Forbrug af resistensskabende antibiotika eksploderer

Forbrug af resistensskabende antibiotika eksploderer

Det bredspektrede antibiotika tetracyklin fremmer resistente bakterier. Alligevel er forbruget steget med 54 procent på otte år.

Det danske forbrug af det bredspektrede antibiotika tetracyklin er fra 2005 til 2013 steget med 54 procent. Det er især børn og teenagere, som stifter bekendtskab med tetracyklin, som kan bruges til behandling af akne. Den største stigning på hele 84 procent finder man således i aldersgruppen 10-14 år. Det viser tal fra den årlige Danmap-rapport.

Tetracyklin, som i mange år har været det foretrukne antibiotika til behandling af svin, har ellers længe været kendt for at fremkalde resistens hos flere bakterier – blandt andet MRSA. Alligevel stiger forbruget, og det er ikke blot til mennesker, også smågrise bliver til stadighed behandlet med tetracyklin.

Læs også: Trods løfterne: Mennesker og svin får igen mere antibiotika

Mens børn og teenagere får tabletter til at lindre deres bumseplagede hud, får flokke af smågrise, der skal fravænnes die, tetracyklin i vand og foder for at undgå, at diarré smitter fra en gris til de andre. Selv om landbruget har lovet det modsatte, er det ifølge Danmap-rapporten netop de stoffer, der bruges i flokmedicinering, som er steget mest i brug.

Efterlyses: Fokus på forbrug

Ifølge Yvonne Agersø, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet og medforfatter til Danmap-rapporten, er brugen af tetracyklin absolut skadelig i forhold til at undgå fortsat udvikling af resistente bakterier.

»Vi skal have fat i nogle tiltag, som gør, at vi undgår, at landmændene systematisk behandler alle dyrene. Det stigende forbrug gør absolut ikke noget godt for udbredelsen af blandt andet MRSA, som er resistent over for tetracyklin,« siger hun.

Læs også: Læger slår alarm over stigning i forbruget af de farligste antibiotika til svin

Samtidig skal de praktiserende læger også ind i kampen for at nedbringe forbruget, lyder det fra formanden Lægeforeningens Lægemiddeludvalg, Michael Dupont. Han mener, at stigningen i forbruget til behandling af akne blandt andet skyldes pres fra patienterne, som er blevet mere forfængelige.

»Set i forhold til hele problematikken omkring antibiotikaresistens er det død ufornuftigt at udskrive tetracyklin, men i forhold til den enkelte patient, som synes, at det er verdens største problem at være ramt af akne, virker det argument ikke,« siger han.

Ifølge Michael Dupont har de praktiserende læger fokus på problemet, men han efterlyser opbakning.

»Man kunne for eksempel overveje at lave en national kampagne rettet mod både læger og patienter med budskabet: ‘Stop nu!’ Eller sætte prisen op på tetracyklin,« foreslår han.

Kommentarer (17)

Citat: men i forhold til den enkelte patient, som synes, at det er verdens største problem at være ramt af akne, virker det argument ikke.

Så hvis man bare fremlægger sin "sygdom" som verdens største problem for en selv, så får man al det medicin man peger på. Come on. Tag lige ansvar læger. Eller forvent regler presset ned over hovedet på jer.

  • 9
  • 0

Jeg tror at det egentlige problem er at vi dagligt bliver bombet med memer (specialt udvalgte og nøje tilrettelagte nyheder), samt bedøvet med tv (reality) på en måde der gør at vi bliver ved med at tro at det nok skal gå, at det bliver bedre lige om lidt, at vores folkestyre gør det så godt de kan.

Mange magtfulde mennesker (Bill Gates bla.) ønsker jordens befolkning reduceret ganske alvorligt og en måde kunne jo være at forhindre indsats mod det der ødelægger liv (jeg ved godt at der er en overdreven tro på at eliten kun vil os godt - det er en ommer).

Så under dække af eksport økonomi, forholder man sig passivt til at befolkningen langsomt bliver reduceret.

  • 0
  • 9

Der er jo intet truende eller pinefuldt ved akne, så jeg kan ikke se hvorfor det er lovligt at udskrive kritisk medicin til en sådan sygdom. Man kunne udskrive et forbud mod chips og fritter måske?

I DK har vi jo endda gratis sundhedsvæsen, så lægen er vel ikke sælger og patienten køber? Er de SÅ bange for at patienten smutter?

  • 3
  • 1