Forbudte kemikalier i cremer, tekstiler og legetøj: Derfor vil de ikke forsvinde

Der bliver med jævne mellemrum fundet skadelige kemikalier i blandt andet tøj fra udlandet Illustration: Labart/bigstock

Formaldehyd i babytøj, allergifremkaldende stoffer i Nivea Creme og hormonforstyrrende stoffer i legetøj.

Med jævne mellemrum dukker der historier op i medierne om nye fund af farlige kemikalier i forbrugerprodukter. Kemikalier, der kan skabe eller forværre menneskers allergi, nedsætte reproduktionsevnen eller i værste fald være bidragende til udvikling af sygdomme som kræft.

Så hvorfor bliver myndighederne og forbrugerorganisationerne ved med at finde skadelige og forbudte kemikalier i produkter, der rejser ind over landets grænser.

Svaret er egentlig ret simpelt ifølge Claus Jørgensen, projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

»Når virksomheder importerer produkter til videresalg, har de ansvaret for, at produkterne ikke indeholder forbudte kemikalier, men sådan er det ikke, når private forbrugere importerer produkterne. Så skærer man mellemmanden fra, så er forbrugeren selv importør,« siger Claus Jørgensen.

Derved kan produkter, som forbrugeren importerer fra lande udenfor EU sagtens indeholde eksempelvis forbudte ftalater, PFAS eller hormonforstyrrende stoffer. Simpelthen fordi kemilovgivningen er mindre striks uden for EU.

Myndighederne eller forbrugerrådene kan nemlig ikke undersøge for alt.

»Både vi og Miljøstyrelsen foretager stikprøver, men vi har selvfølgelig ikke ressourcerne til at tjekke alt, som kommer ind i Danmark,« siger Claus Jørgensen.

Derfor er det på nuværende tidspunkt op til forbrugerne selv at sørge for, at de ikke uforvarende importerer produkter med forbudte kemikalier, siger Claus Jørgensen.

»Lige nu er der ikke meget, som forhindrer forbrugere i at importere produkter, som indeholder uønskede eller endda forbudte kemikalier. De er altså nødt til selv at være varsomme, eksempelvis ved at købe varer, som er produceret indenfor EU,« siger han.

Emner : Kemikalier
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Godt set. Det er jo importørene, der ikke påtager sig produktansvar og kontrolmyndighederne ikke udeler bøder ved fund. Hvis bare der bliv testet en tiendedel for forbudte stoffer i importerede varer som i landbruget, var vi nået langt.

  • 1
  • 1

Hvis du køber varer i EU, så er det dem, du køber varen af, der skal sørge for at lovgivningen er overholdt. Så uanset om produktet er produceret i eller importeret til EU af en handlende, så skal de sikre at varen opfylder kravene. I modsætning til de varer, som forbrugerne selv køber i ikke-EUlande, som kan indeholde alle mulige kemiske stoffer. Der er forbrugeren formentlig uvidende om, at de bringer noget ulovligt ind i EU, og det går jo ikke kun udover forbrugeren selv. Det er også et problem, når varen bliver til affald eller skal genanvendes, hvis der er uønskede stoffer i den.

  • 5
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten