Første livstegn fra Cubesat: Et morsesignal

Illustration: AAU

Siden den aalborgensiske studentersatellit Cubesat med AAUSAT5 blev sendt i kredsløb mandag eftermiddag, er det endnu ikke lykkedes Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet at få kontakt til satellitten.

Derimod har den tyske radioamatør Mike Rupprecht modtaget morsesignaler fra satellitten med informationer om dens temperatur og batteristatus, hvilket giver håb på Aalborg Universitet.

»Vi arbejder på at finde mulige fejlkilder på jordstationen her i Aalborg,« fortæller lektor Jens Frederik Dalsgaard Nielsen fra Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet

Den tyske radioamatør har flere gange tidligere hjulpet ingeniørerne på Aalborg Universitet og er derfor en pålidelig kilde, fortæller Jens Frederik Dalsgaard Nielsen.

Alt vel fra Tyskland

Informationerne fra Mike Rupprechts lyttestation syd for Frankfurt melder om alt vel hos AAUSAT5.

»Informationerne fra Tyskland fortæller om en temperatur på 21 grader og en batterispænding på 7,9 volt, hvilket er helt perfekt,« oplyser Jens Frederik Dalsgaard Nielsen og fortæller, at AAUSA5 også svarer, når Mike Rupprecht kalder op til den, hvilket er 'good news'.

Temperaturen i en Cubesat ligger ifølge Jens Frederik Dalsgaard Nielsen normalt mellem 10 og 40 grader.

Læs også: Dansk studentersatellit sendes i kredsløb i dag

»Vi skal bruge dagen i dag på at gennemgå antenner, ledninger og den øvrige elektronik på jordstationen her i Aalborg,« oplyser Jens Frederik Dalsgaard Nielsen og fortæller, at de i forbindelse med opsending af deres AAUSAT2 tilbage i 2008 også havde problemer med elektronikken på jordstationen. Ved opsendelsen af AAUSAT3 i 2013 gik alt dog, som det skulle.

»Det er samme jordstation, vi bruger i dag. Men den har jo stået stille i to et halvt år, og selvom vi netop har gennemgået den, er det da muligt, at nogen er kommet til at sætte et kabel forkert i et sted,« siger han

Næste forsøg på kontakt til AAUSAT5 bliver i aften, hvor satellitten fire gange i tidsrummet mellem kl. 20.30 og 01.30 passerer Aalborg i vinklerne 7, 17, 30, og 26 grader.

»Vi har ikke armene helt oppe, men vi har på ingen måde mistet håbet,« slutter Jens Frederik Dalsgaard Nielsen, som er glad for, at der er kontakt til AAUSAT5, men ærgrer sig over, at det ikke er Aalborg, der taler med den - endnu.

Du kan følge universitetets stream herunder fra ca.18.30, når satellitens udstyr er vakt til live og begynder at sende signaler mod Jorden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er ingen lyd på videoen - heller ikke via YouTube -

  • 0
  • 0

"Det er samme jordstation, vi bruger i dag. Men den har jo stået stille i to et halvt år .." Betyder det, at den tidligere satellit med samme formål er død eller er der andre, der lytter til den og anvender AIS signalerne?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten