Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Første og højeste nedskydning: USA's flyvevåben piller ballon ud med Raptor

PLUS.
Videooptagelser viser et AIM-9X missil ramme den kinesiske ballons payload i 18 kilometers højde. Illustration: Twitter

Det kan lyde som en rimelig simpel operation at skyde en luftballon ned.

Men der er flere indikationer på, at operationen langtfra var simpel, selvom missionen endte med en tydelig nedskydning, som var den første en F-22 nogensinde har udført udenfor træningsregi.

Vi taler naturligvis om den kinesiske ballon med en diameter på 60 meter, der bevægede sig ind over Alaska den 27. januar. Derefter bevægede den sig videre hen over Canada og endelig det nordlige Idaho 31. januar.

I USA taler man ligefrem om Ballongate.

I lørdags havde præsident Joe Biden så fået nok af dens tilstedeværelse og gav ordre til at få den skudt ned.

For at udføre den ordre måtte det amerikanske flyvevåben finde et fly af typen F-22 Raptor frem.

F-22 er et af de eneste jagerfly, der kan operere i højder op til 20 kilometer, som ballonen i perioder befandt sig i.

Raptoren gør sig godt i højere luftlag, fordi det har særligt store styreflader og en bedre mulighed for at styre sit udstødningsflow end mange andre fly.

Da de første overvejelser om en nedskydning kom på banen blev to F-22 sendt afsted fra Nellis Air Force Base i Nevada, der ligger over 1.100 kilometer væk. De blev sendt op for at observere. Og da selve nedskydningen fandt sted blev en F-22 opsendt fra Langley Air Force Base.

Da det lettede, var det sammen med et fly til at foretage optankning i luften, en såkaldt KC-135 Stratotanker, der havde følgeskab af et overvågningsfly P-8a Poseidon og et HC-130 search-and-rescue fly.

Det amerikanske militær bekræfter, at det var et missil af typen Sidewinder AIM-9X, der skød ballonen ned, og videooptagelser indikerer, at missilet ramte ballonens payload - eller ‘kurv’ om man vil - som så ud til at bestå af store solpaneler.

Det var nok ikke helt tilfældigt.

Militærmediet The Drive beskriver, at AIM-9X-missilet er et varmesøgende missil, og en ballon har typisk en meget lav varmesignatur, hvilket gør solpanelerne til et oplagt valg for at låse sig fast på målet - og ødelægge udstyret.

Balloner udgør også et andet problem for mange missilers aktive søge-radar, idet de typisk bevæger sig meget langsommere end de mål, som missiler til luftkamp typisk er beregnet til.

Mange målsøgningsfunktioner benytter sig af doppler-radar til at finde sit mål og er ofte indstillet til at ignorere mål, der bevæger sig langsomt.

Nedskydningen blev foretaget af en F-22 Raptor Illustration: US Department of Defense

Om missilet var udstyret med et aktivt sprænghoved vides ikke. Men AIM-9X-missiler kan udstyres med et inert sprænghoved og bliver typisk udløst ved en infrarød laser, når målet er tæt på. Det gør netop AIM-9X-missilet til et oplagt valg til ballon-nedskydningen.

Omend et dyrt valg.

Selve nedskydningen foregik, da ballonen befandt sig i omkring 20 kilometers højde, og F-22 angreb fra et sted under ballonen. Nedskydningen blev først foretaget, da ballonen var ude over havet - og syv sømil fra kysten, men før den drev ind i internationalt farvand. Dermed kunne militæret undgå risikoen for, at fragmenter ramte folk på Jorden, og samtidig havde de mulighed for at samle vragrester på kun 14 meters vand.

Om flyvevåbnet overvejede at bruge jagerflyets 20 mm M61 Vulcan maskinkanon, får vi nok aldrig af vide, men The Drive skriver, at det formentlig blev fravalgt af risiko for, at projektilerne kunne flyve langt og måske ramme land.

Brugen af et maskingevær ville også kræve et angreb ovenfra for at undgå risiko for F-22 flyet. En sådan manøvre vil formentlig have været særlig svær i 18 kilometers højde.

Weekendens hændelse er langtfra første gang, overvågningsballoner fra fremmede lande har fløjet højt over USA.

I øjeblikket befinder en lignende ballon sig over Mellemamerika. Ifølge det amerikanske militær er der tale om en fra Kina.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ward Carrol er tidligere F-14 pilot og han giver her lidt "insider" information om dels AIM-9X Sidewinder missilet og dels hvorfor der bliver valgt missil frem for maskinkanon. https://www.youtube.com/watch?v=k2xz21HvLs... Udover at det er mere sikkert at bruge et missil, så er det faktisk temmelig svært at skyde en ballon ned med maskinkanon. Selv når den bliver ramt, så er differenstrykket mellem helium i ballonen og den omgivende atmosfære, så lille at det tager dage før ballonen kommer ned. Det oplevede det Canadiske luftvåben tilbage i 1998, hvor de prøvede at skyde en løbsk vejrballon ned. Over 1000 skud blev affyret, men ballonen svævede videre i flere dage og kom ind i både Britisk og Islandsk luftrum før den forsvandt, tilsyneladende et sted over Nordatlanten.

