Første meteorit fra Merkur fundet

Forskerne mener at have opdaget den første meteorit fra planeten Merkur. Den grønne meteorit, NWA-7325, blev fundet sammen med 35 andre meteoritter i en ørken i Marokko i 2012.

Resultaterne fra undersøgelserne af meteoritten blev i marts præsenteret af meteoritforskeren professor Anthony Irving fra Earth and Space Sciences ved University of Washington på den 44. Lunar and Planetary Science Conference i The Woodlands, Texas.

Anthony Irving og hans kolleger har fastslået meteorittens alder til 4,56 milliarder år. Han påpeger over for Space.com, at det kan være en prøve fra planeten Merkur eller fra et mindre legeme, som ligner Merkur. Et nedslag på Merkur kan have slynget meteoren i kredsløb i solsystemet, hvorefter den senere er faldet ned på Jorden som en meteorit.

NWA-7325 er med sin grønne farve anderledes. Nye undersøgelser viser, at meteoritten stammer fra Merkur. (Foto: Stefan Ralew) Illustration: Stefan Ralew

Meteoritten fra Merkur er meget anderledes end andre meteoritter, man kender. Meteoritter fra Mars indeholder gasser fra Mars’ atmosfære, hvilket gør det nemt at bestemme deres oprindelse. Meteoritter fra asteroiden Vesta er også nemme at identificere ud fra deres sammensætning. NWA-7325 svarer ikke til nogen kendte meteoritter, der hidtil er fundet.

NWA-7325 har en lavere magnetisme end andre klippestykker. Data fra Nasas Messenger-rumsonde i kredsløb om Merkur viser, at planetens lave magnetfelt svarer til det, som er fundet i NWA-7325. Samtidig viser data, at Merkurs overflade har et meget lavt jernindhold, hvilket også er tilfældet med meteoritten.

Læs også: Mulig Merkur-meteorit fundet

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

det er tidligere set, at ordene meteor og meteorit bruges i flæng, hvilket er noget forvirrende. i nærværende artikel er det ikke så galt, men fænometet er omtalt som meteor i en fase, hvor det angiveligt befinder sig på vej væk fra Merkur.

forholder det sig ikke sådan, at en 'meteor' er lysfænomenet og en 'meteorit' er det resterende stykke materiale, når det er landet.

 • 0
 • 0

Hvis et meteoroid træder ind i atmosfæren, bliver det kaldt en meteor uanset lysfænomen, og hvis det når jordoverfladen, kaldes den en meteorit.

Et meteoroid er defineret som en lille sten i kredsløb om solen.

 • 0
 • 0

det er vist den almindelige opfattelse, at en meteor er en sten. dette er imidlertid ikke den officielle definition som jeg kender den: http://hubblesite.org/reference_desk/faq/a... http://illvid.dk/spoerg-os/hvad-er-forskel... ...indrømmet, der findes andre bud på en definition, så det ville da være rart med lidt enighed. det får vi vist desværre ikke, sålænge SAV (Dansk Sprognævn, men det er ligegyldigt hvordan du staver det) skal stå som den formidlende faktor for et fælles sprog.

 • 0
 • 0

Det der virkelig undrer mig her er, hvordan finder man sådan en ? En sten på størrelse med en barnehånd, som ligger i en hulens masse sand i en ørken i Marokko ? Hvem dælen vader rundt derude for at samle sten?

 • 0
 • 0

Det der virkelig undrer mig her er, hvordan finder man sådan en ? En sten på størrelse med en barnehånd, som ligger i en hulens masse sand i en ørken i Marokko ? Hvem dælen vader rundt derude for at samle sten?

De priser der betales for meteoritter kan let forklare at en del mennesker gerne tager en udflugt i sandet.

Og når man netop leder i sandet, er det ikke fordi der er flere meteoritter der, men fordi meteoritterne ikke gemmer sig blandt en masse andre sten lige der. Samme forhold gør sig gældende på store gletschere.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten