Fords bagsædepassagerer må undvære at styre sædevarmen til chip-forsyningskrisen er ovre

Kunder kan købe Fords Explorer ST-Line Plug-in Hybrid uden chips. De nødvendige chips skal installeres inden for et år. Illustration: Ford

En af de mere alvorlige forsyningskriser i bilindustrien fører nu til, at Ford vil sælge 4-hjulstrækkere uden de nødvendige chips til kunder, der har set sig lune på bilfabrikantens Explorer-model.

Det er planen, at de nødvendige chips skal installeres inden for et år, hvor Ford forventer at have genetableret forsyningen af chips i højere grad end nu.

De chips, der senere skal installeres i bilerne, er ikke kritiske komponenter for bilens funktion, men har at gøre med displays på bagsæderne, hvor passagerer kan styre temperaturen på ventilationssystemet og sædevarmen.

Ventilationssystemet kan styres fra førersædet, indtil de manglende chips bliver installeret.

The Drive skriver, at andre bilfabrikanter tidligere helt har stoppet for salget af biler, der ikke kunne udstyres med alle de nødvendige chips.

Manglen på halvledere

Den 25. januar udgav Erhvervsmyndighederne i U.S.A., The U.S. Department of Commerce, en undersøgelse af forsyningskrisen, der kunne konkludere, at manglen på halvledere og chips fortsat udfordrede industrien.

Medianbeholdningen af chips hos virksomheder som bilfabrikanter eller medicinalvirksomheder var faldet fra at kunne række til 40 dages produktion i 2019 ned til 5 dage i 2021.

Efterspørgslen på halvledere er steget med 17 % siden COVID-pandemien satte sundhedsvæsener og forsyningskæder på halen i foråret 2020, men ifølge undersøgelsen vil problemerne være aftagende gennem 2022.

Kunder, der har investeret i en Ford Explorer har i hvert fald bilfabrikantens ord på, at forsyningen af chips vil kunne række til selv bagsædepassagerernes styring af ventilationssystem og sædevarme.