskalere produktionen før de ved om han har et produkt der kan sælges. Hvis vi skulle have haft en stor mængde Vaccine idag, så skulle EU/Medlemsstaterne have investeret nogle store beløb 9 måneder siden.

 • 2
 • 0

Hvis vi skulle have haft en stor mængde Vaccine idag, så skulle EU/Medlemsstaterne have investeret nogle store beløb 9 måneder siden.

Hvilke info har vi hvad der er investeret af medlemsstaterne? EU har ikke haft de beføjelser(og har det egentlig heller ikke nu).

Skulle Dk have beholdt SSI med forskning og vaccineproduktion, hvor stod vi så i dag?

Hvis der er nogen som burde have nogle etiske retningslinjer, så er det de virksomheder der har opkøbt vaccineproduktionen i EU. Er en pandemi ikke en krise?

 • 0
 • 0

Og det samme er sandsynligvis også tilfældet med Corona 19.

Hvorimod vaccination mod kopper, tuberkulose og polio er livsvarig og giver flokimunnitet.

Jeg forstår så ikke begrebet flokimunitet, hvis vaccinationen mod Coronaen skal gentages årligt, lige som det gøres med influenza vaccineringen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten