Første private 5G-netværk i drift på tysk testfabrik

Illustration: Siemens

Mens danske virksomheder endnu venter på de første aktive 5G-netværk, har Siemens og Qualcomm Technologies trykket på tænd-knappen til det første private industrielle 5G-netværk.

Netværket er aktiveret på Siemens testcenter i Nürnberg, hvor de blandt andet tester selvkørende mobile robotter til bilindustrien, og hvordan Siemens automationssystem Simatic og flere industrielle dataprotokoller, fx OPC UA og Profinet, fungerer i trådløse versioner.

Mens Siemens leverer det industrielle automationsudstyr og stiller lokaler til rådighed, så er det Qualcomm Technologies der leverer selve 5G-netværket der kører i en frekvensblok på 3.7-3.8GHz-frekvensbåndet.

»Industrielt 5G er nøglen til et samlet trådløst netværk til produktion, vedligehold og logistik. Høje datarater, ultrapålidelig transmission og ekstremt lave latenstider vil give signifikante stigninger i effektivitet og fleksibilitet,« siger Eckard Eberle, adm. direktør for Process Automation hos Siemens i en pressemeddelelse.

En af fordelene ved at etablere et lukket privat netværk er, at Siemens selv har kontrol over hvilke enheder der er forbundet med netværket og hvordan de forskellige maskiner, robotter og automationsløsninger bliver prioriteret på netværket.

Det betyder at Siemens og Qualcomm eksempelvis kan eksperimentere med det såkaldte netværksslicing, som er en ny funktion med 5G, hvor operatøren kan tildele bestemte dele af netværket til bestemte opgaver, og dermed undgå kødannelser og flaskehalse i netværket, som vi kender det fra de åbne 4G-netværk, når du er til store arrangementer.

5G rulles ud i tre faser. Hurtige hastigheder, lav latenstid, og mange enheder på lidt plads. Den første er klar, den næste kommer i 2020, mens den sidste året efter. Illustration: Siemens

Læs også: Danmark risikerer at tabe kapløb om 5G-netværk

Færre angrebsflader i private netværk

De lukkede private netværk forventes samtidig at have en sikkerhedsmæssig fordel, og EU-Kommissionen har netop advaret om øget risiko for cyberangreb ved implementering af 5G, fordi økosystemet af leverandører forventes at vokse markant.

Den danske center for Cybersikkerhed har også udtalt bekymring for nye IoT-løsninger i industrien, fordi konkurrencen på netværksudstyr er benhård.

»Vi frygter, at fokus meget bliver på at holde prisen nede, i stedet for sikkerhed. Samtidig vil mange af de her enheder have en lang levetid, ofte over ti år, og det vil skabe mange legacy-enheder, som ikke nødvendigvis får de nødvendige sikkerhedsopdateringer og dermed udgør en øget trussel,« sagde Jan Jensen, sektionsleder for telekommunikationsområdet hos Center for Cybersikkerhed, i oktober på konferencen 5G Future 2019, som var arrangeret af Energistyrelsen og Erhvervsstyrelsen.

Omvendt er der også rejst bekymring for netneutraliteten, altså det princip der siger at forbrugerne har adgang til et frit og åbent internet. Indtil videre er der dog ingen tegn på at de private netværk eller netværksslicing bliver betragtet som brud på netneutraliteten.

Læs også: 5G: Myriade af leverandører og nye mobilmaster truer sikkerheden

Illustration: Lasse Gorm Jensen

Tyske myndigheder rykker hurtigt

Det er muligt for Siemens at etablere et privat netværk, helt uden involvering af en teleoperatør, fordi de tyske telemyndigheder, Bundesnetzagentur, som de eneste i verden indtil videre, var valgt at afsætte 100 MHz på 3,7-3,8 GHz-båndet til private netværk, som virksomheder kan byde ind på. Den mulighed åbnede myndighederne for i sidste uge, og ifølge mediet RCR Wireless har flere tyske bilproducenter, fx BMW, Volkswagen og Daimler allerede tilkendegivet over for myndighederne at de er interesserede i etablere private 5G-netværk.

