Odense Kommune har undersøgt effekten af at bruge en ny lovgivning til at øge miljøkravene lokalt.
Resultaterne viser, at et forbud mod brændeovne fra før 2008 og en regulering af dieselbiler kan have stor effekt på partikelforureningen i Odense.
Et af de tiltag, der er blevet undersøgt, er muligheden for at afskaffe alle brændeovne fra før 2008, der er placeret i områder, der er koblet til fjernvarme eller naturgas.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Sagt med andre ord, ville man ikke komme længere ved, at lære ejere af brændeovne om hvordan de bedst anvender deres brændeovn, end sætte krav om at installere nye brændeovne?
Der er kørt 'fyr-fornuftigt'-kampagner i snart 20 år, og alle ovnejere får besøg af en skorstensfejer, der vel kan genopfriske den viden, de forlængst burde have haft. Ergo er - med få undtagelser - den resterende luftforurening fra ovnene uundgåelig, fordi selv nye ovne forurener luften. Desuden vil en andel borgere til enhver tid være hinsides pædagogisk rækkevidde.
Størstedelen af brændeovnsejerne i Odense har alternativer mht. varme. Men har man adgang til billigt træ, så er den afgiftsfrie brændeovn attraktiv. Forureneren belønnes fortsat.
en moderne og højeffektiv brændeovn.
kan udlede mere dioxin og NOx end en ældre ovn.
Og med de lave fjernvarmepriser, så er der ingen af dem der bruger brændeovn for andet end hyggens skyld.
Odenseanerne er så fald nogle rigtige hyggebamser. Ofte 24/7 i vinterhalvåret, jf. egne luftveje og vasketøj. Mange store og dyre huse, hvis isolering afspejler en svunden tid. Flere store og dyre biler foran. Prioritering hedder det.
Sagt med andre ord, ville man ikke komme længere ved, at lære ejere af brændeovne om hvordan de bedst anvender deres brændeovn, end sætte krav om at installere nye brændeovne?
Ikke hvis man repræsenterer en branche der tjener penge på salg af nye brændeovne. Men ellers har du fuldstændig ret.
Og det er oven i købet en lille smule mere vanskeligt at fyre optimalt i en moderne og højeffektiv brændeovn.
Hvordan opnår du de 98%, Jakob?
@John
Bolig/erhverv inden for bygrænsen/forsyningsområdet. Og der er mange tilslutninger uden for både Odense og Odense kommune.
98% af alle boliger i Odense by er tilsluttet fjernvarme</p>
<p>Hvordan opnår du de 98%, Jakob?</p>
<p>Der er ca. 180.000 indbyggere i Odense by. Lidt over 200.000 i kommunen. Fjernvarmeværket har pt. 68.000 tilsluttede kunder.
Jeg tror mange snyder og har kun en tilslutning selvom der bor mere end en person i huset eller lejligheden.
Hvordan opnår du de 98%, Jakob?98% af alle boliger i Odense by er tilsluttet fjernvarme
Der er ca. 180.000 indbyggere i Odense by. Lidt over 200.000 i kommunen. Fjernvarmeværket har pt. 68.000 tilsluttede kunder.
Jeg ved ikke, om der er nogen i Odense, der har lagt mærke til krisen i energiforsyningen, som muligvis kan blive ret alvorlig for gasforbrugerne. For slet ikke at tale om el-priserenes himmelflugt for varmepumpeejerne.</p>
<p>Men det er altså situationen her, nu - og især til vinter.</p>
<p>Hvis begge dele må rationeres eller lukkes ned temporært, er der stadig nogle brændeovne, som ikke nødvendig vis er af nyeste årgang, der kan hjælpe lidt rundt omkring i kolde huse.
@ Mikael
98% af alle boliger i Odense by er tilsluttet fjernvarme. Og med de lave fjernvarmepriser, så er der ingen af dem der bruger brændeovn for andet end hyggens skyld.
Hvis man ikke ved hvordan man bruger en bændeovn (tænder op, og kommer brænde på) vil der så være en effekt ved at skifte til en ny brændeovn?
Vil en ny brændeovn og bliver anvendt forkert ikke foruregne mere end en gammel brændeovn som bliver anvnedt rigtigt?
Sagt med andre ord, ville man ikke komme længere ved, at lære ejere af brændeovne om hvordan de bedst anvender deres brændeovn, end sætte krav om at installere nye brændeovne?
Kunne ing.dk ikke sponsorere et kursus i korrekt dansk? Overskriften antyder at der kan være kvalitativ forskel på forurening af luft. Hvordan er forholdet så mellem kvalitet og skadevirkning? Der var engang, hvor Ingeniøren var et blad med faglig værdighed og mange artikler på et højt fagligt niveau. Det gav indsigt i de fagområder man ikke selv havde studeret og mange timers god læsning. Tag jer sammen på ing.dk!
Er det ikke bedre at mindske den i stedet for at styrke den?
Måske du hellere skulle spørge, hvad de koster samfundet i deres sygdomsforløb inden de dør. Da denne type forurenning typisk giver kræft, hjertekarsygdomme, åndenød og astmaanfald for at nævne de værste.Gad vide hvad disse for tidligt døde havde kostet at holde i live i resten af deres levetid?
"Det vurderes at kunne forhindre tre for tidlige dødsfald om året og spare samfundet for omkring 53 millioner kroner."
Gad vide hvad disse for tidligt døde havde kostet at holde i live i resten af deres levetid?
Selvfølgelig minus deres eventuelle bidrag til samfundet.
Vil det ikke være mere interessant, at kikke på reduktionen af den samlede mænde af partikler i luften, som følge af et forbuddet ? Ellers kender man ikke den reelle effekt på luftkvaliteten.
Jeg ved ikke, om der er nogen i Odense, der har lagt mærke til krisen i energiforsyningen, som muligvis kan blive ret alvorlig for gasforbrugerne. For slet ikke at tale om el-priserenes himmelflugt for varmepumpeejerne.
Men det er altså situationen her, nu - og især til vinter.
Hvis begge dele må rationeres eller lukkes ned temporært, er der stadig nogle brændeovne, som ikke nødvendig vis er af nyeste årgang, der kan hjælpe lidt rundt omkring i kolde huse.
Så mon ikke man lige skal klappe hesten lidt, og vente med bål, brand og skrotning, indtil forsyningssituationen er blevet lidt mere sikker.