Forsinkede tog-signaler: Minister går tilbage i skjul
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forsinkede tog-signaler: Minister går tilbage i skjul

Illustration: Ingeniøren

Vi starter denne artikel med et tilbageblik til dagene, da sommeren stod for døren, nætterne var korte, og vi endnu ikke kendte til den regnfulde sommer. Under junis folkemøde havde Ingeniøren transportminister Ole Birk Olesen (LA) i den varme stol. Her greb ministeren lejligheden til at lange ud efter vores dækning af programmet med at indføre nye signaler til 20 milliarder kroner på den danske jernbane.

Læs også: Transportminister lover at beholde gamle togsignaler, hvis de nye fejler

Indtil den forsommmerdag havde Ingeniøren haft mere end svært ved at få ministeren til at kommentere kritikken af signalprogrammet.

Læs også: Minister afviser at lade sig interviewe om Danmarks største jernbaneprojekt

Men nu spruttede ordene af sig selv ud af ministeren, nærmest inden han havde fået spørgsmålene.

Inden vi gentager, hvordan ministerens budskab lød i teltet i Allinge, så lad os lige repetere, hvad der skete torsdag i sidste uge. Da fik transportordførerne forelagt de foreløbige konklusioner på en kulegravning af signalprogrammet, som revisionsfirmaet Deloitte er ved at gennemføre.

Læs også: Signalsystemet udskydes og fordyres igen

Minister var »moderat optimist«

På samtlige punkter blinker advarselslamperne for de nye signaler til fjernbanen. Ordførere følte sig efter mødet så godt som sikre på, at der kommer nye forsinkelser og fordyrelser.

Læs også: Alle advarselslamper blinker for nye signaler til danske fjerntog

I forvejen blev signalprogrammet forsinket og hele reserven på fire milliarder kroner spist op, da Banedanmark gik programmet igennem sidste år, bl.a. for at komme en kritisk rapport fra Rigsrevisionen i forkøbet.

Læs også: Bombe fra Banedanmark: Forsinkelser og ekstra milliardregning for nye signaler

Det var imidlertid en langt mere optimistisk minister, der mødte Ingeniørens chefredaktør og journalistiske redaktør på Folkemødet.

»For øjeblikket kører tingene planmæssigt i forhold til at gennemføre test og indført nye systemer undervejs. Der er nu grund til at have en vis, moderat optimisme i forhold til, at den nye tidsplan og det nye budget, som den nye ledelse for Banedanmark har lagt, nok vil kunne klares - sådan cirka,« sagde han efter han havde fået luft for sin kritik af bladets journalistik.

Realistisk budget og tidsplan

Ole Birk Olesen henviste bl.a. til, at hele topledelsen i Banedanmark var blevet udskiftet.

»Nu har vi en ny og meget kompetent ledelse med Per Jakobsen, der kom fra Vejdirektoratet. Den nye ledelse har fremlagt en mere realistisk tidsplan og et mere realistisk budget for det nye signalsystem,« sagde ministeren.

Derfor har Ingeniøren nu forsøgt at komme igennem til Ole Birk Olesen. Vi vil meget gerne vide, hvad han for tre måneder siden byggede sin vurdering af de realistiske planer og sin moderate optimisme på.

Spørgsmålene skal ses i lyset af, at den præsentation, som Banedanmark viste for politikerne i sidste uge, umiddelbart ikke giver hverken ordførere eller journalister grund til at hæve mundvigene. Den indeholder heller ingen forklaring på, hvorfor det skulle have været anderledes for tre måneder siden.

Imidlertid kommer vi ikke videre end til ministeriets pressechef, der insisterer på, at Ole Birk Olesen ikke ønsker at lade sig interviewe af Ingeniøren om de nye signaler. Forklaringen er, at Deloittes rapport nu skal udvides. Det skyldes, at revisorerne ikke har vurderet konsekvensen af, at det tager længere tid end beregnet at bygge signal-computerne ind i de mange, forskellige danske togsæt.

Læs også: Rød advarselslampe: Tog-computere forsinker nye signaler til jernbanen

Den udvidede undersøgelse er planlagt til at være klar om en måned, hvorefter den skal forelægges for transportordførerne. Til den tid er det muligt, at Ole Birk Olesen igen vil tale med Ingeniøren, men indtil da ved vi ikke, hvad hans juni-optimisme byggede på.

Du kan (gen)høre ministerens svada til Ingeniøren og hans optimisme i denne video fra Folkemødet. Spol ca. 21 minutter frem for at få hele sammenhængen med. Ministeren lufter optimismen efter 23 minutter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten