Forældede GPS-kort leder bilister på vildspor

Det skulle være tidsbesparende og mindske brugen af krøllede og knudrede oversigtskort på førersædet, men brugen af GPS-navigation leder oftere køretøjer på afveje.

Problemet skyldes forældede GPS-kort og dårlig satellitmodtagelse.

»Vi har været ude for, at bilister er sendt den forkerte vej ad ensrettede gader eller blevet bedt om at vende om, fordi en ny motorvejsstrækning ikke er kommet med«, beretter civilingeniør Kenneth Kjemtrup fra Vejdirektoratets vejregelsekretariat.

Der sker normalt en et-årig ajourføring af kortene, men det har vist sig, at det ikke altid lykkes alle kortudbyderne at få opdateret hele kortmaterialet inden for denne frist.

Kenneth Kjemtrup har derfor gjort kortudbyderne opmærksom på, at situationen med de forældede kort er uhensigtsmæssig.

Problemet er størst med tunge lastvogne, der ledes ind til danske byer ad mindre veje og forkerte ruter i forhold til, hvad kommunerne havde tænkt sig og tilmed skiltet med.

Piktogrammer mod GPS-systemer

I Wales er myndighederne gået så vidt, at de tirsdag i denne uge satte de første vejskilte op med piktogrammer, der advarer mod altid at stole på GPS-navigation, skriver Reuters.

Skiltene er sat op i St. Hilary i det sydlige Wales. Landsbyen ligger i et radiomæssigt sort hul, der får GPS-systemer til at vise en forkert vej for lastbiler mellem M4-motorvejen og lufthavnen i Cardiff.

Den vejstrækning, som GPS-systemerne anviser, er for smal til, at lastbilerne kan passere hinanden. Ifølge politiet giver navigationen derfor anledning til et utal af trafikproblemer.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er ingen ansvarlige bilister, der tror blindt på deres GPS og kører den forkerte vej af ensrettede gader. Tror journalisten, at vi GPS-ejere er zombier ? Desuden er det ren nonsens at tale om "radiomæssig sorte huller for GPS". Det kan ske, at træer eller bygninger skygger for signalerne, men ikke en hel by. Hele artiklen er gal. Hvem er kilden til det her ?

  • 0
  • 0

Der er ingen ansvarlige bilister, der tror blindt på deres GPS og kører den forkerte vej af ensrettede gader.

Fuldstændig enig.

Men desværre findes der også en del Uansvarlige bilister, som kan finde på den slags. - Tilfældigvis ofte de samme, som vrøvler mobiltelefon hele vejen, og ofte heller ikke ser sig for.

Så pas på ude i trafikken - over 95% af alle ulykker kan henføres til at en bilist ikke ser sig for, eller ikke overholder færdselsreglerne.

Og i den sammenhæng er GPS vist bare endnu en dårlig undskyldning.

  • 0
  • 0

Forlængelsen af Holbækmotorvejen er nok det nyeste stykke motorvej i Danmark overhovedet. Selv jeg er da overbærende for, at min GPS ikke kender den. Tænk hvis GPS-en selv kunne registrere, når man kører på ukendte veje og gemme dem i hukommelsen. Men så var der vel ingen, der ville købe updates mere.

  • 0
  • 0

Når du køber et Tom-Tom kort har du gratis opdatering i 3 år. Så er det lige spørgsmålet om der kommer nye kort i de 3 år. Jeg oplever da også sjove ting med min GPS, men jeg hørte en fyr i fjernsynet der opfordrede folk til også at kigge på den store skærm (forruden). Helt absurd underholdende var kørsel af den nye Svendborg motorvej. Der hvor den slutter er tilslutnings anlægget ikke implementeret sådan som oprindeligt projekteret. Den oprindelige linieføring har tydeligvis ligget til grund for Tom Toms Europa kort, men den faktiske linieføring er ændret, rundkørsler placeret nogle hundrede meter anderledes, ligesom et antal planlagte men ikke endnu udførte rundkørsler langs hovedvej 9 til Svensborg giver GPS hovedbrud når den tror man pløjer lige igennem dem. Nord for Helsinge sender den mig også via en cykelsti på nogle få 100m da TomTom har overset et venstresving forbudt skilt. Sådan er det. Tom-Tom har en side på deres website hvor man kan indrapportere fejl - det vil enhver ansvarlig bruger naturligvis også gøre :-)

  • 0
  • 0

Nu har jeg stort kørekort, til bus ganske vist, men jeg kan godt fortælle jer at man sagtens kan komme i klemme hvis man bliver ledt ind et sted, hvor det ikke er muligt at bakke eller at køre lige frem. Der er altså lidt forskel på stor bil og en almindelig bil. For nu at komme med en god historie, lykkedes det mig for nogle år siden, da jeg skulle køre en 400S bus fra Høje Tåstrup mod Ishøj, på kort alene, fordi jeg ikke havde kørt ruten før, at køre forbi nedkørslen til boulevarden, og fortsætte ind i de smalle villaveje syd for stationen... Med en 13.7 meter Volvo bus. Jeg kom da igennem uden at vælte hverken hegn elle skilte, men hvis ikke jeg havde fået hjælp af en passager, havd jeg såmænd kørt rundt derinde endnu. Heldigvis har jeg da et godt ingeniørjob igen, pyha...

  • 0
  • 0

Der er ingen ansvarlige bilister, der tror blindt på deres GPS og kører den forkerte vej af ensrettede gader.

Så pas på ude i trafikken - over 95% af alle ulykker kan henføres til at en bilist ikke ser sig for, eller ikke overholder færdselsreglerne.

Ja - som jeg altid siger: alle de andre bilister er nogle idioter, så jeg skal passe på og det gælder især når jeg møder dig! ;-)

Når jeg kører rundt derhjemme på Bornholm så behøver jeg ikke nogen vejviser, men når jeg kører fra öresundsbron på "lorteøen" så skal jeg bruge en vejviser. Jeg har ingen GPS men udskriver gerne en "krak" og alligevel skal jeg jo passe på. En af de almindelige fejl i krak er: "kør 9 m ad -vej og drej til venstre" her menes: "kør ud midt i lyskrydset inden du drejer".

Men der er vel også forskel på kortet i en GPS til 700 kr og en til 4000 kr ikke kun på display men også mht kort?

ha en god dag

Mikael Boldt

  • 0
  • 0

Jeg har erfaringer med en Garmin Nüvi 350, som endda blev opdateret med nyeste kortmateriale i februar i år. I "civiliserede" lande som Danmark og Tyskland er min erfaring, at det går rimeligt glat, og man kan som regel stole på Garmin's pudsige indskydelser.

Men mine erfaringer fra Skotland og Frankrig fortæller mig, at man skal tage anvisningerne med et gran (læs: 400kg) salt, når man bliver bedt om at tage en B vej frem for en A vej. Det er muligt at en indfødt skotte med en rallykører i maven vil kunne vinde tid på en snoet B vej, men for en turist uden lokalkendskab er det som regel spild af tid.

I Vogeserne i Alsace kender Garmin veje, som man ikke engang kan få øje på når man kører forbi, jeg ved ikke om det er vandrestier, som er blevet ophøjet til veje, eller hvad der lige er gået galt der.

Jeg ved ikke hvordan Garmin'en beregner hvilken rute der er bedst egnet, men jeg har en forestilling om at forskellige vejtyper har en forudprogrammeret gennemsnitshastighed som udgør grundlaget for beregningen. Og i visse lande er dette tal det samme for motorveje, såvel som for grusveje.

Et gammeldags vejkort er stadig en god ting at have i bilen, til dobbeltcheck af ruten inden afgang. Og GPS'en er om ikke andet, så god til at fortælle hvor man er, når man endelig er faret vild på en obskur bjergvej som ikke engang er nummereret.

  • 0
  • 0

Når du køber et Tom-Tom kort har du gratis opdatering i 3 år.

Jeg har TomTom Navigator 6 Western Europe til min PDA, og der følger tilsyneladende ikke nogen opdatering af kort med dette produkt (oplysning fra tomtom support). Hvis jeg ønsker opdatering, så skal jeg (hver gang!) købe et helt nyt kort (ca EUR100). Det er så grov en pris/politik, at jeg da godt kan forstå, at mange kører rundt med forældede kort.

Michael: Kan du ikke supplere med, hvor du har den oplysning fra? Hvis du har oplysninger, som jeg kan bruge til at klodse tomtom for en opdatering, så giv lyd! Min version er fra januar 2007, og den blev "forældet" allerede i april samme år.

Så er det lige spørgsmålet om der kommer nye kort i de 3 år.

Tomtom siger, at der kommer nye opdateringer (ca?) hvert halve år. Så er det bare, om man har råd.

  • 0
  • 0

Det er som om folk nu er vågnet rigtigt?

Jeg har oplevet i flere år at mange forskellige GPS-navagitions udstyr svigter ekstremt. Jeg ved bl.a. fra nogen chaffør i Arla som jeg kender godt. De har fået at vide af kørselslederen ej brug/stol på GPS i Fredericia og første gang jeg fik det fortalt var på en jagt for små 9 år siden og stadig gælder dette forbud. Jeg har oplevet her hjemme hvor du skulle fra A til B men blev ledt over G. Eks. sidste år skulle jeg til Rømø fra Aalborg vi skulle køre efter GPSén ind i Skærbæk by og forbi Oldtidsparken der.

I sommers så jeg det er også forskel på hvor i verden din GPS er købt hen. For min kammerats GPS kunne kun vise de store veje i Kive og i resten af Ukraine vestlig gående motervej samt byer denne vej med en befolkning der skal over 20.000 indbygger før vi kunne se byen på gps'en, ellers den blev mere brugt som kompas og til navigation med brug af længde og breddegrade.

Siden hen talte jeg med en god ven fra Norge af, Han fortalte at og det er citat: "køre du med mobilhome, traler eller har campinvogn da bør du ha et norsk lokal kort med, da GPS vil 7 ud af 10 gange finde små veje du ej kan vende på, eller være i nu du lukker vejen totalt". Den værste hendels der er noteret af ulykker var en støre brand i Lofoden brandfolkene kunne ikke komme frem pga. 2 stk. GPS'er der havde ledet nogen på gale vej, det resulter vejen var lukket i små 90 minutter.

I mange år vil der stadig være problemer med GPS pga. ingen kan finde ud af at tage ordentligt kontakt til Kort & Matrikel styrelsen og den kollegare i verden hvor GPS udbydderen kan betale sig til ugentligt opdatering, ok det koster, men så mangler man stadig et system heri. Dette system er for biler hvor anhængeren er i brug, samt vogntog og busser kan bruge uden spildtid. Vi ved der er bro som har et max. punkt for stabilit der langt under det normale og der er via dukter som er under 4 meter i højde. Læse kørebogen til kørekort, der står du må læsse max. 4000mm / 4m. i hjøde. Mange uheld er sket pga. de lave bro. Husk den grimme uheld i København ved/under en bro her blev der en del kvæstet mener der var nogen som døde ved det.

Landinspektørene betale for en eller anden licens til derres arbejde så de kan bruge GPS hver dag. Det må derfor være vejen frem betal ellers du har et gammelt kort.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten