Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Forlag nasser på forskeres troværdighed

PLUS.
Illustration: Simon Väth

På de danske fakulteter sidder forskere, som offentliggør forskningsresultater hos forlaget OMICS International. På samme fakulteter sidder der også forskerkolleger, der er frustrerede over eksistensen af selvsamme forlag.

Sidstnævntes irritation hænger sammen med, at de mod deres vilje optræder som medlemmer af editorial boards i et eller flere OMICS- tidsskrifter samt godkendere af såkaldt peer reviewede artikler. Det viser en kortlægning foretaget af Ingeniøren.

»Jeg har aldrig sagt ja«

»Jeg aner ikke, hvorfor jeg er kommet med i et editorial board for OMICS. Jeg har aldrig sagt ja til opgaver, og jeg har aldrig reviewet manuskripter sendt til OMICS-tidsskrifter,« siger professor i anvendt marin økologi og modellering Jacob Carstensen fra Aarhus Universitet.

Jacob Carstensen modtager ugentligt fem underretninger vedrørende nye redaktøropgaver accepteret på vegne af OMICS, eller studier han angiveligt har godkendt til publicering i et tidsskrift udgivet af OMICS. Selv om han altså aldrig har kastet et blik på dem.

OMICS hævder, at over 50.000 redaktører sikrer kvaliteten af deres 911 »leading-edge peer reviewed« Open Access-tidsskrifter.

»Det er irriterende, at de benytter ens navn til at give deres fake tidsskrifter en form for blåstempling. I mit tilfælde som redaktør for to tidsskrifter. Af de autogenererede e-mails kan jeg se, at inden for ganske kort tid bliver manuskriptet modtaget, tildelt mig som editor, og så er reviews færdige –- ofte samme dag!. Det kan kun være fake science,« siger professor i anvendt marin økologi og modellering Jacob Carstensen fra Aarhus Universitet. Illustration: Estlands Udenrigsministerium/Flickr Creative Commons

Ingeniøren har identificeret 35 universitetsforskere fra Danmark, der står oplistet som medlemmer af et editorial board hos OMICS. Forskerne optræder med fotos og cv-resumeer, der lader til at være kopieret og Google-oversat fra forskernes profilsider på deres respektive universiteter.

Gulddiplomer og fup

Én dansk forsker er ligefrem blevet tildelt titlen editor-in-chief efter at have været menigt medlem af et editorial board – uden at have gennemset nogen artikler overhovedet.

Den ufrivillige ‘chefredaktør’ ønsker at være anonym, da personen mener, det vil skade vedkommendes troværdighed at være sammenkædet med OMICS gennem det pågældende tidsskrift om klinisk forskning.

»Lige siden 2016 har jeg ringet og sendt e-mails om at blive slettet, men ikke fået nogen reaktion. Det virker meget uanstændigt,« siger vedkommende.

Ingeniøren har kontaktet ti af de danske forskere tilknyttet et editorial board hos OMICS for at efterprøve peer review-processen og kaste lys over, hvad disse editorial boards foretager sig. Otte har svaret. Ingen af dem har gennemset nogen forskningsartikler for de pågældende tidsskrifter.

Ekstern lektor i farmakologi ved Københavns Universitet Lona Louring Christup var ikke klar over sit tilhørsforhold til OMICS, før Ingeniøren henvendte sig. På hjemme­siden udstiller OMICS ellers et virtuelt gulddiplom, der proklamerer, at »Lona Louring Christup is the prestigious board member of Advances in Pharmacoepidemiology and Drug Safety.«

Illustration: Omics Int.

»Næ, det kender jeg intet til, men det lyder spændende med diplomet,« klukler hun.

Topfolk tiltrækker

Den falske blåstempling fra de estimerede forskere, hvis ansigter og cv’er pryder OMICS-tidsskrifterne, lokker betalende kunder til publiceringsbutikken. En af dem er Jette E. Kristiansen, dr.med. og seniorforsker tilknyttet SDU’s Center for Biomembrane Physics.

Efter en såkaldt peer review-proces og mod et beløb, hun ikke husker størrelsen på, fik hun sammen med en forsker fra et britisk biotek­selskab sidste år optaget en forskningsartikel i Journal of Bioequivalence & Bioavailability.

OMICS kvitterede for artiklen 2. maj 2017. Udgivelsestidspunktet er 26. maj 2017.

»Det er ikke mit indtryk, det er bedrageri. Du kan se, det er topfolk, som bedømmer. Derfor valgte vi at publicere hos dem. De var meget hurtige til at reagere og ville gerne hurtigt have studiet ud. De var rosende, og vi fik god faglig respons. Normalt får man ellers kun hård kritik,« siger hun.

Jette E. Kristiansen husker ikke, hvorvidt e-mailkorrespondancen foregik via en generisk e-mail­adresse eller nogle forskeres personlige e-mailadresser. Ingeniøren ringer derfor til fysikeren Michael Retsky fra Harvard University. Han står oplistet som første editor-in-chief.

Michael Retskys bidrag til sundhedsvidenskaben tæller bl.a. en forbedring af mikroskopteknologi med en faktor ti og brug af computerprotokoller til simulering af kemoterapi, hvilket førte til markant forbedrede overlevelsesrater for kræftpatienter. Altså lidt af en notabilitet.

Screendump fra OMICS' hjemmeside, hvor de blandt andet fremhæver deres mange tidsskrifter og redaktører. Illustration: Screendump

Ingeniøren vækker Michael Retsky om natten, mens han er på ferie i Mexico.

»Jeg trak mig fra Journal of Bioequivalence & Bioavailabiliy for år tilbage. Desværre står jeg stadig oplistet som editor-in-chief,« skriver han i en opfølgende e-mail.

Vi har bedt ham uddybe, hvad han har lavet eller ikke lavet for OMICS, men han har i skrivende stund ikke besvaret vores uddybende spørgsmål.

Ingeniørens kortlægning viser indtil videre, at der optræder artikler i OMICS-tidsskrifter fra mere end 51 personer fra Danmark. OMICS har ikke reageret på Ingeniørens spørgsmål eller ønske om interview.