Forbud mod oliefyr får næsten ingen effekt
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forbud mod oliefyr får næsten ingen effekt

Et forbud mod nye oliefyr, som kun rammer folk med adgang til fjernvarme eller naturgas, får i praksis stort set ingen effekt. For stort set alle de cirka 50.000, som forbuddet rammer, skifter alligevel opvarmningsform, vurderer installatørerne.

Regeringen er ifølge flere medier blevet enig med Venstre og Konservative om at begrænse det foreslåede forbud mod at installere nye oliefyr.

Det sker for at frede folk på landet fra at foretage store investeringer i for eksempel en varmepumpe, som for tre ud af fire vil være en dårlig forretning. Det viste en rapport udarbejdet for Energistyrelsen for nylig.

Læs også: Rapport: Skift til varmepumper kan være en dårlig forretning

Derfor skal boligejere, som ikke er dækket af fjernvarme- eller naturgasnet, slippe for forbuddet. De udgør ifølge rapporten fra Energistyrelsen 205.000 af i alt 258.000 oliefyrsejere herhjemme. Tallene er dog behæftet med stor usikkerhed.

Men de boligejere, som har oliefyr og bor i et naturgasområde, skifter stort set alle til gas, understreger sekretariatsleder Jørgen K. Nielsen fra den lille Dansk Energi Brancheforening, der organiserer installatører og forhandlere af forskellige opvarmningsformer.

»Økonomien hænger bedre sammen på gas,« konstaterer han.

Når det gælder fjernvarme, varierer prisen langt mere. Derfor kan oliefyrsejere, der bor i et område, der forsynes af et dyrtbarmarksværk, være fristet til at købe nyt fyr, når det gamle bryder sammen.

»Kommunerne har i forvejen hjemmel til at give påbud om, at boligejerne skal tilslutte sig værkerne. Det behøver man intet nyt energiforlig for,« siger Jørgen K. Nielsen.

Ifølge installatørerne sker skiftet af opvarmningsform oftest i forbindelse med, at huset bliver solgt.

»Så vælger køberne naturgas i naturgasområdet og fjernvarme i fjernvarmeområderne. De fleste i energibranchen mener, at det i sidste ende er naturligt at tilslutte sig de anlæg, der findes i området,« siger Jørgen K. Nielsen.

»Det er ikke de 50.000 oliefyrsejere i områder med naturgas eller fjernvarme, som er interessante. Kun en lille del af dem skifter ikke opvarmningsform af sig selv eller bliver omfattet af et kommunalt forbud. Derfor har et forbud mod nye fyr hos dem ikke den samme effekt som et generelt forbud mod nye oliefyr,« tilføjer han.

Forbuddet mod at installere nye oliefyr fra 2015 var en del af den nye regerings oplæg til et energiforlig. Den tidligere regering ønskede oprindelig et forbud fra 2017, men i de seneste måneder har en række ordførere ytret sig mod at pålægge boligejere på landet store udgifter til at skifte opvarmningsform.

Forhandlingerne om et nyt energiforlig har stået på siden før jul. Den væsentligste forhindring for en aftale mellem regeringen og oppositionen har været prisen for at øge andelen af vedvarende energi.

Dokumentation

Rapporten om oliefyr og alternativer til dem

Emner : Olie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg forstår ikke, hvorfor oliefyr er udråbt til det "hadeobjekt" på lige fod med elforbrug.

Mig bekendt kan et oliefyr også brænde biodiesel, hvilket faktisk gør oliefyr til VE.

Hvor vil det glæde mig, hvis politikerne begyndte at udforme en energipolitik, der ikke blot skal please de store lobbyer.

  • 0
  • 0

Hvad er det egentlig man svarer på hvis man siger enten ja eller nej til spørgsmålet:
Støtter du forslaget om kun at forbyde oliefyr inden for fjernvarme- og naturgasnettet?

Resultatet kan uanset hvad tolkes som at en art forbud er i orden, og det mener jeg ikke, men kan ikke give et sådant svar.

Imponerende så hurtigt folk vænnes til at acceptere unødvendige indskrænkninger. Diskussionen er blevet reduceret til hvor omfattende det skal være.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten