Første og højeste nedskydning: USA's flyvevåben piller ballon ud med Raptor

Plus6. februar kl. 12:5315
Første og højeste nedskydning: USA's flyvevåben piller ballon ud med Raptor
Videooptagelser viser et AIM-9X missil ramme den kinesiske ballons payload i 18 kilometers højde. Illustration: Twitter.
F-22-flyet og AIM-9X-missil skød kinesisk ballon ned i 20 kilometers højde.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kan lyde som en rimelig simpel operation at skyde en luftballon ned.

Men der er flere indikationer på, at operationen langtfra var simpel, selvom missionen endte med en tydelig nedskydning, som var den første en F-22 nogensinde har udført udenfor træningsregi.

Vi taler naturligvis om den kinesiske ballon med en diameter på 60 meter, der bevægede sig ind over Alaska den 27. januar. Derefter bevægede den sig videre hen over Canada og endelig det nordlige Idaho 31. januar.

I USA taler man ligefrem om Ballongate.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
15. februar kl. 00:02

I og for sig kunne en ballon nå hvilken højde som helst.

Eneste begrænsning er tab gennem hylsteret eller at hylsteret begynder at trykke gassen i ballonen mere end det omgivende lufttryk.

Så længe gassen kan udvide sig med det omgivende lufttryk vil der være samme opdrift, så hvis den letter vil den kunne fortsætte indtil hylsteret hindrer mere udvidelse.

Det kræver vist særlige meteorologiske forhold hvis USA ville sende balloner hen over Kina.

14
14. februar kl. 17:05

Mon ikke de innovationsmindede kan få lov at komme med deres bud på andre mere fordelagtige løsninger. Det kan være at folk fra USAF er med på lytteren og blive inspireret til at udarbejde bedre løsninger til lignede lejlighed. Og opfindsomheden indenfor militæret er stort. Jeg har i sin tid bevidnet halsbrækkende øvelse under en åben dag på Værløse flyveplads der gik ud på at samle en agent op fra jorden ved hjælp af en forbi flyvende transportfly i lav højde. Det lykkedes så hvorfor ikke en omvendt øvelse: pille et nærmest ”stillestående” objekt fra en bestemt højde ned på jorden med payload i et stykke? Man kan selvfølgelig ikke udelukke at payloaden kunne være udstyret med en selvdestruerende ladning som også kunne virke som en slags selvmordsbombe.

11
10. februar kl. 11:59

Der er mange muligheder. 1) Laser. Et jagerfly sendes op, og laseren skærer passende huller i ballonen. 2) Harpuner med line som kendes fra hvalfangst sendes gennem ballonen. Spydet tøjres til en passende vægt, som så vil tynge ballonen ned, evt. affyres flere harpuner. 3) Et jagerfly med en forholdsvis tynd, let line flyver rundt om ballonens ækvator et antal gange, så ballonen snøres ind og til sidst mangler opdrift.

Kan du ikke lige linke til det isenkram, USA har til at udføre de foreslåede forsøg.

  1. Jeg tror ikke en F18 er udstyret med en laser, der kan skære i nogetsomhelst, og den vil ikke - selv ved laveste hastighed - have en chance for at udføre omtalte kirurgi

  2. Jeg mener aldrig at have set en F18 deltage aktivt i hvalfangst 🤣 - læs: De er af samme grund ikke udstyrede med harpuner.

  3. Ved du, hvad venderadius en F18 har i 18 km's højde? - bare for at nævne et af mange problemer i den den "løsning"

Dine forslag vil nok passe bedre i Star Wars universet end i den virkelige verden.

Så jeg vil gentage:

Så: Mon ikke de folk, der er ansat og uddannet til at håndtere den slags opgaver og ved noget om det isenkram, de har til rådighed, har lidt bedre styr på det end vi andre tosser? 😉

10
10. februar kl. 11:50

Så: Mon ikke de folk, der er ansat og uddannet til at håndtere den slags opgaver og ved noget om det isenkram, de har til rådighed, har lidt bedre styr på det end vi andre tosser? 😉

Tal for dig selv.

Der er mange muligheder.

  1. Laser. Et jagerfly sendes op, og laseren skærer passende huller i ballonen.
  2. Harpuner med line som kendes fra hvalfangst sendes gennem ballonen. Spydet tøjres til en passende vægt, som så vil tynge ballonen ned, evt. affyres flere harpuner.
  3. Et jagerfly med en forholdsvis tynd, let line flyver rundt om ballonens ækvator et antal gange, så ballonen snøres ind og til sidst mangler opdrift.

osv.

Det er sikkert andre som som har andre og bedre ideer.

8
10. februar kl. 10:19

at det ikke var muligt at indfange ballonen intakt

Forslag til hvordan?

Eneste mulighed jeg lige kan få øje på, er med en anden ballon - og denne må i sagens natur være i strand til at bevæge sig, altså et luftskib af en slags - nahhhh - - -

Og som sagt: At skyde huller i den med en maskinkanon, vil være en langsommelig proces. Ballonen var 60 meter i diameter, det er nogen kvadratmeter stof, der skal rigtigt mange 20 mm huller i den, før den begynder at tabe højde.

Så: Mon ikke de folk, der er ansat og uddannet til at håndtere den slags opgaver og ved noget om det isenkram, de har til rådighed, har lidt bedre styr på det end vi andre tosser? 😉

6
10. februar kl. 09:50

Og målet (U2) er en også en del lettere at ramme - IR og Radar signatur er større.

5
10. februar kl. 09:49

Jeg undrer mig over, at man bruger AIM9 til det og ikke i stedet beskyder selve ballonen med maskinkanonen og derved :

  1. Sparer penge ($400K for missil, $130 for 1 stk 20 mm granat - 5 skuds serie burde kunne klare opgaven)
  2. Begrænser skader på payload og derved gør arbejdet med undersøgelse lettere.
3
7. februar kl. 11:16

at det ikke var muligt at indfange ballonen intakt - hvor meget har man ud af at kigge på nogle vragrester, som også har været i vand.

2
6. februar kl. 18:17

Russerne kunne åbenbart godt skyde U2 ned fra jorden, og den fløj i nogenlunde samme højde.

1
6. februar kl. 14:22

Ward Carrol er tidligere F-14 pilot og han giver her lidt "insider" information om dels AIM-9X Sidewinder missilet og dels hvorfor der bliver valgt missil frem for maskinkanon.https://www.youtube.com/watch?v=k2xz21HvLs8&t=305sUdover at det er mere sikkert at bruge et missil, så er det faktisk temmelig svært at skyde en ballon ned med maskinkanon. Selv når den bliver ramt, så er differenstrykket mellem helium i ballonen og den omgivende atmosfære, så lille at det tager dage før ballonen kommer ned. Det oplevede det Canadiske luftvåben tilbage i 1998, hvor de prøvede at skyde en løbsk vejrballon ned. Over 1000 skud blev affyret, men ballonen svævede videre i flere dage og kom ind i både Britisk og Islandsk luftrum før den forsvandt, tilsyneladende et sted over Nordatlanten.