Formand og direktør fyret i Danske Vandværker: Havde mistanke om aftalt spil med målerdata
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Formand og direktør fyret i Danske Vandværker: Havde mistanke om aftalt spil med målerdata

Illustration: Kamstrup

Rettet
En mistanke om ulovlig karteldannelse fik den tidligere formand for Danske Vandværker til at informere Konkurrencestyrelsen om muligt aftalt spil for priser på målerdata. Nu er både han, næstformand og direktør i brancheorganisationen blevet fyret. Det skriver Energiwatch.

Per Roth var indtil i går formand for bestyrelsen i Danske Vandværker. Men i weekenden blev der rejst et flertal imod ham og næstformand Palle Christensen, der nu er trådt tilbage sammen med Danske Vandværkers direktør, Allan Weirup.

Læs også: Pris på vanddata sender forbrugere på dobbeltarbejde i hele landet

»Der blev rejst et mistillidsvotum mod mig og min næstformand, og direktøren blev fritstillet. Det må jeg selvfølgelig respektere, selv om jeg har mere end svært ved at se, hvordan det skal kunne gavne de danske vandværker og foreningen,« siger Per Roth til Energiwatch.

Blev advaret om kartelregler i 2012

Den dramatiske udvikling skyldes ifølge Per Roth, at han i sidste uge henvendte sig til Konkurrencestyrelsen for at få et møde om reglerne for deling af priser på målerdata.

Ifølge ham er vandværker i flere regioner igen begyndt at indsamle de priser, som de kommunale forsyningsselskaber betaler til vandværkerne for aflæsning af vandmålere. Den praksis blev Danske Vandværkers bestyrelse dog advaret imod i 2012, da det kan være i strid med kartelregler.

Læs også: Strid om en tikrone: Forbrugere skal selv tjekke fjernaflæst vandmåler

»Vi fik en meget klar vurdering af, at det var ulovligt, og at vi ville risikere store bøder, hvis vi fortsatte. De oplysninger kunne jeg som formand ikke sidde og gemme på, og derfor valgte jeg i sidste uge at tage kontakt til Konkurrencestyrelsen med henblik på at få et møde for at klarlægge, hvordan sagen står,« siger Per Roth til Energiwatch.

Han orienterede bestyrelsen om mødet med Konkurrencestyrelsen i weekenden, hvorefter han nu er afskediget.

Den nye ledelse har ikke ønsket at udtale sig om sagen eller afskedigelsen over for Energiwatch eller Altinget.

»Jeg ønsker ikke at uddybe årsagen til det i pressen. Der er også et personhensyn at tage. Men som sagt, så er det ikke noget, vi gør for sjovs skyld,« siger Ole Wiil til Altinget.

Forbrugere kommer på dobbeltarbejde

På det seneste har der været flere eksempler på tvister mellem vandselskaber og de kommunale spildevandsselskaber, der ikke kan blive enige om prisen på data fra vandmålere.

Det resulterer i, at flere tusinde forbrugere selv må i gang med at aflæse deres vandmåler manuelt, selvom de bliver fjernaflæst af vandforsyningen, som Ingeniøren tidligere har beskrevet.

I Vejle har striden stået om 10 kroner pr. vandmåler, hvor det lokale vandværk Trefor vil have 35 kroner for at levere data til Vejle Spildevand.

Men det ville spildevandsselskabet ikke gå med til, da den seneste aftale mellem de lokale interessenter har fastsat prisen til 25 kroner.

Det resulterede i, at Vejle Spildevand sendte 17.000 borgere på ekstraarbejde med kuglepen og aflæsningskort.

Rettet den 7/3 kl. 9:49.
Overskriften er rettet, da den tidligere kunne give det indtryk, at formanden var fyret for at have med priskoordinationen at gøre. Han er tvært imod afskediget efter han gjorde opmærksom på problemet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En bestyrelsesformand gør det tilsyneladende eneste rigtige og bliver øjeblikkelig fyret.

Jeg håber da at konkurrencetilsynet øjeblikkeligt kaster et meget detaljeret blik på hele organisationen.

  • 36
  • 0

Overskriften mere end antyder, at det er formanden, der har fusket. Det er tilsyneladende ikke tilfældet. Kan den blive justeret til noget ala “formand fyret, da han undersøgte aftalt spil med målerdata”

  • 21
  • 0

Det var i 2012 at de blev bekendt med at det var ulovligt. Man gjorde det så alligevel. En uge før fyringen tages kontakt til Konkurrencestyrelsen. Det lyder ikke som om man undersøger, men måske som er sidste øjebliks forsøg efter man har hørt en fugl synge om at ens tid er omme.
Alle kan jo se at den praksis med ikke at dele målerdata billigst muligt er til skade for borgerne og derfor må de øverst ansvarlige forlade vagten. Godt eksempel.

  • 2
  • 1