Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Første lyntog i USA skal overtale bilister til at tage toget til syndens hule

PLUS.
En elektrificeret bane med tophastighed på 322 km/t er planlagt mellem Las Vegas og Los Angeles-forstaden Rancho Cucamonga. Illustration: Brightline

Mens USA er en stormagt på vejene, i luften og til havs, er amerikanerne et stykke efter europæiske og asiatiske stater, når det kommer til at fragte passagerer og gods på skinner.

Det tætteste man kommer et højhastighedstog, er Acela Express mellem Washington og Boston, hvor farten kan komme op på 240 km/t.
Det er der ved at blive ændret på i Californien.

Højhastighedslinjen løber mellem Los Angeles og Las Vegas:

Illustration: Wikimedia Maps

Her ser private investorer i jernbaneselskabet Brightline en forretning i at etablere en ny højhastighedslinje med en topfart på cirka 320 km/t.

Den strækker sig over 351 km og bevæger sig fra en forstad øst for Los Angeles og ind i hjertet af Las Vegas.

Strækningen bliver elektrificeret og etableret til en topfart på 322 km/t.

Siemens, der har leveret til Brightline på en anden strækning, er nævnt som en mulig leverandør til LA-LV-højhastighedsbanen. I Velaro-serien er blandt andet Novo-modellen, der findes i udgaver med topfart på 280, 320 og 360 km/t. Illustration: Siemens

Det vil reducere rejsetiden og gøre tog konkurrencedygtigt med biler på strækningen.

Fra Las Vegas til LA-forstaden Rancho Cucamonga forventes en rejsetid på cirka to timer og 15 minutter med Brightlines hurtigtog. Herudover skal man bruge cirka en time i regionaltog for at komme til det centrale Los Angeles.

Med bilen tager samme tur cirka fire timer og 15 minutter.

Linjeføringen er planlagt til hovedsageligt at bevæge sig i midterrabatten af Rute 15, hvor der allerede er godkendt til bebyggelse af infrastruktur. Det har også betydet, at man er gået fra dobbeltspor til en fortrinsvis enkeltsporet strækning. Illustration: Stan Shebs/Wikimedia Commons

Projektet har været undervejs i snart tyve år, men i den seneste tid er der indgået centrale aftaler med miljøorganisationer og jernbanearbejdere, så det snart bliver realiseret, ifølge Brightline.

Nu mangler kun en endelig godkendelse fra den statslige jernbanemyndighed Federal Railway Administration, der ifølge Las Vegas-mediet Review Journal tidligere har udtrykt sig positivt om planerne.

Lander tilladelsen som ventet, forventer Brightline at begynde anlægget senere i år og åbne for drift i 2027.

Det private jernbaneselskab Brightline driver i forvejen en linje i Florida, der i lokalmedier bliver beskrevet som en rute, der ikke kun er tiltænkt som et sted til at arbejde og lave andre praktiske ting, mens man bliver fragtet fra a til b.

»Medlemmer nyder fordele som en eftermiddagstilbud på bloody mary og billettilbud, der omfatter fri bar,« skriver San Francisco Chronicle.

Projektet mellem LA og Las Vegas er anslået til at koste et sted mellem otte og ti milliarder dollars, hvilket skal finansieres med både private og offentlige midler.

Investorerne bag projektet lukrerer på undervejs at få del i midler fra en statslig pulje til infrastruktur på over 500 milliarder dollars, der blev vedtaget af Kongressen i 2021.

Et andet højhastighedsprojekt på den amerikanske vestkyst - og en konkurrent til titlen som landets første strækning i drift med topfart på over 250 km/t - er blevet forsinket og reduceret adskillige gange.

Budgettet undervejs er skredet, og de offentlige myndigheder har i sidste ende ikke givet tilsagn om den mængde penge, som investorerne havde håbet.

Emner : Tog