Forebyg Alzheimers ved at blive akademiker

11. november 2008 kl. 12:378
Lang uddannelse bremser udvikling af Alzheimers. Det viser ny forskning, hvor forsøgspersoners uddannelsesniveau er sammenlignet med deres mulige udvikling af demens. Forsøgspersonerne er udvalgt efter forekomsten af et stof, der ophobes i Alzheimer-patienters hjerner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Seks forskere ved Alzheimer's Disease Research Center på Washington University's medicinske fakultet har genneført en undersøgelse, der viser, at høj uddannelse forebygger den destruktive udvikling af Alzheimers syge.

Undersøgelsen tog udgangspunkt i det kendte faktum, at Alzheimerpatienter får en ophobning i hjernen af en substans, kaldet fibrillar amyloid.

Forskerne ved stadig ikke, hvordan denne substans påvirker sygdommens udvikling, men den er altid til stede, mens hjernen gradvist ødelægges af sygdommen. Derfor er det almindeligt antaget blandt neurologer, at substansen på en eller anden måde indgår i den mekanisme, der ødelægger hjernen.

PET-scanning viser koncentrationen af fibrillar beta-amyloid i menneskehjerner. Stoffet anses for afgørende i udviklingen af Alzheimers sygdom. Men nu viser en ny undersøgelse, at hjerner tolererer høje niveauer af fibrillar amyloid uden at udvikle demens, hvis personen har en høj uddannelse. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sædvanligvis kan man ikke med sikkerhed diagnosticere Alzheimers syge på en levende patient, fordi der skal udtages hjernevæv til undersøgelse. Men forskerholdet på Washington University har tidligere påvist, at man kan finde koncentrationen af fibrillar amyloid ved hjælp af en PET-scanner.

Forskerholdet udvalgte derfor en testgruppe af forsøgspersoner, som alle havde høje niveauer af fibrillar amyloid.

Forsøgspersonernes uddannelsesniveau blev nu kortlagt i stigende rækkefølge - fra mindre end high school niveau, high school niveau, college niveau, undergraduate niveau til graduate niveau.

Derpå blev de udsat for fire psykologiske prøver, der skulle vise, om deres hjerner var mere eller mindre ødelagt som følge af deres høje niveau af fibrillar amyloid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen viste, at en del af patienterne var demente, men at en anden del var helt upåvirkede af amyloid-niveauet.
Og det væsentlige - blandt de personer med høje amyloid-niveaer var der en klar sammenhæng mellem fremskredet demens-udvikling og lavt uddannelsesniveau. Og der var sammenhæng mellem ringe demens-udvikling og højt uddannelsesniveau.

Blandt forsøgspersoner med lavt amyloid-niveau kunne disse sammenhænge ikke findes.

Det resultat ser forskerne som et bevis på, at den træning, hjernen får gennem en længere uddannelse, på en eller anden måde virker beskyttende mod den demens-udvikling, der knyttes til et højt amyloid-niveau.

Forskningsresultatet er blevet offentliggjort i tidsskriftet Archives of Neurology i november-nummeret.

Dokumentation

Forskningsresultatets abstract
Hele artiklen (koster knap 100 kroner online)
Artikel i Eurekalert

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
12. november 2008 kl. 08:11

Tvivler jeg på Tine, fordi vi burde først se en forskel om nogle år så hvis det er pga. kosten, da det først er i nyere tid vi er blevet opmærksomme på sund kost. Dessideret tvivler jeg på der var så meget forskel på kosten for 20-30år siden, om man var højt eller lavt uddannet.

Vi er så hurtige til at give vores kost og kemikalier skylden, det er uheldigt selvom det er oplagt, fordi det tit fjerne fokus fra de egentlige årsager

7
12. november 2008 kl. 03:41

Eller også ligger det i kosten. Det er gentagende gange påvist, at folk med en høj indkomst spiser sundere, ryger/drikker mindre + de selvfølgelig sjældent har opslidende og farligt arbejde- så de får sjældnere "livsstilssygdomme". Eller- ihvertfald sjældnere den type, som rammer ufaglærte.

Mvh Tine

6
11. november 2008 kl. 23:59

Det resultat ser forskerne som et bevis på, at den træning, hjernen får gennem en længere uddannelse, på en eller anden måde virker beskyttende mod den demens-udvikling, der knyttes til et højt amyloid-niveau.

Er det muligt man her bytter om på årsag og virkning?

  • At mennesker med lavt amyloidniveau, i forvejen, bare ikke opnår høje uddannelsesniveauer?

(Som Thomas Brodersen muligvis også antyder?)

5
11. november 2008 kl. 14:32

Cause and Effect. Often switched, the two are.

4
11. november 2008 kl. 14:27

Kunne det tænkes at der er et ukendt forstadie til alzheimers som forhindre folk i at tage højere uddannelser, det er jo en genetisk sygdom som påvirker hukommelsen, så det måske påvirker indlæringen inden vi selv og omverdenen bliver bevidste om sygdommen.

Virker iværtfald væsentligt mere sansynligt end det omvendte, at høj udannelse skulle beskytte imod alzheimers.

2
11. november 2008 kl. 13:52

Du har ret. Nu er det rettet.

mvh. Redaktionen

1
11. november 2008 kl. 13:22

"Lang uddannelse bremser udvikling af Alzheimers. Det viser ny forskning, hvor forsøgspersoners uddannelsesniveau er sammenlignet med et særligt stof i en PET-scanner, der er mistænkt for at være forbundet med sygdommen."

Under-overskriften er misvisende, og den bør omskrives, for hvordan kan man sammenligne et "uddannelsesniveau" med "et særligt stof i en PET-scanner"?

Måske er jeg pernittengrynet, men det er noget vrøvl!

  • Søren