Første murstensmur formet med 3D-skabeloner

26. august 2015 kl. 10:553
Muren bugter og krummer sig, men kan bygges for overkommelige penge. En ny robotteknologi kan fremstille 3D-skabeloner af flamingo og giver udsigt til færre 90 graders vinkler og lige mure i fremtidens byggeri.
Artiklen er ældre end 30 dage

På I. Wilhelm Verners Plads i Odense står en nybygget mur. Den krummer og snor sig i kontrast til bygningerne omkring den. Muren repræsenterer det, som Anders Bundsgaard, administrerende direktør i firmaet Odico, kalder en ’revolution’.

Det revolutionerende er Odicos 3D-skabeloner. Indtil nu har en tømrermester skullet bygge skabeloner af træ, hvis en bygning skulle have en særlig form. Den løsning er både langsommelig og dyr.

»Hvis en tømrer skal bygge en ligeløbs-betontrappeform, bruger han måske fire dage, hvor vi kan lave det på et kvarter. Det er omkring 100 gange hurtigere og billigere,« siger Anders Bundsgaard.

Odicos skabeloner er lavet af EPS (flamingo) og bliver skåret ud af en robot med en glødetråd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis man fræser skabeloner, tager det tre timer pr. kvadratmeter - med trådskæreren tager det tre minutter. Det er relativt billigt, og jeg vil påstå, at det er en revolution, fordi det er noget, markedet kan anvende ikke om ti år, men i morgen,« siger Anders Bundsgaard.

Fra beton til mursten

Teknologien er tidligere blevet brugt i betonbyggerier. Men murstensmuren på I. Wilhelm Verners Plads i Odense er den første af sin slags. Ifølge Anders Bundsgaard gjorde en software det muligt at gå fra beton til mursten.

»Vi kan styre væggens krumning med en software, som sørger for, at geometrien tilpasses murstene. Det sikrer, at vi kan realisere formen i praksis,« forklarer Anders Bundsgaard.

Direktør fra Kalk- og Teglværksforeningen Tommy Bisgaard ser muligheder i den nye teknologi.
»Det må være en fordel at arbejde op ad skabelon, der er 3D, sammenlignet med murersnore. Det geniale er, at formerne kan mures let og elegant, og skabelonerne er simple at lave,« siger Tommy Bisgaard.

Bugtede mure hos hr. og fru Jensen

Fordi udspring og sving i mure hidtil har været omkostningstungt, har de fleste arkitekter undgået det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ingen arkitekter tegner formede mure, fordi det er for dyrt.« siger Anders Bundsgaard.

Dog ser Tommy Bisgaard en ny arkitektonisk tendens blandt de store arkitekter.

»I 90’erne og 00’erne blev der lavet kasseformede bygninger. Jeg tror, at man ikke længere vil lave kasser, og at 3D lige så stille kommer ind i arkitekturen igen. Bispebjergbakke af Bjørn Nørgaard var første gang, man brød med kassetænkning. Siden da er blandt andet Skuespilhuset, som heller ikke en kasse, blevet bygget. Jeg mener, der er en tendens, hvor man er ved at lave former igen,« siger Tommy Bisgaard.

Selvom alle ikke får tid og midler som Bjørn Nørgaard, er det muligt at bruge metoden på parcelhuse.

»Det her skaber en mulighed for tilpasning i murerfaget. Man kan bruge det til at forme let krummende detaljer, og det kan også bruges hjemme hos hr. og fru Jensen,« siger Anders Bundgaard.

Mureren versus robotten

Ud over nye arkitektoniske muligheder ser Tommy Bisgaard også skabelonerne som et kreativt afbræk for murerne.

»Hvis man er kreativ og får lov, så er det ufatteligt, hvad man kan lave. Det er sjovt at gå på arbejde, hvis man ikke bare skal lave kasser,« siger Tommy Bisgaard.

Murermester Jørgen Strøjer, der har været med til at sponsorere muren i Odense, ser metoden som et tiltrængt skub til sin branche.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tror og håber, at den her nye teknik vil give tegl et skub fremad. Det kniber med at få lærlinge, og det her kan løfte murerfaget ved at skabe lidt mere udfordring,« siger Jørgen Strøjer.

Anders Bundsgaard tror på, at robotten kan gavne murerfaget.

»Vores robotteknologi tager ikke arbejdspladser, men giver nye arbejdsmuligheder,« siger han.

Tommy Bisgaard pointerer dog robotters hurtighed.

»I Holland har man maskiner til at lægge mursten i vejene, og en robot kan lægge mange mursten i minuttet,« siger Tommy Bisgaard og tilføjer:

»Der var en tendens i slutningen af 90’erne til, at byggeriet skulle bygges på fabrik og samles på byggepladsen. Så tog det måske kun to dage at samle et hus. Men 3D-skabelonerne viser en anden tankegang, end at alt skal være fabriksfremstillet.«

Efterspørgsel på metoden

En bonus ved 3D-skabelonerne er, at de kan bruges som isolering.

»EPS kan bruges som isoleringsmateriale. Hvis vælger at erstatte isolering med formen, falder prisen. Man behøver ikke at investere i isolering, og så er der ikke noget, som går til spilde,« siger Anders Bundsgaard.

Skabelonerne kan have form på den ene side og være lige op og ned på den anden. Fordi de kan fungere som isolering, bliver det muligt at mure 3D-skabelonen inde. Derved har man en formet ydermur og en lige indermur, hvor tv’et kan hænge.

Og skabelonerne er efterspurgt. Odico startede for tre et halvt år siden, og i dag har Anders Bundsgaard og hans medarbejdere 1.300 m2 kontor og leverer skabeloner til flere større projekter.

»Det største byggeri, vi leverer til i øjeblikket, skal bruge mere end 4.000 m2 betonstøbeforme,«siger Anders Bundsgaard.

[video: https://www.youtube.com/watch?v=VACb3Rb-bk4]

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
26. august 2015 kl. 15:25

Det var han så også 16 år om at fuldføre...

2
26. august 2015 kl. 13:02

Til store kurvede værker, har den gamle mester Filippo Brunelleschi brugt sildebens stable metoden.