Første lithium-ion-batteri samlet på gigafabrik i Sverige: Aftaler på plads med BMW, Volvo og Vestas

30. december 2021 kl. 12:3317
Første lithium-ion-batteri samlet på gigafabrik i Sverige: Aftaler på plads med BMW, Volvo og Vestas
Illustration: Northvolt.
Den kommercielle produktion forventes at begynde i 2022. Herefter skal produktionen opskaleres til at kunne forsyne omkring én million elbiler med batterier om året.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den svenske batteriproducent Northvolt oplyser i en pressemeddelelse onsdag, at de har samlet deres første lithium-ion-battericelle, produceret på Northvolt Ett-gigafabrikken i Skellefteå i det nordlige Sverige.

Det lyder måske beskedent, men det er ifølge den svenske batteriproducents administrerende direktør og medgrundlægger, Peter Carlsson, alligevel »en stor milepæl«.

»Selvfølgelig er den første battericelle kun begyndelsen. I løbet af de kommende år ser vi frem til, at Northvolt Ett udvider sin produktionskapacitet kraftigt for at muliggøre den europæiske overgang til ren energi,« lyder det fra ham.

Læs også: Svensker vil slå Tesla med gigantisk europæisk batterifabrik

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med det første færdige batteri overholder den svenske batteriproducent dermed sin egen deadline om at starte batteriproduktionen fra fabrikken inden 2022. Den kommercielle produktion forventes at begynde i 2022, hvorefter produktionen i de kommende år opskaleres til et niveau svarende til at kunne forsyne omkring én million elbiler med batterier om året.

Ifølge Northvolt, som investorer i juni vurderede til at være knap 80 milliarder kroner værd, så er det det første batteri af sin slags til at være designet, produceret og samlet på en såkaldt gigafabrik af en europæisk batteriproducent.

Læs også: USA, Sverige, Polen og Kina: Batterifabrikker skyder op på stribe

En gigafabrik kaldes således, fordi dens årlige batteriproduktion måles i gigawatt-timer (GWh). Northvolt forventer at skrue op for produktionen og med tiden samlet set at sende batterier på 60 GWh ud fra fabrikken i Nordsverige hvert år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Størstedelen af verdens elbilbatterier produceres i dag i USA og i Asien, men det håber svenske Northvolt på at ændre. For selvom virksomheden er mindre end seks år gammel, så har den allerede indgået kontrakter for mere end 198 milliarder danske kroner med blandt andre bilproducenterne BMW, Volkswagen og Volvo.

Læs også: Producent hævder »gennembrud« for natrium-ion-batterier: SDU-forsker er kritisk

Men det er ikke kun elbiler, som Northvolt vil producere batterier til. Den ambitiøse batteriproducent vil også levere batterier andre industrier og indledte eksempelvis allerede i 2017 et samarbejde med Vestas om batteriplatform til den danske vindmølleproducents vindkraftværker.

Læs også: Vestas indleder samarbejde med ambitiøs batteriproducent

Læs også: Solid state-batteriet kan revolutionere elbilerne: Nu bygges fabrikkerne

Verdens mest bæredygtige elbil-batteri

Northvolts ambition er at lave verdens mest bæredygtige elbil-batteri blandt andet ved at benytte vandkraft til den energikrævende produktion.

Dertil har Northvolt en ambitiøs målsætning om, at op mod halvdelen af råmaterialerne benyttet i produktionen i 2030 vil komme fra genanvendte batterier forarbejdet på Northvolts egne fabrikker.

Samtidig skal råmaterialerne udelukkende komme fra leverandører, hvor produktionsvilkårene lever op til OECD’s retningslinjer.

Læs også: Boom i elbiler sætter turbo på miljøkatastrofer og børnearbejde

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
3. januar 2022 kl. 09:12

Jeg tænker at der ikke rigtig kan svares på det spørgsmål fordi det kommer an på batterikemi og fremstillingsmetode. Som jeg forstår det er det mest almindeligt at batteriet skal oplades.

Alle lithium-ion batterier er afladet og skal først "formeres" efter der er kommet elektrolyt i cellen. Det er også her hvor "SEI" (Solid Electrolyte Interface) laget dannes og hvilket der muligør den moderne Li-ion celle. Så hver eneste cell oplades (og aflades) kontrolleret før den forlader fabrikken.

