Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Foldbar elektronik, arvtageren til OLED og hurtigere wifi: Her er højdepunkterne fra årets elektronikfest

PLUS.
Illustration: CES

Hvert år bliver nytårstømmermændene skiftet ud til gadgets, uhæmmet forbrugsfest og teknologifascination, når de store elektronik- og teknologivirksomheder slår sig løs til CES, verdens største elektronikmesse, som slutter fredag i Las Vegas.

Ingeniøren har løbende fulgt med i ugens mange nye produktlanceringer, som på mange måder udstikker rammerne for, hvad vi kan forvente inden for forbrugerelektronik det kommende år. Vi giver dig her højdepunkter og lidt om, hvad der stort set ikke blev talt om.

Arvtageren til OLED på vej

Vi kigger på dem hele tiden, skærmene. På fladskærmen i stuen, computeren på arbejde, og mobilen på farten. CES er kendt for at være centrum for lanceringer af nye skærmteknologier. Men det er efterhånden ved at være ti år siden, det sidste store teknologiske spring inden for skærme brød igennem på CES, nemlig OLED.

I år var CES heller ikke springbræt for nye pixel-teknologier, og den formentlig største nyhed var Samsungs nye microLED-skærm – The Wall – som faktisk er en knap tyve år gammel opfindelse. Efter flere års fremvisninger af prototyper viste Samsung endelig deres nye microLED-skærm, som de har lovet kommer til salg i løbet af i år.

Illustration: Samsung

MicroLED er en såkaldt selv-emitterende skærmteknologi, som benytter ekstremt små lysdioder (LED) til subpixels, hvor 3 subpixels typisk udgør 1 pixel. MicroLED deler mange træk med OLED, men i stedet for at anvende organisk materiale i pixelstrukturen, benyttes uorganisk materiale i form af GaN (galliumnitrid), hvilket også bruges i almindelige lysdioder. Fordelen med microLED, som ikke skal forveksles med miniLED i LCD-skærme, er, at de er selv-emitterende, dvs. hver pixel i en microLED-skærm genererer eget lys, hvilket gør det muligt at vise flotte billeder i HDR (High Dynamic Range). Samsung hævder, at deres microLED-teknologi nu når op på 5.000 nits maksimal lysstyrke.

Med microLED kan du altså selv opbygge dit tv og beslutte, hvor stort det skal være, for så efterfølgende at bygge det endnu større. På CES viste Samsung et gigantisk tv på 292 tommer, altså over syv meter bredt, og havde en 'mindre' 8K-skærm i microLED i 150 tommer.

Læs også: Nye pixels: Flere mennesker ser forskelligt indhold på samme skærm

Krøllede tablets

Du kan lige så godt vænne dig til tanken om bøjelig og foldbar elektronik, altså hvor selve skærmen kan foldes midtover. 2020 bliver formentlig året, hvor der kommer reelle produkter på markedet, som ikke fejler lige så hårdt som Samsungs Galaxy Fold, der måtte tilbagekaldes, nærmest inden den var kommet i handlen.

Illustration: LG

I den helt store – og dyre ende – kan du nu endelig købe LG's 65 tommer foldbare OLED-fladskærm Signature senere på året. Prislejet er dog stadig absurd, og skærmen koster omkring 400.000 kroner, men så kan du også rulle skærmen sammen, når du har set et afsnit af Game of Thrones.

Intel har lanceret en konceptudgave af en bærbar computer, der går under navnet Horseshoe Bend, på 12 tommer, der så kan foldes ud til en stor 17 tommer skærm. Det er dog stadig en konceptcomputer, der ikke er klar til salg. Det er kinesiske Lenovos ThinkPad X1 Fold dog. Det er en tablet, der foldes ud til en 13 tommer skærm med et trådløst tastatur til. Skærmen er lavet af LG og har været undervejs i flere år. Dell viste Concept Ori en stor tablet, der kan foldes på midten for at beskytte skærmen, ligesom de også viste Concept Duet, som er en mere konventionel dual-skærm, der holdes sammen at et hængsel.

