Forbud mod Roundup-sprøjtning før høst på vej - men kun på menneskeføde

21. april 2017 kl. 11:102
Forbud mod Roundup-sprøjtning før høst på vej - men kun på menneskeføde
Illustration: Lars Refn.
En kommende pesticidstrategi lægger op til at forbyde, at landmænd tvangsvisner kornet ved at sprøjte det med glyphosat kort før høst. Forbuddet skal dog kun gælde menneskeføde, hvor nedvisning stort set ikke anvendes.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det skal være forbudt at sprøjte markerne med Roundup og andre glyphosatholdige sprøjtemidler helt indtil ti dage før høst. Det viser et udkast til en ny pesticidstrategi, som Altinget har fået fingre i.

Folketingets partier forhandler netop nu om en ny strategi for brugen af pesticider på de danske marker, og ifølge udkastet skal den såkaldte nedvisning altså forbydes. Den praksis, som på engelsk går under den mere dramatiske betegnelse green burndown, sikrer, at kornet modner ensartet inden høst, samtidig med at ukrudtet på marken bliver slået ihjel.

Læs også: Derfor sprøjter landmænd med Roundup inden høst

Forbuddet skal ifølge udkastet gælde konsumafgrøder, altså produkter, der indgår i menneskeføde. Ifølge Altinget bliver specifikt konsumærter, maltbyg, havregryn og brødkorn såsom rug, hvede, byg og spelt nævnt i udkastet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke lykkedes Ingeniøren at finde opgørelser over, hvor udbredt det er at sprøjte markerne kort før høst. For fire år siden skønnede en landbrugskonsulent, at omkring ti procent af kornmarkerne og 25 procent af rapsmarkerne får en gang glyphosat inden høsten.

Læs også: Landmænd sprøjter med Roundup kort før høst for at modne korn

For blot et lille år siden afviste regeringen dog at støtte et forbud mod nedvisning. Dengang var det et af forslagene fra EU-Parlamentet som betingelse for at give glyphosat en ny godkendelse.

For et år siden afviste regeringen at støtte EU-forbud

Regeringen henviste dengang til, at der ikke er risiko ved at spise korn, som er sprøjtet med glyphosat. Samtidig fremhævede regeringen, at landbruget har indgået aftaler med sine kunder om ikke at sælge korn, der er sprøjtet kort før høst, til brødkorn eller malt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Regeringen mener derfor, at der ikke er grund til at forbyde anvendelsen før høst i Danmark, men støtter samtidig Kommissionens henstilling om, at denne anvendelse ikke bør finde sted unødigt,' lød konklusionen.

Læs også: Regeringen siger god for at sprøjte Roundup på danske marker lige før høst

Landbrugets organisation, Landbrug & Fødevarer, er heller ikke alt for foruroliget over udsigten til et forbud, der kun gælder afgrøder til menneskeføde, selvom Niels Peter Nørring, direktør for miljø, energi og fødevarer, helst havde været foruden.

»Vi lever allerede i stor udstrækning op til det ønske. Så jeg tror ikke, at et forbud fører til meget store ændringer,« siger han til Altinget.

Vandselskaber: Det skal forbydes helt

Helt andre toner lyder fra vandselskabernes brancheorganisation, Danva. Direktør Carl-Emil Larsen, mener, at forbuddet mod at sprøjte markerne før høst også bør gælde de foderafgrøder, som udgør langt hovedparten af landbrugsarealet.

»Det er som om, at man ikke anerkender, at vand også er en fødevare. Man skal simpelthen ikke bruge glyphosat til at tvangsmodne afgrøder overhovedet,« siger han til Altinget.

Enhedslisten og Alternativet forlod tidligere på ugen forhandlingerne om en ny pesticidstrategi. De to partier frygter, at strategien vil føre til flere kemikalier i grund- og drikkevand.

Læs også: Røde partier går i protest: 'Ny strategi vil give flere pesticider i drikkevandet'

Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech, glæder sig i stedet over det kommende forbud mod at tvangsmodne konsumafgrøder.

»Det får vi rigtig mange mails om fra borgerne, så det skal vi tage alvorligt. Jeg er rigtig tilfreds med, at det ser ud til at komme med i aftalen,« siger hun til Altinget.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
23. april 2017 kl. 10:04

Landbruget sprøjter er dygtige til at reducere marksprøjtningen da de er uddannet til at vurdere behovet og det er dyrt. Men private haver og offentlige virksomheder bruger meget kemi uden at kende doseringen og uden at vurdere om det er nødvendigt.

De private skal ikke bruge roundup

1
21. april 2017 kl. 17:12

Det bliver jo alligevel ikke til noget, landbrug og fødevarer har desværre også deres egen mening. Så længe de tjener kassen, er de bedøvende ligeglade med alt andet.