16
2. januar 2022 kl. 23:30

God og detaljeret video af 'The Limithing Faktor' om lithium-ion batteriets opladning og afladning og hvad der egentlig sker på molekyle og atom niveau. Stikord til videre søgning: 'battery formation' 'SEI-layer' og 'intercalation'.

https://youtu.be/4-1psMHSpKs

14
2. januar 2022 kl. 19:54

Palmface!?

Spørgsmålet er da legitimt - jeg er også nysgerrig - er et batteri fuld opladet lige efter fabrikation, eller oplader fabrikken det til de ca. 3,7V som er den bedste lagringsspænding?

13
2. januar 2022 kl. 12:17

Jeg aner intet om batteriproduktion, men jeg tænker, om de batterier, der sidder i mobiltelefoner, monstro ikke er opladede fra batteriproducenten? Eller da jeg købte et nyt batteri til en af mine ældre bærbare PC'ere, da var det også opladet. Dog ikke fuldt da jeg modtog batteriet,</p>
<p>

@Bjørn Alle Li-ion batterier bliver normalt leveret/ladet til nominel spænding. Det er omkring 3,7V for de fleste typer af kemi.

Grunden er at det er ved denne spænding at batteriet kan lagres længest muligt, uden at det har målbar negativ effekt på kapaciteten og levetiden.

12
31. december 2021 kl. 18:43

Et engangsbatteri produceres jo altid med fuld ladning og katode og anode i et genopladeligt batteri kan vel ikke produceres i et mellemstadie.

Jeg aner intet om batteriproduktion, men jeg tænker, om de batterier, der sidder i mobiltelefoner, monstro ikke er opladede fra batteriproducenten? Eller da jeg købte et nyt batteri til en af mine ældre bærbare PC'ere, da var det også opladet. Dog ikke fuldt da jeg modtog batteriet,

/Bjørn

10
31. december 2021 kl. 16:15

Produceres batterier i opladet stand eller afladet?

Et engangsbatteri produceres jo altid med fuld ladning og katode og anode i et genopladeligt batteri kan vel ikke produceres i et mellemstadie.

9
31. december 2021 kl. 13:50

Jo det er. Der kommer ren el ud. Det er ikke batteriets skyld, at det lades fra grå strøm

5
30. december 2021 kl. 17:40

"muliggøre den europæiske overgang til ren energi"

Det der kommer ud af batterierne er ikke renere end det der puttes ind.

4
30. december 2021 kl. 17:36

Det er den rigtige vej med mere klimavenligt energiforbrug i produktionen af batterier. Så skal vi bare have minedriften til også at blive bedre.

I 2021 skete der lidt banebrydende forskning på det område, fordi det blev påvist, at det er praktisk muligt at udvinde lithium af havvand. Der er langt mere lithium i havet end i de kendte miner, men hidtil har det ikke været realistisk at udvinde det, fordi koncentrationerne er så lave.

Men en forskergruppe har vist, at man kan udvinde 1 kg lithium af havvand under forbrug af 80 kWh elektricitet. Ved processen udvikles også klor (fra saltet) ved den ene elektrode og brint ved den anden (i lige store antal mol), ligesom de meget store mængder havvand afsaltes til ferskvand (i størrelsesordenen 300 ppm natrium og andre stoffer).

Antager man at metoden holder, kunne man i princippet udvinde verdens nuværende lithiumforbrug fra havvand med en middeleffekt på omkring ½ GW. Set fra et brintproduktions-synspunkt, er processen dog "kun" omtrent halvt så energieffektiv som alkaliske elektrolyseceller: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/EE/D1EE00354B#!divAbstract

Der er naturligvis langt flere minedriftproblemer med bilbatterier end lithium, men det er et problem, hvor vi nu kan ane en varig løsning :-)

3
30. december 2021 kl. 17:15

de kommer fra???

2
30. december 2021 kl. 13:51

Hvorfor nøjes folk med interesse for biler at orientere sig via FDM og ikke for eksempel Bilmagasinet?

1
30. december 2021 kl. 13:42

Spændende hvis der begynder at ske noget i Europa. Så kan det være de europæiske producenter kommer lidt ind i kampen med at få bygget biler med miljørigtige batterier.

Jeg læste fx at Mercedes i FDMs seneste nummer af motor blev rost for kun af have lidt mindre end 10% kobolt i deres batterier på deres kommende top of line elbil model.

10% - det er vist snart et årti siden at andre bilproducenter fra Korea og USA var på dette niveau af kobolt i batterierne. Nogle er på 0% kobolt i batterierne, da de bruger LFP batterier.