Foretrækker du en naturvidenskabelig folketingskandidat? Her er det begrænsede udvalg

3. juni 2019 kl. 17:4213
Foretrækker du en naturvidenskabelig folketingskandidat? Her er det begrænsede udvalg
Illustration: Mikkel Grønlund.
Fordelingen af ingeniører og andre med videregående naturvidenskabelige uddannelser er skæv i forhold til partiernes størrelse. Alternativet er topscorer, mens store partier som Socialdemokratiet og Venstre næsten ingen har.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mens der er masser af jurister og statskundskabsuddannede på stemmesedlerne ved årets folketingsvalg, så er udvalget anderledes begrænset for landets ingeniører og personer med videregående naturvidenskabelige uddannelser, hvis de ønsker at stemme på nogen, der har samme baggrund som dem selv. De har nemlig kun 35 kandidater at vælge mellem.


Klima, energi, infrastruktur og uddannelse er blandt emnerne, når danskerne går til valg i maj og juni.

Ingeniøren dækker de tekniske og naturvidenskabelige emner, der er relevante for de to valgkampe op til europaparlamentsvalget 26. maj og folketingsvalget 5. juni.

ing.dk/fokus/valg-2019


Det viser en gennemgang, som Ingeniøren har foretaget af landets 900 kandidater til Folketinget på baggrund af svar fra partiernes presseorganisationer og Danmarks Statistiks liste over de opstillede kandidater.

Mest bemærkelsesværdigt er fraværet af kandidater af denne type hos Venstre, der ifølge meningsmålingerne står til at blive landets næststørste parti. Socialdemokratiet illustrerer dog, at der ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem et partis størrelse og dets andel af naturvidenskabelige kandidater.

Det er nemlig Alternativet, der bliver listens topscorer med kandidater. Dernæst kommer Radikale Venstre og Nye Borgerlige med fire kandidater hver.

Der tages forbehold for, at listen kan vise sig at være ukomplet, da ikke alle kandidater i dag arbejder indenfor det felt, de oprindelig er uddannet indenfor – ligesom ikke alle partier fører opsyn med deres kandidaters uddannelse.

Kender du til en kandidat med en ingeniørfaglig eller naturvidenskabelig baggrund, der ikke er på listen, så skriv gerne til sfr@ing.dk. Så sørger vi for at opdatere listen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se også den endnu kortere liste over kandidater med it-faglig baggrund hos vores søstermedie Version2.

Remote video URL

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
4. juni 2019 kl. 13:13

Hvis nu kandidaten tror på trolde, nisser eller andre uvidenskabelige fantasivæsener - som de tre ingeniører i KD - er det så ikke lidt ligegyldigt, om har naturvidenskabelig uddannelse?

10
4. juni 2019 kl. 13:10

John Rasmussen fra LA mangler også på denne liste. Han er I hvert fald biolog fra Syddansk Universitet og KU.

9
4. juni 2019 kl. 10:58

Marianne Mulle Jensen er Cand. Med. Speciallæge i Gynækologi & Obstetrik, Overlæge med subspeciale i gynækologisk onkologi.

Niels Arbøl er Lektor, cand.scient. et art. i biologi og religion.

8
4. juni 2019 kl. 08:44

Men det er rigtigt der er få videnskabelige. Men Niels I Meyer er da videnskabelig men jeg er da vældig uenig med hans politiske udgydelser. KU oplyser at der nu er ca 815 kandidat uddannelser, men et meget lille antal er videnskab. Der er rigtig mange inden for moralfilosofi (jurister) og social etik. Folk i erhverv stiller af gode grunde sjældent op - de har bedre ting at tage sig til. Derimod stiger graden af indavl: Hakkerup, Halveg, Auken, Schak pedersen, Lykke etc. Det øger ikke just mangfoldigheden. Nedsæt antallet af tingets medlemmer til 50, kræv mindt ti års rigtig erhvervserfaring og 0 indavl.

7
4. juni 2019 kl. 08:08

Alle disse naturvidenskabelige fag kan udføres af svært autistiske personer der kan helt eller delvist mangle rationale, og typisk ender som lønslaver end ledere.
Der skal helt andre ting til hvis man skal være en statsmand, det kræver høj rationale.

At der findes autister med naturvidenskabelig uddannelse er langt fra det samme som at alle med naturvidenskabelig uddannelse er autister! Det argument har du vist fundet i rendestenen.

Og stave kan du heller ikke, selv ikke i en overskrift!

Har du en uddannelse selv, eller er du bare misundelig på dem som har?

6
3. juni 2019 kl. 21:08

Tjekkede valglisten for østjylland. Jens Jul Nielsen, kristendemokraterne, østjylland. Cand. Scient i matematik og kemi. Der er også en overlæge - men det er måske ikke naturvidenskab? Charlotte Green, det konservative folkeparti, østjylland.

5
3. juni 2019 kl. 19:37

Martin Knudsen (nye borgerlige) er maskiningeniør.

Pudsigt at der slet ikke er en kandidat fra Venstre der har modtaget undervisning i hvordan verden i virkeligheden hænger sammen.... (og her er det plads til masser af åbenlyse kommentarer)

Ved sidste valg i 2015 var der 14 ingeniører på valglisten og i denne gang 19 (inklusive Martin Knudsen), så en håndfuld ekstra, eller en dramatisk stigning på 35% hvad man nu vil.

Dertil kommer et antal kandidater med IT-baggrund, som nok også kunne have en berettigelse på listen.

3
3. juni 2019 kl. 19:02

Lars Vestergaard, cand.arch.? Er det nu også en naturvidenskabelig uddannelse? Så har I da også taget revl og krat med. Havde han så været cand.hort.arch, smagte det da lidt af fisk.

2
3. juni 2019 kl. 18:51

Dvs. Ingen naturvidenskabelige folketingskandidater fra Venstre eller Socaildemokratiet, som stiller op på Fyn, Jylland eller i Kbh.

Det er lidt forkert at kalde det naturvidenskabelige kandidater - ingeniører har ikke eneret på naturvidenskab. Cand scienter og andre med længerevarende naturvidenskabelig uddannelse er ikke med på listen. Selvom partierne ikke har ingeniører, kan du sikkert finde andre med naturvidenskabelig baggrund.

1
3. juni 2019 kl. 18:17

Dvs. Ingen naturvidenskabelige folketingskandidater fra Venstre eller Socaildemokratiet, som stiller op på Fyn, Jylland eller i Kbh.