Første kabeltyve i Danmark fældet af dna-spray

Illustration: TV 2

Forslaget blev ikke mødt med udelt begejstring, da Ingeniørens læsere for et år siden bød ind med en løsning på, hvordan Banedanmark kunne komme kabeltyverier til livs. Flere læsere foreslog dna-mærkning af kablerne, men Banedanmark meldte dengang ud, at dna-mærkning måske kunne hjælpe politiet med at opklare forbrydelser, men at det ikke var den løsning, Banedanmark søgte.

Læs også: Her er Banedanmarks svar på læsernes kabeltyve-forslag

Siden har Banedanmark imidlertid indledt et projekt med netop dna-spray, og det samme har entreprenørvirksomheden MT Højgaard i Albertslund. Og TV 2 beretter nu om de første anholdelser herhjemme som følge af dna-spray.

TV 2 Nyhederne var endda med, da to kabeltyve blev afsløret og anholdt, efter at de for fjerde gang på få dage kom for at få vejet kabler på en skrotplads i Glostrup. Kabler, de havde stjålet fra MT Højgaard.

»Det er vi rigtig glade for. Det er normalt ikke tyverier, vi har så stor succes med. Men her lykkedes det,« siger Jørgen Jensen, politikommissær ved Københavns Vestegns Politi, til TV 2.

Tyvene stjal ifølge TV 2 kabler for i alt 400.000 kroner fra MT Højgaard.

Kan virke præventivt

Dermed var forklaringen på Banedanmarks tøven da heller ikke helt ved siden af, da direktør for teknisk drift Søren Boysen i efteråret omtalte Banedanmarks beslutning om alligevel at afprøve løsningen.

»Dna-spray var bestemt et relevant forslag, og vi var glade for alle forslagene. Men for et halvt år siden handlede det om at standse tyverierne nu, og vi vidste ikke, om dna-spray virkede præventivt. Derfor lagde vi forslaget til side,« sagde Søren Boysen dengang til Ingeniøren.

Læs også: Banedanmark klar med dna-spray mod kabeltyve

Flere steder har dna-spray dog vist sig også at have en præventiv effekt. Kabeltyverier er et problem for infrastrukturforvaltere i hele Europa, og i lande som Sverige, Tyskland, Holland og England har man ligeledes forsøgt sig med dna-spray for at forhindre tyverierne.

Og svenskerne kunne i starten af 2015 fortælle, at antallet af kabeltyverier i 2014 faldt med 23 procent i forhold til året før. Danske virksomheder får ifølge TV 2 årligt stjålet kabler for 600 millioner kroner.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

de sidste 10 år har forsikrings selskaber i flere lande i Europa krævet at der sprayes med dna spray på påhængs motorer og motorcykler knallerter samt cykler både ellers kan man ikke forsikre dem,så opbevarer forsikrings selskabet en prøve fra hver ting der er blevet sprayet.

  • 4
  • 0

Der er ingen tvivle om , at vejen frem er at gøre det meget svært at slippe af sted med det .. det er næsten lige mange hvad staffen er ... hvis man har stor chance for at slippe af sted på med ... men bliver det næsten umulig at slippe af sted med at sælge kablerne uden at blive tage stoppe folk med at gøre det

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten