Tirsdag 31. januar klokken 22.57 producerede reaktor 3 på Mochovce-atomkraftværket i Slovakiet for første gang strøm til elnettet.
Det skete, efter en række succesfulde tests og opstart af dampturbiner i løbet af weekenden, oplyser værkets ejer, Slovenské elektrárne, i en pressemeddelelse.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Der er faktisk et aspekt mere: De tyrkiske er på en helt speciel basis, hvor det er Rosatom, der ejer og driver værkerne. De står bare på tyrkisk jord, og så køber Tyrkiet den producerede strøm...
Det er kun et spørgsmål om firkantet eller sekskantet, Westinghouse leverer begge dele, så der er ikke brug for at modificere noget på reaktoren hvis man skifter leverandør.Det var også min tanke at de nu var hårdt forbundet til Rosatom og leverance af brændsel fra Rusland.
Ja Anders Hedlund... Det var også min tanke at de nu var hårdt forbundet til Rosatom og leverance af brændsel fra Rusland. Syntes dog at have hørt at man kan modificere anlæg således det kan klare en anden type brændsel således at man kan købe brændsel fra andre end Rosatom (kan dog ikke i skrivende stund finde kilden)
Men Rosatom er ikke på listen over virksomheder der ikke må handle med vesten... nok fordi så mange Atomkraftværker i EU er afhængig af leverancer fra Rosatom 😉
mvh Morten K
Måske skal man tage afgifter med i citatet om elpris. Kan være landet har en lav en afgift
Det lader til at det er regeringen der bestemmer hvad elektricitet skal koste i Slovakiet:
While heat and gas prices will increase by approximately 15%, electricity prices will not change, the Slovakian government announced Thursday (1 December).</p>
<p>Energy prices for households are usually set by the Regulatory Office for Network Industries (ÚRSO). However, prices for next year have been decided by the Economy Ministry thanks to the so-called “institute of crisis regulation.”
Hej Marie Poulain
Der er et Slovakisk atomkraftværk, som har økonomiske bekymringer, er konkurs eller har brug for finansiering.Den finansielle virksomhed har specialiseret sig i alle områder af kredit. Vi er her for at støtte de fattigste og i kampen mod fattigdom, og vi tilbyder lån på kort, mellemlang og lang sigt. Du har økonomiske bekymringer, du er konkurs eller har brug for finansiering til at iværksætte dine projekter, et ejendomslån. Vi tilbyder lån til privatpersoner og virksomheder til en rente på 2 % om året med den største hastighed og pålidelighed.
Måske skal man tage afgifter med i citatet om elpris. Kan være landet har en lav en afgift
Prisen må omregnet være 45-46 øre pr. kWh. Det er jo ikke noget, at råbe hurra for.
Om det i løpet av 36 år er utbetalt 42,5 milliarder kr, så bør det jo beregnes renter opg rentes rente på dette beløpet. Det blir da mer korrekt å gå ut fra et beløp på 90 milliarder (mest trolig langt høyere om en gjorde en eksakt beregning). Med en produksjon på ca 6,5 TWH per år blir kun rentebelastningen (regner 8%) ca 110 øre per kWh. Så kommer avskrivninger, drift, drifstoff, nødevendige oppgraderinger i levetiden og masse annet i tillegg (dekommisisjonering, langtidslagring, forsikringspremie mot katastrofe etc).
"Og det kommer ifølge ejeren til at være til en historisk lav pris, når reaktoren, der har en levetid på 60 år, kører ved fuld kraft". Er komiske Ali" gjennoppstått?
Akkuyu i Tyrkiet er vist også fire sådanne, og den første skulle være færdig i år. Bygning påbegyndt i 2018. https://en.wikipedia.org/wiki/Akkuyu_Nuclear_Power_Plant
Hvad så med kærnebrændslet? Er begge 'for al evighed' afhængige af russisk?
Det er på linje med hvad kulkraft ca. lå på historisk, så det er da en pris der ikke virker som noget der slår hul i økonomien.Prisen må omregnet være 45-46 øre pr. kWh. Det er jo ikke noget, at råbe hurra for.
Den er dog mærkbart under hvad prisen ellers normalt er nævnt til for atomkraft, og den kommer ikke til at kunne konkurrere med VE på markedsvilkår - men set ift. de oppustede gaspriser for peak-load grundet krigen i Ukraine er det da en fin pris?
Hvis kommercielle værker kunne bygges indenfor en overskuelig periode, og kunne levere til den nævnte pris ved en realistisk kapacitetsfaktor, så ville atomkrafts da være noget tættere på at være et konkurrencedygtigt alternativ?
Hvem har lavet den?
VVeR - Rosatom.
Min gamle yndlingsreaktor fra før Putlers mindreværdskomplex gik helt amagoggo.
Prisen må omregnet være 45-46 øre pr. kWh. Det er jo ikke noget, at råbe hurra for.
På trods af massiv statsstøtte.
Der står ellers at det er "en hidtil uset lav elpris for husholdninger inden for EU".
Men det er vel ellers en ok pris for atomkraft. Hinkley Point lå da noget højere så vidt jeg husker.
Prisen må omregnet være 45-46 øre pr. kWh. Det er jo ikke noget, at råbe hurra for.
argumentet om at skulle vente i 36 år taler vel for sig selv.
Det er sjovt nok, jeg har kun set meget få af den slags antiatomkraftfanatikerne herinde. Tror du kommer til at vente længe.
Gammel vane fra da de var bag jerntæppet ;-)
Det plejer man at måle fra idriftsættelse af reaktor og ikke byggestart.Har den så kun 24 år tilbage?
Jeg syntes det lyder ret imponerende at de kan nøjes med 3 dages test før idriftsættelse.
Har den så kun 24 år tilbage?