Udfordringen er ikke længere at levere solide foldbare skærme, hvor hængslerne især har givet elektronikingeniørerne grå hår i hovedet. Sporene fra Samsung Galaxy Fold har tilsyneladende skræmt Lenovo, Intel, LG og andre så meget, at de virkelig har lagt sig i selen for at levere solid hardware. Nu er udfordringerne så i stedet flyttet over på software-siden. Der er nemlig endnu ikke bygget styresystemer, der er optimeret til foldbare dual-skærme, hvilket giver en noget blandet brugeroplevelse, som du måske ikke gider betale 17.000 kroner for, som er prisen på Lenovos foldbare Thinkpad.

Illustration: Lenovo

Læs også: Hængsel-problemer bremser den første foldbare smartphone

Foldbare skærme er indtil videre primært kendt til smartphones i form af de tre dyre udgaver Samsung Galaxy Fold, Huawei Mate X and Moto Razr. Men på CES viste kinesiske TCL en foldbar smartphone frem, som de vil sælge for bare en fjerdedel af prisen på de tre andre foldbare smartphones. TCL er endnu ikke sat deres foldbare smartphone til salg, men bare tanken om et prisbilligt alternativt kommer nok til at sætte turbo på udviklingen af foldbare telefoner.

Læs også: Efter 40 års udvikling: Nye skærmtyper gør den foldbare skærm mulig

Alt det, der ikke blev talt om

CES er mest kendt for skøre gadgets, vilde fladskærme og forbrugsfest midt i syndens by Las Vegas, og det var også de gennemgående temaer i år. Det til trods er det er alligevel bemærkelsesværdigt, hvor lidt der blev talt om it-sikkerhed, privatliv og klimakrise på årets messe. Tre emner, som ellers har domineret det seneste års teknologidebatter både i Danmark og globalt. Skovbrandene i Australien, den endeløse række af sikkerhedshuller i gadgets, senest Amazons IoT-ringeklokke Ring, som har vist nem at hacke, og brugernes mangel på privatliv på sociale medier. Alt sammen emner man skal lede længe efter løsninger på på CES.

Bevares, der findes flere små eksempler på teknologier, der skal håndtere klimakrisen og det enorme fravær af sikkerhed og privatliv.

LG har lavet et køleskab, hvor du kan dyrke dine egne grøntsager, eksempelvis salat, så de ikke skal transporteres fra producent til supermarked og videre til forbrugerne, ligesom Impossible Foods, der lancerede en svinekødsudgave og en pølse-udgave af deres plantebaserede fødevarer, som blandt andet serveres på Burger King i USA.

Illustration: Impossible Foods

Læs også: Indendørs hightech-landbrug spirer frem ... men slår det rødder?

Hurtigere internet

I den knap så flashy afdeling af CES-præsentationerne var en stribe opgraderinger til wifi. Så går du og håber på hurtigere internet på arbejde eller derhjemme, så var der også godt nyt fra CES, i hvert fald hvis du allerede nu ved, at du både skal skifte bærbar, smartphone og router i løbet af det kommende år. For bedømt på lanceringerne bliver 2020 for alvor året, hvor en ny generation af wifi, nu med det mundrette navn WiFi 6, kommer til Danmark.

Generelt vil WiFi 6 betyde øget netværkseffektivitet og lavere latenstid på både up- og downlink-trafik samt mindre energiforbrug. Den største forandring bliver introduktionen af OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Arkitekturen betyder, at man kan tage en RF-kanal, f.eks. 20 MHz og så opdele den i flere underkanaler.

WiFi 6 blev lanceret i 2019, men det er først for alvor nu, at det vælter ud på markedet med nyt WiFi 6-kompatibelt udstyr i form af routere og chips. Især mesh-systemer, hvor man bruger flere enheder til at sprede wifi-signalet på tværs af sit hjem. Tidligere har den type WiFi 6-mesh systemer været få dyre alternativer, men på CES kom en stribe nye lanceringer i en lavere prisende, blandt andet fra D-Link, Netgear og TP-Link.

Udrulningen kommer dog næppe til at ske hurtigt, for både modtager og afsender skal være WiFi 6-kompatible, før de nye funktioner kan udnyttes til fulde.

Læs også: Ny Wi-Fi-generation har nået routere, chips og smartphones