Food-hackerne: De sætter strøm til maden og f….. med din hjerne

Hvorfor ændre på maden for at få den til at smage godt, når du bare kan ændre dine sanser?

Med den pointe i baghovedet arbejder flere grupper af japanske forskere og maker-folk på at manipulere vores sanser, så vi for eksempel kan undgå højt saltindhold i maden eller få ældre til at spise mere.

De er blevet udråbt til food-hackere af den svenske film-dokumentarist Simon Klose, der i en dokumentarserie hos Munchies på Vice Media er vendt tilbage til det land, han tidligere har studeret og boet i. I Japan har han besøgt en vifte af værksteder, der arbejder med food hacking, og hans egen opfattelse af food hacking som unaturligt og spild af mad har ændret sig:

»Hacking af mine sanser i stedet for maden kan give mig nogle af de vildeste madoplevelser,« siger Simon Klose i sit program.

Tag for eksempel den kvindelige forsker Hiromi Nakamura fra universitetet i Tokyo: Til daglig studerer hun interaktionen mellem menneske og computer, og på universitetets Rekimoto Lab har hun udviklet en elektrisk gaffel.

Ved at sætte strøm til gaflen kan hun få bestemte typer af mad, som f.eks. kylling, til at smage mere salt. I andre tilfælde kan hun øge fornemmelsen af krydret smag eller skabe en boblende oplevelse på tungen.

»Vi japanere spiser for meget salt gennem f.eks. soja, og normalt kan du intet gøre, hvis du kommer til at smide for meget salt i maden. Med gaflen kan du bare skrue ned for saltmængden,« siger Hiromi Nakamura, der med en knap på gaflen gør det muligt at ændre strømstyrken.

Hiromi Nakamura har også forsøgt at sætte strøm til sugerør og opdaget, at hun kan opnå indtrykket af kulsyre i appelsinjuice. Mere interessant - i hendes øjne - er, at folk kan opfinde helt nye smagsindtryk med elektricitet, som boblende kød - fizzy meat, som hun kalder det. Ved at ændre på strømstyrken på bestemte tidspunkter under måltidet kan folk også udvikle deres egne opskrifter på 'strømmad', og hendes drøm er en slags tastecloud (ligesom soundcloud), hvor folk uploader algoritmer med opskrifter, ligesom man gør med musik.

Ghost juice og augmented mæthed

En anden forsker på Tokyo University tager manipulationen af vores sanser skridtet videre. Takuji Narumi fra Cyber Interface Lab kan få folk til at blive mætte af blot et par kiks, og så kan han forvandle den tørreste mariekiks til en stor, lækker chokoladekiks.

I arbejdet med sine første projekter opdagede Takuji Narumi, at folk havde helt andre oplevelser af smagen i drinks, hvis han skiftede deres farve. Selv hvis han skiftede farven, mens de drak, oplevede folk, at smagen ændrede sig. Ghost juice kaldte han det. Den viden har han nu taget med sig i et projekt, hvor han udstyrer folk med virtual reality-briller og et headset med slanger, der fører ned til næsen.

»For mig er mad-hacking lig med hjerne-hacking,« siger Takuji Narumi i en af videoerne hos Munchies.

I forsøg beder han forsøgspersoner tage en kiks op, og på en computer ændrer han så størrelsen af kiksen og dens udseende. Hans undersøgelser viser, at mæthed indtræder langt hurtigere hos folk, der får vist store kiks, og Simon Klose har testet udstyret og kan bevidne, at en simpel mariekiks kan smage som en stor chokoladekiks - alene ved at man ændrer størrelsen og sender chokoladeduft ned til næsen.

»Vi kalder det augmentet mæthed,« siger Takuji Narumi.

Laserbacon og maker-ruller

Brug af dufte til at manipulere smag har også flere maker-folk gang i. På maker-messer udveksler de ideer om alt fra talende tomater til computerstyrede vækstsystemer til planter i lejligheder, mens de drømmer om, at maker-folk bliver tidens nye rockstjerner.

Hiroshi Takai er en af drømmerne, og i sit værksted i Tokyo, The Garage Lab, har han bøger om MacGyver - 80’er-helten, der vandt over skurkene med sine opfindelser. Hiroshi Takai arbejder dog ikke kun på manipulation af sanserne.

Sammen med matematikprofessor Kentaro Fukuchi fra Meiji University tager han ny teknologi helt ind i køkkenet. F.eks har de udviklet et styringssystem med billedgenkendelsesprogram til en laserskærer, der finder fedtet på et stykke bacon og kun steger det. På den måde holder de bacon-kødet råt - som japanerne elsker det - og kan så fjerne eller ændre smagen af fedtet.

Kentaro Fukuchi er godt klar over, at en laserskærer i hjemmet kan virke som en bizar idé. Men han beder folk huske på, at mikrobølgeovnen også var en mærkværdig ting at have i køkkenet i starten. Alligevel er den udbredt overalt i dag.

Laserskæren kommer dog næppe ud i folks hjem i sin nuværende udformning, da et stykke bacon tager to timer at tilberede. Og ifølge opfinderne så lugter der som hos tandlægen bagefter.

Professoren og makeren bruger også laserskæreren til at tegne firkanter på sushiplader af tang, så de kan designe opskrifter på perfekt sushi. Så skal folk bare placerer ingredienser i firkanterne. Maker Maki kalder de dem.