Den danske robotproducent MiR har

Læs også: Sukker efter 5G: Mobile robotter savner stabile trådløse netværk

hvordan gerne vil bruge mobilnetværk som 4G og 5G som erstatning for de nuværende WiFi-forbindelser.

»En af de store udfordringer i dag er, at der mange steder er dårlig wifi-dækning. Og de fleste wifi-netværk indstillet til statiske enheder, og det giver problemer med vores robotter, som hele tiden bevæger sig mellem forskellige accesspunkter, hvor de risikerer at tabe forbindelsen i flere sekunder,« har Søren E. Nielsen, teknologichef i MiR udtalt til Ingeniøren.

Men de eksisterende 4G-netværk er i dag for upålidelige og omkostningstunge i forhold til WiFi, og derfor sukker MiR efter muligheden for at etablere private netværk i lighed med de tyske.

»Vi kan allerede løse de fleste netværksproblemer med 4G-netværk, især hvis vi kunne få adgang til private netværk, der kan opdeles. På den måde vil vi kunne gøre robotterne fysisk mindre, fordi vi vil kunne flytte processorkraft op i skyen og lade dem køre hurtigere, fordi sikkerhedssystemerne ville blive bedre,« siger Søren E. Nielsen.

Læs også: Sukker efter 5G: Mobile robotter savner stabile trådløse netværk

I den danske 5G-handlingsplan, som den tidligere regering vedtog tilbage i står der at Energistyrelsen skal undersøge mulighederne for at etablere private lukkede 5G-netværk efter samme model som i Tyskland. Der er dog endnu ikke truffet nogen beslutning, ligesom Energistyrelsen ikke har fastsat en dato for en frekvensauktion

De tyske telemyndigheder har helt fravalgt en auktionsmodel for de 100 MHz 5G-frekvenser til industrien. I stedet har virksomhederne løbende kunne sende en ansøgning, og bliver de godkendt, har de adgang til sit eget lukket regionale netværk i et år. Der udspiller sig netop nu en nervekrig mellem de konventionelle teleoperatører som Deutche Telekom, og Vodafone på den ene side og så de netværksleverandører der etablerer de fysiske netværk, fx Ericsson, Nokia og Huawei. Teleoperatørerne frygter at netværksleverandørerne helt vil overtage deres rolle som bindeled til slutbrugerne, i det her tilfælde industrivirksomheder.

Læs også: TDC aktiverer 5G-mast: Fjernstyrer hænder i ambulancer

Selvstændigt 5G-netværk

Illustration: RF Wireless World

5G-netværket hos Siemens er et såkaldt *standalone *netværk, hvilket betyder at netværket ikke er afhængig af en parallel forbindelse til et 4G-netværk, såsom det vil være tilfældet med mange af de første 5G-netværk der rulles ud på de åbne mobilnetværk i en NotStandAlone(NSA)-tilstand, der drives af konventionelle teleoperatører.

NSA-tilstanden er udviklet, så forbrugerne hurtigt kan komme i gang med 5G. I den selvstændige version, kaldet StandAlone(SA) fungerer et 5G-netværk uden hjælp fra andre net. Den selvstændige Standalone-tilstand forventes først blive aktiveret til en bredere forbrugerskare i løbet af tre til fem år, og kan formentlig implementeres hurtigere i et industrielt miljø, fordi der kun skal sendes data og ikke tale over 5G.

Læs også: Nordisk samarbejde om 5G ligner et regulært flop

Siemens oplyser at de forventer at kunne levere kommercielle industrielle løsninger over 5G i løbet af 2020,når den globale standardiseringsorganisation 3GPP har frigivet den næste version af 5G, release 16, som forventes helt færdig til juni næste år.

Den næste version af 5G vil nemlig gøre det muligt at reducere latenstiden ned til få mikrosekunder. Det sker når specifikationerne til Ultra-Reliable Low Latency Communications (URLLC) er klar. Det er forudsætningen for at kunne flytte realtidskritiske systemer fra kablede ethernet-løsninger til trådløse mobilnetværk. Den sidste fase i udrulningen af 5G bliver med release 17, som vil gøre det muligt at opkoblede mange IoT-enheder på det samme netværk. Den funktion kaldes massive Machine-Type Communication (mMTC)

Læs også: 5G-ikonet risikerer at forvirre mobilbrugere