Foreløbig 100 ton forgiftede fisk: Et mysterium, hvad de er døde af

Plus18. august 2022 kl. 12:377
Foreløbig 100 ton forgiftede fisk: Et mysterium, hvad de er døde af
Siden slutningen af juli er mere end 100 ton døde fisk flydt op på bredden af den polsk-tyske flod Oder. Illustration: Patrick Pleul/AP/Ritzau Scanpix.
Hundredetusindvis af døde fisk flyder langs Oders bredder og Polen har udsat en dusør for oplysninger.
Artiklen er ældre end 30 dage

I slutningen af sidste måned blev Polen og efterfølgende Tyskland ramt af en miljøkatastrofe, da døde fisk pludselig begyndte at dukke op i tonsvis langs bredderne i den 800 kilometer lange flod Oder, der markerer grænsen mellem de to lande.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
20. august 2022 kl. 10:23

Citat:

"Et tegn på algehypotesens korrekthed er, at iltindholdet svinger fra dag til nat, noget som bl.a. sker som følge af fotosyntesen [...] Fotosyntesen finder kun sted om dagen, men hvis der er så mange alger, som producerer meget ilt, skal de også trække vejret om natten. Derfor forventede jeg lavere værdier der,« "

Det kunne være godt om overrsættelsen/brugen af ordet 'respiration' bruges i stedet for 'at trække vejret' eftersom sidste næsten implicit betyder at indhallere O2. Man får indtrykket af, at 'eksperten' får blandet iltforbrug-ved-forådning (som vi jo kender så godt) er det der hentydes til. Med det høje iltindhold om natten er det ikke aktuelt at tænke forådnelse som årsag.

....

fra "The Guardian":https://www.theguardian.com/world/2022/aug/19/rare-golden-algae-may-have-caused-fish-deaths-in-oder-river-says-minister

Golden algae (Prymnesium parvum) is usually found in brackish waters where rivers meet the sea, but is known to spread farther inland when there are high levels of salinity in the water.

“This species of algae requires raised saline levels that do not naturally occur on the affected stretch of the Oder at all,” said Jan Köhler, of Berlin’s Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries.

The algal bloom could cause the appearance of toxins that killed fish and clams but were not considered harmful to humans, she said.

....

Det giver i det mindste giftstof/fer at søge efter.

....

#5 Roland Dumong "Hvis alger og bakterier er begyndt at indånde nitrogen om natten vil restproduktet være giftigt for alt dyreliv. Den 3 massedød på jorden var en lignende proces."

Du snakker om, at bakterier metaboliserer atmosfærens N2 til plante-tilgængelige nitrater, altså næringsstoffer til vækst. Kan du give link til det giftige output af processen? De bakterier er ikke glade for strømmende vand.

Måske tænker du på fakultativt anaeorobe bakterier der kan vælge mellem at respirere direkte på O2 eller fra -NO3. Den sidste process er ikke nødvendig når der er ilt tilstede.

6
19. august 2022 kl. 07:58

Kan du forklare dit indlæg nærmere, Roland Dumong?

5
19. august 2022 kl. 05:51

I symbiose med bakterier er alger måske begyndt at trække vejret anderledes.

Lupiner har en symbiose med bakterier der laver næringsstoffer til planten mod at modtage sukker. Bakterierne lave næringsstoffer fra nitrogen i luften (lidt forsimplet version)

Hvis alger og bakterier er begyndt at indånde nitrogen om natten vil restproduktet være giftigt for alt dyreliv. Den 3 massedød på jorden var en lignende proces.

I denne katastrofe er der måske en mulighed for at finde en proces der letter kan lave biobrændsel

4
18. august 2022 kl. 21:32

Mærkeligt at de starter med at mistænke tungmetaller. Her plejer det at være langtidsvirkning og ikke akutte dødsfald der er problemet. I hvert tilfælde skal der så store koncentrationer til, at det må være let at detektere.

Egentlige giftstoffer kan slå akut ihjel i noget mindre koncentrationer, men burde vel også være til at detektere, selv om man ikke ved nøjagtigt hvilket stof man skal søge efter.

Giftige alger - Tja - men også de burde vel være rimeligt nemme at finde og identificere. Og iltsvind går jeg også ud fra at de må have undersøgt for.

Sygdom fra bakterier eller virus nævnes ikke, men kan vel også være en mulighed. Og må også kunne findes, selv om det vel kan tage lidt længere tid.

3
18. august 2022 kl. 18:34

Point taken

2
18. august 2022 kl. 17:54

Ellers skulle det hedde "anklageRbænken" - og det er vist noget vås.

1
18. august 2022 kl. 13:12

"Men i denne sag er det nu Tyskland, som har sat sig på anklagebænken." - Normalt er det dem der er på anklagebænken der er under anklage....