Første storstilede eftersøgning efter ekstraterrestrisk liv blev en nitte

Det er bl.a. data fra Parkes Radioteleskopet i Australien, der benyttes i jagten på intelligente civilisationer andre steder i Mælkevejen. Illustration: Ian Sutton

For næsten to år siden lancerede den russiskfødte it-milliardær Yuri Milner initiativet Breakthrough Listen, der skulle lede efter signaler fra intelligent liv i universet i de enorme datamængder, der gennem årene er opsamlet med bl.a. Green Bank Radio Telescope i West Virginia, Lick Observatory i Californien og Parkes Radio Telescope i Australien.

Læs også: Russisk milliardær starter hidtil største søgning efter ikke-jordisk liv

Der blev indhentet adskillige petabyte af data fra de tre radioteleskoper, og efter at have ledt efter signaler i L-båndet mellem 1,1 og 1,9 GHz har forskerne fundet 11 hændelser, som var af en sådan usædvanlig karakter, at de var værd at analyse mere detaljeret. Disse data stammer udelukkende fra Green Bank Radio Telescope.

Denne analyse kunne dog ikke vise, at nogen af disse signaler stammede fra intelligent liv, oplyser Breaktrough Listen i en pressemeddelelse.

De 11 hændelser vil blive beskrevet i en videnskabelig artikel, som er indsendt til et førende astrofysisk tidsskrift.

Grovsortering fandt millioner af signaler

Direktør Andrew Siemon fra Berkeley SETI Research Center har stået i spidsen for den videnskabelige analyse. Han oplyser, at selv om der endnu ikke er fundet signaler fra intelligente civilisationer, så fortsætter analysen.

Blandt de mange naturligt forekommende radiosignaler fra rummet leder forskerne efter signaler med eksempelvis smal båndbredde, irregulære spektrale egenskaber eller modulationsmøntre.

Den første grovsortering i data fandt millioner af sådanne signaler, men langt hovedparten kunne man umiddelbart vise stammede fra interferens fra jordisk udstyr.

Tilbage var 11 signaler, som blev undersøgt mere indgående, men heller ikke for nogen af disse kunne man pege på en kunstige, ekstraterretiske kilder som mest oplagte årsager.

Projektet ledes af en international forskergruppe, der bl.a. omfatter den kendte britiske astronom Martin Rees med den fornemme titel af Astronomer Royal og den amerikanske astronom Frank Drake kendt for Drake-ligningen, der kan bruges til at estimere det mulige antal civilisationer i Mælkevejen.

Læs også: Er E.T. mere religion end videnskab?

Berkeley SETI Research Center fortsætter nu eftersøgningen med bl.a. nye og mere avancerede algoritmer, og det er planen at udsende opdatering på analysen med mellemrum på ca. et halvt år.

Emner : Teleskoper
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Gad godt se hvordan sådan et teleskop er bygget. Der må immervæk være et solidt fundament under tårnet, samt andet end bare mursten i væggene, hvis der kommer en vind og hiver lidt i teleskopet.

Off topic: Vi har stadig en jordklode der hovedsageligt er befolket med mennesker der tror på alt muligt mystisk uden det mindste smule bevis andet end følelser, indoktrinering og magt. Så vi har nok et stykke vej endnu. Jim Jefferies har sin version, fortalt på sin altid husløst ærlige og underholdende måde: https://www.youtube.com/watch?v=SfhC25AAxcc

 • 4
 • 0

Det man har ledt efter er tegn på at der findes teknologisk avanceret intelligent liv med evne til at udsende signaler i radiospektret. Det er langtfra det samme som at lede efter liv, endda intelligent liv.

I mellemtiden venter vi på en holdbar og universel definition på hvad intelligens er, men hvis vi skal tage udgangspunkt i os selv så indebærer det åbenbart evnen til selvdestruktion. Det opmuntrende ved at finde tegn på teknologisk avanceret intelligent liv må være at det øger sandsynligheden for at den form for intelligens ikke behøver at ende i selvdestruktion. Det kedelige er at vi ikke har fundet tegnene.

 • 6
 • 0

er vel ikke ensbetydende med de udsender radiobølger.

Lige for at få det på det rene: Alle elektromagnetiske bølger kan opfattes som fotoner.

Med den på plads - hvad kigger vi så efter? I 60'erne havde vi gigantiske radiosendere med flere hundrede kW effekt der sendte populærmusik. I takt med vi bliver mere og mere sofistikerede, udsender vi færre og færre virkelig high-power signaler.

Såhhh, SETI i sin nuværende form skal kigge (og kigger) efter civilisationer der forsøger at komme i kontakt med os i vinduer hvor der er lille støj og dæmpning. Massiv spill-over fra almindelig kommunikation er blot udtryk for en usofistikeret civilisation der bruger brutal kraft i stedet for finesse.

 • 2
 • 1

@Kritian Glejbøl Det er en interessant pointe, at den radioteknologiske / kommunikationsteknologiske udvikling er gået fra lave frekvenser, stor effekt, begrænset båndbredde (eg. Morse og lange bølger) til høje frekvenser, minimal effekt, stor båndbredde (eg. Lysledere og 5G mobiltelefon). Måske betragter en mere teknologisk civilisation "radiospredning" som forurening, som derfor begrænses eller udelukkes ?

Derfor er der måske ikke noget at modtage ? Bortset fra en kortvarig teknologisk forureningsepoke ?

En analogi: i analysen af exoplaneter laves spektralanalyser for at finde gasser som er biologisk skabte. Måske kan man forestille sig, at en planetasmosfære har en naturlig sammensætning. Civilisationer, som Jordens, gennemgår så en udvikling over 1000 år med luftforurening, hvorefter dette bringes under kontrol og atmosfæren falder tilbage til den den naturlige sammensætning. Som altså ikke kan spores med biomarkører.

 • 2
 • 0

Måske betragter en mere teknologisk civilisation "radiospredning" som forurening, som derfor begrænses eller udelukkes ?

Ja, eller slet og ret spild af energi.....

Fremskriver man forurening osv fra en primitiv civilsation som vores f.eks 300 år, så er der to mulige udfald: Vi er gået til i eget affald, eller vi har drejet vores civilisation i en mindre forurenende retning.

Rent matematisk er der ikke rigtigt andre udfald.....

Så, ja - dem der har overlevet kan være svære at få øje på.

 • 4
 • 0

Hvem afgør at evig liv er det bedste, eller mest intelligente. Det er jo blot dødsangsten der får en til at tænke sådan.

Næh det kan du sige. Der er jo også nogen der ikke kan komme i himlen hurtigt nok.

Men ellers er emnet ikke evigt men dog langt liv. Det er et naturligt mål for både mange mennesker og mange civilisationer - når vi nu at fået den gave at leve. Livet er kort, døden evig - hvorfor fremskynde processen mod det evige liv? Men hvis intelligente tekniske civilisationer har det med at selvdestruere relativt hurtigt når de, som os, erhverver den evne, så er chancen for at opfange tegn på teknisk intelligens ikke ret store. Hvor længe har vi sendt radiosignaler ud i rummet? 100 år. Hvornår destruerer vi os selv? Vi ved det ikke men vi har allerede evnen, så det kan ske som helst. Altså potentielt et lille bitte vindue med livstegn til til de andre derude fra os. Faktisk har vi ovenikøbet sat en tilsyneladende tosse som Trump til helt alene at styre knappen som udløser dommedag. Kan vi være trygge ved at han holder nallerne i ro?

Det var et sidespring blot for at antyde at teknisk avancerede civilisationer måske har det med at være meget kortlivede. I så fald er chancen for at finde dem inden de eller vi selv ryger til himmels ganske små og jeg forstår godt at der er en del der pusler med muligheden for komme væk herfra og bosætte sig andre steder i rummet. Det er altid godt med en nødplan, intelligens er at maksimere sine muligheder for handling. Som det er ligger alle vores æg i en kurv og vor fælles skæbne i hænderne på the Donald. Det er sgu svært at forlige sig med - selvom han er amerikaner :-)

 • 3
 • 0

Men hvem siger at intelligent liv altid har følelser. Og døden kan jo sagtens være soldatens lod. Intelligens må være evnen til at reagere undersøgende på sine omgivelser?

 • 0
 • 0

Men hvem siger at intelligent liv altid har følelser.

Det spørgsmål tror jeg faktisk, at vi kan komme med et godt bud med en del af svaret på, ud fra evolutionen.

Alt liv er underlagt evolutionens lovmæssighed.Denne dikterer at en livsform for at så succes, skal have 2 vigtige egenskaber. En trang til at formere sig og en overlevelsesdrift(dødsangst). Vi kan altså tage det for givet at alt liv vil være udstyret med disse to drifter (og have seksuel formering, da dette giver væsentlige evolutionære fordel i forhold aseksuel formering).

Disse to drifter er vel det man, når de er tilsted sammen med en mere udviklet bevidsthed, vil kalde for følelser.

 • 0
 • 0

En analogi: i analysen af exoplaneter laves spektralanalyser for at finde gasser som er biologisk skabte.

En biologisk skabt atmosfære er da lige så naturlig som atmosfæren på f.eks. Venus eller Mars hvor der intet liv er (antager jeg). Ilt er f.eks. en biomarkør og er ikke et resultat af vores forurening og vil heller ikke forsvinde hvis vi ophører med at forurene - medmindre naturligvis det lykkes os fundamentalt at ødelægge biosfæren og føre Jorden tilbage til en ikke-biologisk naturtilstand. Men der er vel ikke det du mener.

 • 1
 • 1

Ja og det var årsagen til at Lazeren blev opfundet. Den byggede videre på Mazeren der kunne koncentrere radiobølger.

https://www.scientificamerican.com/article...

Men klap lige hesten.....det første radioprogram løb af stablen i 1920....for 97 år siden og for få et rimeligt svar skal nogen intelligens lige have tid til at dicifrere vore signaler og gensende en besked. Det vil sige at denne intelligens skulle være inden for 40 lysårs afstand. og som tiden er gået tror jeg at "Huset på Christianshavn" næppe giver mening derude :)

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten