Forladt af russisk isbryder: Dansk polarekspedition vender om

De danske og svenske forskere ombord på forskningsskibet Oden måtte i fredags vinke farvel til den russiske i atomisbryder 50 Let Pobedy. Efter to ugers kamp mod den arktiske is satte den ene af skibets skruer ud, og derfor besluttede kaptajnen at sejle hjemad.

Afskeden med russerne betyder, at Oden må lave en radikal ændring af forskningsplanerne, da det er umuligt at komme længere nordpå uden en kraftig isbryder. Isen i området er nemlig langt tykkere end forventet.

»Den er tyk og kompakt, og den har næsten ingen sprækker eller åbent vand. Der er hvidt, så langt øjet rækker. Nogle enkelte lyseblå ferskvandssøer, som dannes oven på isen, er det eneste, som bryder monotonien,« lyder det i en feltrapport fra verdens tag.

Ifølge vicedirektør i De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus), Jens Jørgen Møller, er det bare sort uheld, at isen i området er så kompakt.

»Amerikanerne, der udfører forskning på den anden side af Arktis, melder om fine isforhold,« siger han.

Nye sejlplaner skal forberedes

Indtil videre er det lykkedes at gennemføre enkelte ekkolodmålinger og tage sedimentprøver fra Lomonosovryggen. Men det er endnu uvist, om Danmark kan gøre krav på dele af undergrunden under Arktis, der menes at kunne rumme betydelige olieforekomster.

»Det er endnu for tidligt at afgøre. Når forskerne vender hjem, må vi samle vores data og lægge nye sejlplaner de næste år for at sikre de oplysninger, som vi ikke fik indsamlet i denne omgang,« siger Jens Jørgen Møller.

I 2009 og 2011 er der planlagt to nye ekspeditioner, og et sted i sejlplanerne skal der findes plads til at nå de egne, som Oden måtte forlade i denne omgang.

Forskere tager hul på etape af ekspeditionen

I øjeblikket befinder Oden sig over en undervandsryg kaldet Morris-Jesup Rise i et mindre isfyldt område.

Det var først meningen, at området skulle undersøges på en senere ekspedition, men på grund af den tykke is bliver der nu taget hul på dette område.

Forskerne udfører vandprøver og scanninger af havbunden i et område, mens en helikopter flyver forskerne ud på isen for at finde egnede steder til at måle havdybder.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Efter to ugers kamp mod den antarktiske is satte den ene af skibets skruer ud"

Er der ikke klippe under den antarktiske is? Og er det derfor ikke helt naturligt?...

... og hvorfor tage til antarktis for at gøre krav på nordpolen? Jeg tror de forskere må have navigeret noget forkert. ;-)

 • 0
 • 0

Er det ikke lidt ironisk når danmark tager til nordpolen for at gøre krav på undergrunden, at vi så bliver hjulpet af en russisk isbryder, nu da russerne jo også gerne vil gøre krav på undergrunden?

 • 0
 • 0

"Efter to ugers kamp mod den antarktiske is satte den ene af skibets skruer ud"

Er der ikke klippe under den antarktiske is? Og er det derfor ikke helt naturligt?...

... og hvorfor tage til antarktis for at gøre krav på nordpolen? Jeg tror de forskere må have navigeret noget forkert. ;-)

Hej Rune

Ja, det var vist en klassisk fejl, der slap igennem der.

Tak, fordi du påpegede den.

Mvh.

Magnus Bredsdorff Ingeniøren

 • 0
 • 0

Ing. bør vel skelne mellem Arktis og Antarktis? Danmark strækker sig jo op mod Arktis! Mvh Tyge

 • 0
 • 0

Hmm. Eller er det aftalt spil mellem isbryderen og de russiske myndigheder ? De vil jo også gøre krav på nordpolen, og har efter sigende allerede plantet et flag i vandet under polen. Planlagt obstruktion er det vel rettere snarere end et "uheld"...

 • 0
 • 0

Planlagt obstruktion er det vel rettere snarere end et "uheld"...

Hvis de reelt har knækket en skrue, forestiller jeg mig ikke at det er "planlagt obstruktion" - det virker som meget langt at gå for at få en lovlig undskyldning for ikke at hjælpe.

 • 0
 • 0

Citat fra artiklen: Isen i området er nemlig langt tykkere end forventet.

»Den er tyk og kompakt, og den har næsten ingen sprækker eller åbent vand. Der er hvidt, så langt øjet rækker.

Jeg troede at hele nordpolen var ved at smelte lagt hurtigere end forventet! kan de snart bestemme sig de kloge forskere!

 • 0
 • 0

Næh, det er vist dig, der er dårligt informeret, og det er nok mindre forskernes skyld end formidlernes. Sagen er, at der denne sommer har været langt mindre is end normalt nord for Alaska og Sibirien, mens der har været noget mere eller sværere is end normalt over havet udfor Nord- og Nordøstgrønland. Det sidste oplevede man på de to isbrydere i Polarhavet, og noget tilsvarende oplevede man på Arina Arctica, der i august sad fast i Storisen i seks dage undervejs med to års forsyninger til Danmarkshavn - i et område, der sommeren 2003 var næsten isfrit. Alt det er ikke nogen hemmelighed, og at det er forbigået din opmærksomhed kan du ikke med rimelighed bebrejde forskerne. Det er dog i sidste ende deres indsats, der gør det muligt at afdække sammenhængene... vh - Leif

 • 0
 • 0

For mig at se betyder det ikke en pind hvor isen er placeret, nord, vest eller et 3 sted.

Faktum er vel bare at al den her polemik omkring is der forsvinder vel bare er et godt "spind" fra nogle polarforkere der vil have nogle flere støttekroner.

Det sjove er så at de er blevet fanget af den is de siger der forsvinder:-D

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten