Forbruger-organisation sagsøger pladeindustrien

Den belgiske forbrugerorganisation Test Aankoop vil sagsøge musikindustriens kæmper, fordi pladeselskaberne har installeret kopibeskyttelse og antipirat-systemer på deres musik cd'ere, skriver netavisen The Register.

Foreløbigt agter organisationen at trække EMI, Sony, BMG og Universal i retten.

Test Aankoop meddeler i en pressemeddelelse, at organisationen har modtaget adskillige klager fra forbrugere gennem de seneste måneder over cd'ere med antipirat-systemer.

Ofte er det nemlig ikke muligt at lytte til disse cd'er på en pc'er eller i bilers cd-afspillere.

Ifølge The Register er det dermed første gang, at en forbrugerorganisation udfordrer pladeindustrien i retten.

Tilbage i 2002 kritiserede det amerikanske kongresmedlem Rick Boucher pladeindustrien for sine kopibeskyttelser. Han argumenterede for, at pladeselskaberne ved at forhindre forbrugerne i at kopiere deres egne cd'er muligvis overtrådte amerikansk ophavsretslovgivning. Kritikken løb dog ud i sandet.

Samme år varslede Philips, at virksomheden var parat til at sagsøge pladeselskaberne, hvis de ikke klart informerede forbrugerne om, at cd'erne var kopibeskyttede.

Nu arbejder Philips imidlertid sammen med blandt andre Sony for at få udbredt SACD standarden, der har til hensigt at forhindre både piratkopiering og kopiering til eget brug.