Forbud mod zinkmedicin: Ministerium frygter, at yderligere fem mio. grise skal have antibiotika
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forbud mod zinkmedicin: Ministerium frygter, at yderligere fem mio. grise skal have antibiotika

Senest om fem år skal landmændene holde op med at give deres smågrise medicin, der indeholder zinkoxid, som forhindrer grisene i at få diarré, når de bliver adskilt fra soen. EU-Kommissionen har fulgt en anbefaling fra en komité under Det Europæiske Lægemiddelagentur og forbudt zinkmedicin.

Hvis forbuddet var trådt i kraft nu, ville det få antibiotikaforbruget til svin til at stige med to ton, hvilket svarer til 2-3 procent. Det viser et notat fra Miljø- og Fødevareministeriet, som biologen Søren Wium-Andersen har fået aktindsigt i og delt med Ingeniøren.

Yderligere 5,3 millioner grise skal have antibiotika

Ifølge notatet giver 85 procent af de 1.873 bedrifter, som opdrætter fravænningsgrise, i dag deres smågrise zinkmedicin for at mindske risikoen for diarré. Med et forbud mod den zinkholdige medicin vil 20 procent af deres grise få behov for antibiotika i stedet. Med en årlig produktion på 31 millioner smågrise svarer det til, at yderligere 5,3 millioner svin skal have antibiotika.

Den stigning i antibiotikaforbruget, som forbuddet mod zinkmedicin medfører, vil gøre det vanskeligt at nå målet i handlingsplanen mod de resistente svine-MRSA-bakterier, skriver ministeriet. Forbruget skal ifølge planen falde 15 procent fa 2015 til 2018.

Derimod behøver landmændene stort set ikke at frygte, at de får gule kort af myndigheder for at bruge for meget antibiotika. Ganske vist er cirka hver tiende fravænningsgris på en gennemsnitlig dag på antibiotika. Det kaldes også for behandlingshyppigheden, og den skal op på hver femte gris, eller helt nøjagtig 21,8 ud af 100 dyr, før de gule kort kommer på tale.

Læs også: Smågrise får fem gange så meget medicin som mennesker: Nu skal vores børn undvære penicillin

Fødevareministeriet konkluderer, at landmændene vil bruge antibiotika i stedet for zink, fordi det kun er en smule dyrere, 1,15 kroner per gris mod 75 øre for zink. Der er lige kommet en vaccine mod fravænningsdiarré på markedet, men den koster cirka fire kroner per gris.

Vestjyske jorde sender tungmetal ud i vandløb

Zinkmedicin medfører, at bakterier bliver resistente over for antibiotika. Resistensforskere har derfor længe kritiseret det danske landbrugs forbrug af zinkmedicin, som er tredoblet siden 2005.

Læs også: Stik imod hensigten: Landmændenes brug af resistensfremkaldende zink er steget

Det er dog ikke risikoen for resistens, som har fået lægemiddelagenturet til at foreslå at forbyde zinkmedicin i landbruget. Det skyldes derimod den miljøforurening, som tungmetallet udgør, når det kommer ud på markerne.

Forskere fra Aarhus Universitet har påvist, at der tilføres cirka 5 kg zink per hektar, når gyllen fra smågrise, som har fået zinkmedicin, bringes ud på de danske jorde. Afgrøderne optager kun 200-300 gram per hektar.

'Der sker således en betydelig ophobning af zink i jorden,' opsummerer ministeriets notat.

Ifølge Aarhus Universitet udvaskes op til 14 procent af zinken, som kan være meget giftig for vandlevende organismer. Problemet er desværre størst på sandjord med lav pH-værdi. 'Disse jorder findes overvejende i Vestjylland, hvor der også er et betydeligt opdræt af smågrise,' skriver ministeriet.

Læs også: Zinkbombe hober sig op: Hvornår får jorden nok af tungmetal fra danske svin?

En vidensyntese fra Aarhus Universitet har vurderet, at fravænningsdiarré også kan nedbringes ved at øge hygiejnen i staldene, ved at give smågrisene mindre proteinholdigt foder eller ved at lade dem gå længere tid sammen med soen. En højere fravænningsalder er dog næsten lige så dyrt for landmanden som at vaccinere, viser et notat fra Københavns Universitet.

"EU-Kommissionen har forbudt medicin med zink"
EU burde også lovgive om, at lade smågrisene gå længere tid sammen med soen!

  • 24
  • 1

Danmark har stadig (selvom vi arbejder hårdt på at ødelægge det) et godt image i resten af verden.
Hvad om vi sadlede helt om over få år, og blev verdensmestre i human (forkert ord?) produktion, med kvalitet, renhed og miljø i højsædet?

Sprøjtegift frit kød og grønsager

Kød fremstillet efter de bedste dyre etiske krav, og få bare Greenpeace og PETA ind over, det giver masser af gratis reklame.
Intet dyr transporteres mere end 1 time til slagteriet og står i 24 timers afslapnings bokse før aflivning.
Eller hvad der nu fungere bedst?

Pointen er at producere meget mindre, men til en langt højere pris og med mindre spild.

Forbrugerne i verden skal tænke: Det er dansk, så bliver det ikke bedre!

Eller er det for naivt?

  • 18
  • 1