Forhandlere tror på boom i salg af husstandsvindmøller

Nye og gamle firmaer inden for husstandsmøller forbereder sig på et boom i salget af små vindmøller til private.

Årsagen er, at nye afregnings- og skatteregler for vindmøller under 6 kW ifølge forhandlerne gør de små vindmøller til en rigtig god investering. Den øgede interesse bekræftes af Energitjenesten, der rådgiver private i energispørgsmål.

At forhandlerne er ivrige, ser man blandt andet af, at der lige nu ligger 50 ansøgninger om godkendelse af nye mølletyper på bordet i Energistyrelsens godkendelsessekretariat på Risø DTU. I dag er 12 små vindmøller med et bestrøget areal over 5 kvadratmeter og under 25 W godkendt til salg i Danmark.

Vindmøllen her blev sat op i sommer i Gribskov. Den er på 13,7 kW har et 15 meter højt tårn og et vingefang på 8,5 meter. Vindmøllen er altså lidt større end de 6 kW-typer, som kan benytte nettomålerordningen. (Foto: Ecowind) Illustration: Ecowind

Formand for Brancheforening for Husstandsmøller Morten V. Petersen, Victor Energy, tror, at endnu flere møllefabrikater er på vej:

»Min fornemmelse er, at cirka 30 firmaer i øjeblikket er ved at køre sig i stilling med nye produkter til markedet,« siger han.

I øjeblikket er der 16 medlemmer i brancheforeningen.

Hos Energinet.dk har man indtil videre registreret 50 af de små vindmøller under 6 kW, som bliver afregnet efter det nye princip. De får på årsbasis modregnet deres eget elforbrug i møllens produktion og får dermed et tilskud pr. produceret kWh, der svarer til den aktuelle elpris inklusive skatter og afgifter - altså omkring 2 kroner pr. kWh.

Kommuner er negative

Direktør Carsten Kock fra EcoWind, som sælger en skotsk vindmølletype ved navn Proven, kan fortælle om ordrer på i alt 180 møller, men at kun godt en tredjedel er stillet op, fordi flere kommuner holder igen med tilladelserne:

»Mange kommuner kender ikke loven og kommer med mærkelige krav, som slet ikke er funderet i nogen lovgivning. Derfor tager det tid, før vindmøllerne kan stilles op,« siger han og tilføjer, at cirka halvdelen af landets kommuner er negative over for vindmøller, mens den anden halvdel er positive.

Sekretariatschef Kaare Albrechtsen fra Vindmøllesekretariatet, der er en slags rejsehold udi vindkraft og biogas, bekræfter, at sagsbehandlingen i kommunerne er meget forskellig:

»Opblomstringen i interessen for de små vindmøller er sket hurtigt, og det har bestemt skabt behov for at gøre regler og praksis tydelig.«

Han oplyser, at der er en folder undervejs, som skal sikre fælles forståelse af regler og praksis i kommunerne.

Mange holder sig tilbage

Hos Energitjenesten, som rådgiver private om energispørgsmål, mærker man også en øget interesse for husstandsvindmøller:

»Men jeg fornemmer, at folk lige nu sonderer terrænet. De negative historier, der har været fremme i pressen om især de helt små vindmøller, har fået nogle til at holde sig lidt tilbage,« siger leder af Energitjenesten Fyn og Sydjylland Lars Campradt og tilføjer, at de dårlige historier er opstået, fordi sælgerne i starten ikke vidste nok om vindmøller og vindforhold. Derfor blev der lovet alt for meget på møllernes vegne.

Chefkonsulent Peggy Friis fra Risø DTU, som står for systemgodkendelsen af de mellemstore husstandsmøller, hæfter sig ved, at der tilsyneladende er en stærk trang hos private borgere til at få deres egen vindmølle:

»Jeg tror, at den trang er så stærk, at de små vindmøller kan komme til at dække så meget som ti procent af de private husholdningers elforbrug,« siger hun.

Konsulent i Danmarks Vindmølleforening Strange Skriver vil ikke gætte på, hvor mange af de små husstandsvindmøller vi vil se i fremtiden:

»Det er jo den enkeltes miljøbevidsthed og trang til at vise den, som tæller her. Hvis man gik efter at anbringe sine penge i vindkraft, så ville investeringen være langt bedre, hvis man købte sig ind i en stor vindmølle,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vindmøller skal være store for at kunne kunne producere billigst-og når de er store er der kun en placering- til havs! Prisudviklingen på solarvoltage anlæg har overhalet husstandsvindmøller indenom.(de er også mere nabovenlige -og kan også installeres i byzone)

  • 0
  • 0

det har da aldrig været meningen at husstandsvindmøller skulle opstilles inde i byerne

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten