Folketinget vedtager ny lov om dronekørekort

Folketinget har i dag vedtaget Venstre-regeringens lovforslag, der ifølge regeringen selv lægger op til mere tidssvarende regler for droner, og som understøtter de danske virksomheders muligheder på det hastigt voksende dronemarked.

Den reviderede dronelov vil tillade droneflyvning i væsentligt flere tilfælde, men kræver et særligt dronetegn til private, der ønsker at flyve droner, mens erhvervsdrivende skal tage et decideret dronekørekort.

»Lovforslaget skal sikre erhvervsfremme ved standardiserede, gennemskuelige og klare regler, så virksomheder og borgere tydeligt ved, hvad de må, og hvad de ikke må. Vi tager de nødvendige hensyn til sikkerhed og privatlivets fred, så borgerne kan føle sig trygge i takt med at branchen og teknologien udvikler sig,« siger transportminister Hans Christian Schmidt (V) i en pressemeddelelse fra Transport- og Bygningsministeriet.

Ingen særregler for mikrodroner

Lovforslaget blev fremsat i december og har gennemgået flere ændringer under behandlingen i Foketinget i foråret. Herunder, at der alligevel ikke bliver særregler for de mindste droner i den nye dronelovgivning.

Læs også: Ny dronelov bliver uden særregler for mikrodroner

Lovforslaget indeholdt ellers en bagatelgrænse for droner på under 250 gram, de såkaldte mikrodroner, på anbefaling af regeringens tværministerielle arbejdsgruppe, som fremlagde sin rapport sidste år.

Men mikrodronerne bliver altså ikke undtaget fra de nye regler om dronetegn eller dronekørekort, besluttede Hans Christian Schmidt i april.

Muligt at identificere ejere

Blandt de nyeste ændringer i forslaget er også, at flyvning med mindre droner uden for byområder kræver, at dronen kan identificeres, og at ejeren af dronen er registreret hos Trafik- og Byggestyrelsen, medmindre flyvningen foregår fra en godkendt modelflyveplads.

Under de eksisterende regler på området må droner under 25 kg godt flyve uden for byområder, så længe de holder en sikkerhedsafstand til større offentlige veje, fængsler, militære installationer, ulykkessteder og flyvepladser.

Tilføjelsen til lovforslaget skal gøre det lettere for myndighederne at håndhæve dronereglerne og gøre det muligt at identificere dronens ejer ved eventuelle havarier.

Den mulighed efterlyste Trafik- og Byggestyrelsen sidste år, da en drone var faretruende tæt på at ramme et passagerfly over København, og politiet efterfølgende måtte opgive at finde den pågældende dronepilot.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvor skal man henvende sig hvis man ønsker sådan et dronetegn og/eller kørekort? Hvor meget vil det koste? Og hvad med udløbsdato?

Ps. Jeg tvivler på at folk som vil flyve ind over f.eks. lufthavne ikke er smarte nok til at fjerne dronens "nummerplade" inden de gør det.

 • 7
 • 0

Kan anbefale Dandrone.dk, eller find en gruppe på Facebook der hedder Drone Danmark. Der er mange der tilbyder dronecertifikat. Det nuværende koster ca. 10.000 og tager fire dage, som er til erhverv. Det til private bliver lidt billigere, men vist ikke meget..

 • 1
 • 0

Folk der vil flyve ind over lufthavne, er generelt ikke særlig kloge eller smarte. Så der vil jeg nok lade tvivlen komme til gode ;). Det er de fjolser der er skyld i at loven er strammet sådan op, og det går kun ud over os andre..

 • 6
 • 0

Det er muligt mange steder at tage dronekørekort nu, feks ved SkyPilot.dk eller Droner.dk, og flere vil komme til. For private bliver det nok online man skal tage drone kørekort/tegn og det bliver noget nemmere og billigere at tage :)

 • 2
 • 0

Der står: "Loven vil tillade droneflyvning i væsentligt flere tilfælde". Det er vel kun for erhverv? Som jeg forstår det er der ikke ændret noget for private ud over, at de skal reg. sig.

Jeg fatter ikke rigtig det der. Hvis man spotter en drone fra et rutefly, så kan man vel ikke se "nummerpladen", med mindre der er transponder på. Hvis man finder en forladt drone uden "nummerplade", så er man vel stadig på herrens mark.

Og hvad sker der egentlig med "flyaways"? Altså hvor ens GPS styrede drone synes den skal flyve ad h... til. Er man ansvarlig for det? Bliver spændende med nogle detaljer om det. Der bliver nok en del quads til salg i den blå avis af folk, der ikke længere har råd til lige at flyve et par gange om året ude på en mark, som jeg selv ynder at gøre det.

 • 3
 • 1

I artiklen "Den mulighed efterlyste Trafik- og Byggestyrelsen sidste år, da en drone var faretruende tæt på at ramme et passagerfly over København, og politiet efterfølgende måtte opgive at finde den pågældende dronepilot."

Den "drone" er ikke blevet fundet, så det vides ikke om det var en drone (UAS) de så. Det kunne også have været en fugl eller en ballon (fra Tivoli?). Alt der vides om denne sag er at piloten så en UFO (Ukendt Flyvende Objekt) og her menes der ikke en tallerken fra Mars.

Det er alvorligt at vi har sager med folk der flyver med UAS / droner så de risikerer at kollidere med et fly. Som professionel bruger af mikrokoptere (i Luxembourg) ligger det mig på sinde, da andres flyvning ofte desværre har indflydelse på regler og for hvor svært det vil være at få flyvetilladelser i fremtiden.

Men det er også et stort problem at piloter nu rapporterer alle ukendte objekter i nærheden af et fly som droner, uden at de ved hvad det egentlig var. Eksempel fra USA: Reported Drone Collision Was A Birdstrike

Med venlig hilsen Richard Foersom, FASE Micro-Copter

 • 4
 • 0

Nu har jeg klikket de links i har givet og ingen steder kan jeg få et dronetegn.

Er der nogen steder man kan få et dronetegn eller er det blevet praktisk ulovligt at flyve med små droner som privat ?

 • 4
 • 0

Er det et dronetegn så jeg kan lovligt flyve med min lille Hubsan?

Indtil videre ser det ud til at man skal op og betale ca 10.000 for lovligt at flyve med en drone til under 500.

Selvfølgelig skal der være regler på området, men sådan som det ser ud idag, så fjerne det hele hobby delen og det gør det kun muligt at flyve professionel.

 • 5
 • 0

Nu har jeg skrevet til ministeriet og bedt om svar på hvor jeg kan få dronetegn, så det er muligt for mig at overholde loven på samme måde som jeg kunne under de gamle regler.

Udover det, så bliver denne lov også fremlagt som erhvervsfremmende, men ved at gøre det uattraktivt at "lege" så fjerner det folks interesse i at prøve teknologien af. Det er de færreste der vil afprøve noget der koster 10.000+...

Og jo, man kan jo flyve med den indendørs, men der giver bare overhovedet ikke mulighed for virkelig at udfolde sig udover meget små manøvre...

 • 2
 • 0

Er modelfly nu også droner? Eller findes der en definition på hvad en drone er?

 • 1
 • 0

Er modelfly nu også droner? Eller findes der en definition på hvad en drone er?

Fra lovforslaget: "»§ 126 b. Ved en drone forstås et ubemandet luftfartøj. Stk. 2. Ved en mindre drone forstås et ubemandet luftfartøj, som ligger inden for den øvre vægtgrænse, som er fast sat i medfør af stk. 3. Stk. 3. Transport- og bygningsministeren fastsætter nærmere bestemmelser om en øvre vægtgrænse for, hvad der forstås ved en mindre drone. Stk. 4. Transport- og bygningsministeren kan fastsætte bestemmelser om, at mindre droner under en nærmere fastsat minimumsgrænse helt eller delvist undtages fra reglerne i denne lov."

 • 1
 • 0

Man kan som privat og som hobby stadig flyve droner på en af de mange modelflyvepladser som findes i landet. Man skal være medlem af den aktuelle klub, og være medlem af Modelflyvning Danmark. Ved modelflyvning Danmark får du ved medlemskabet den nødvendige forsikring.

I klubberne kan man lære at flyve med sin drone. Eller traditionelle modelfly. Som jeg ser den nye lov, defineres alt som flyver uden pilot som en drone. Dronebeviset flere taler om er kun nødvendigt hvis man skal flyve professionelt. Registrering af droner er heller ikke nødvendigt på modelflyvepladser. Dronetegn til mange tusinde kroner er altså ikke nødvendigt for at flyve med modelfly/ droner

 • 1
 • 0

Droneflyvning bliver fremover lovlig for private.

Hvad mener I med fremover? Det har vel altid været lovligt for private, så længe man overholder reglerne så som afstandsregler til bymæssig bebyggelse, lufthavne osv. Men disse regler er der vel ikke ændret på, så den eneste forskel er vel at man nu også skal have et Dronetegn ELLER være medlem af en anerkendt modelflyveorganisation. Så hvorfor bemærkningen med "fremover"?

 • 1
 • 0

Dandrone har lige lagt dette op på deres hjemmeside - måske skulle ING også skrive om hvad det betyder idag...

http://dandrone.dk/droneloven-hvad-betyder...

http://www.ft.dk/RIpdf/samling/20151/lovfo...

Stk. 4. Transport- og bygningsministeren kan fastsætte nærmere bestemmelser om, at flyvning uden for bymæssigt område med mindre droner, som grundet dronens konstruktion eller vægt indebærer en øget flyvesikkerhedsmæssig risiko, alene må ske, hvis føreren er fyldt 16 år.

Det var dog en meget vag lovformulering der kan betyde hvad som helst.

 • 4
 • 0

Tidligere, dvs. i forgårs, var modelflyvning reguleret ved BL 9.4. Hvis man overholdt BL 9.4 bestemmelser kunne man sagtens flyve andre steder end på modelflyvepladser.

Hvordan BL 9.4 kommer til at se ud efter vedtagelse af disse nye regler er jeg usikker på.

De nye bestemmelser som undtages på modelflyvepladser vil nok forhindre hobby flyvning andre steder end netop på modelflyvepladser.

Det bliver meget interessant at se hvordan BL 9.4 kommer til at se ud.. På modelflyvepladser kan man tage certifikater til forskellige typer modelfly. Herunder et M- certifikat som er multirotor. Hvis man ønsker yderligere info se indsatte link. http://www.modelflyvning.dk/

 • 0
 • 0

På Dandrone.dk Tilbyder de et GRATIS online kursus i droneflyvning.

Hvor? Jeg synes ikke jeg kan finde noget link til deres gratis online kursus. Har du et direkte link?

De skriver derimod følgende: http://dandrone.dk/droneloven-hvad-betyder...

Hvordan får jeg Dronetegn eller Dronebevis?

Lige nu kan vi kun henstille til, at du slår koldt vandt i blodet. Bekendtgørelsen skal først udstedes, så det bliver efter udsagn tidligst til 1 september, at du vil kunne tage et Dronetegn eller Dronebevis efter de nye regler.

Ønsker du i dag at udføre operationer i bymæssig bebyggelse kan du stadig opnå en dispensation. Det kan du lære mere om på Drone-Pilot Uddannelsen.

 • 0
 • 0

Er sund fornuft igen sat ud af kraft? Krav til at få et Dronetegn. ( mit bud :) Ja til ( sund fornuft) : Dronen er registret database med ejeroplysinger mv. Dronen har et visuelt registrerings nr på sig ( +QR kode) Regler for private er de samme som i dag. Lovpligtig ansvarsforsikring . ** Fyv efter forholdene og opfør dig ordentlig også som Droneejer !

Det er svært at se at det behøver at være mere kompliceret end do

**Min indbo forsikring dækker også Drone. Sådan er det vel for de fleste ?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten