Første stamcelle-behandling anbefalet af EU
Skader i øjet kan betyde, at kroppen ikke længere er i stand til at forny cellerne i hornhinden. Der kan opstå mangel på de stamceller i øjet, der skal sørge for at udvikle sig til hornhindeceller, og uden de såkaldte limbale stamceller bliver hornhinden ugennemsigtig, og man bliver blind.
Alt håb er dog ikke ude, for nu kan alvorlig mangel på limbale stamceller (limbal stem cell deficiency, LSCD) behandles med et lægemiddel kaldet Holoclar, udviklet af det italienske firma Chiesi Farmaceutici.
Læs også: I de blindes rige er implantater de nye konger
Holoclar er netop blevet anbefalet af Det Europæiske Lægemiddelagentur, der vurderer og overvåger human- og veterinærmedicinske lægemidler.
Det er første gang, at stamcelleterapi er blevet anbefalet af Det Europæiske Lægemiddelagentur, og nu skal Europa-Kommisionen blot godkende markedsføringen af behandlingen, før den kan tages rutinemæssigt i brug.
Stamcelleterapi træder således de første spæde skridt ud af laboratorierne og væk fra de kliniske forsøg.
Læs også: Indsprøjtninger med stamceller giver blinde synet igen
Holoclar-behandlingen går ud på at tage en lille biopsi på en kvadratmillimeter eller to fra en ubeskadiget del af patientens hornhinde. De stamceller, der normalt findes mellem hornhinden og det hvide i øjet, bliver udtaget og opdyrket i laboratoriet, og når der er nok af dem, kan de indsættes i patientens øje igen. Så klarer øjet selv resten.
Holoclar er en forholdsvis simpel form for stamcelleterapi, der i kliniske forsøg har vist sig at virke aldeles glimrende, og snart kan flere patienter få glæde af behandlingen. LSCD er dog forholdsvis sjælden - færre end 25.000 lider af sygdommen i Europa.