  • 30
  • 0

Russerne kunne åbenbart godt skyde U2 ned fra jorden, og den fløj i nogenlunde samme højde.

  • 2
  • 20

at det ikke var muligt at indfange ballonen intakt - hvor meget har man ud af at kigge på nogle vragrester, som også har været i vand.

  • 2
  • 11

Jeg undrer mig over, at man bruger AIM9 til det og ikke i stedet beskyder selve ballonen med maskinkanonen og derved :

  1. Sparer penge ($400K for missil, $130 for 1 stk 20 mm granat - 5 skuds serie burde kunne klare opgaven)
  2. Begrænser skader på payload og derved gør arbejdet med undersøgelse lettere.
  • 0
  • 9

Og målet (U2) er en også en del lettere at ramme - IR og Radar signatur er større.

  • 4
  • 2

at det ikke var muligt at indfange ballonen intakt

Forslag til hvordan?

Eneste mulighed jeg lige kan få øje på, er med en anden ballon - og denne må i sagens natur være i strand til at bevæge sig, altså et luftskib af en slags - nahhhh - - -

Og som sagt: At skyde huller i den med en maskinkanon, vil være en langsommelig proces. Ballonen var 60 meter i diameter, det er nogen kvadratmeter stof, der skal rigtigt mange 20 mm huller i den, før den begynder at tabe højde.

Så: Mon ikke de folk, der er ansat og uddannet til at håndtere den slags opgaver og ved noget om det isenkram, de har til rådighed, har lidt bedre styr på det end vi andre tosser? 😉

  • 9
  • 1

Så: Mon ikke de folk, der er ansat og uddannet til at håndtere den slags opgaver og ved noget om det isenkram, de har til rådighed, har lidt bedre styr på det end vi andre tosser? 😉

Tal for dig selv.

Der er mange muligheder. 1) Laser. Et jagerfly sendes op, og laseren skærer passende huller i ballonen. 2) Harpuner med line som kendes fra hvalfangst sendes gennem ballonen. Spydet tøjres til en passende vægt, som så vil tynge ballonen ned, evt. affyres flere harpuner. 3) Et jagerfly med en forholdsvis tynd, let line flyver rundt om ballonens ækvator et antal gange, så ballonen snøres ind og til sidst mangler opdrift.

osv.

Det er sikkert andre som som har andre og bedre ideer.

  • 1
  • 16

Der er mange muligheder. 1) Laser. Et jagerfly sendes op, og laseren skærer passende huller i ballonen. 2) Harpuner med line som kendes fra hvalfangst sendes gennem ballonen. Spydet tøjres til en passende vægt, som så vil tynge ballonen ned, evt. affyres flere harpuner. 3) Et jagerfly med en forholdsvis tynd, let line flyver rundt om ballonens ækvator et antal gange, så ballonen snøres ind og til sidst mangler opdrift.

Kan du ikke lige linke til det isenkram, USA har til at udføre de foreslåede forsøg.

1) Jeg tror ikke en F18 er udstyret med en laser, der kan skære i nogetsomhelst, og den vil ikke - selv ved laveste hastighed - have en chance for at udføre omtalte kirurgi

2) Jeg mener aldrig at have set en F18 deltage aktivt i hvalfangst 🤣 - læs: De er af samme grund ikke udstyrede med harpuner.

3) Ved du, hvad venderadius en F18 har i 18 km's højde? - bare for at nævne et af mange problemer i den den "løsning"

Dine forslag vil nok passe bedre i Star Wars universet end i den virkelige verden.

Så jeg vil gentage:

Så: Mon ikke de folk, der er ansat og uddannet til at håndtere den slags opgaver og ved noget om det isenkram, de har til rådighed, har lidt bedre styr på det end vi andre tosser? 😉

  • 15
  • 0

Mon ikke de innovationsmindede kan få lov at komme med deres bud på andre mere fordelagtige løsninger. Det kan være at folk fra USAF er med på lytteren og blive inspireret til at udarbejde bedre løsninger til lignede lejlighed. Og opfindsomheden indenfor militæret er stort. Jeg har i sin tid bevidnet halsbrækkende øvelse under en åben dag på Værløse flyveplads der gik ud på at samle en agent op fra jorden ved hjælp af en forbi flyvende transportfly i lav højde. Det lykkedes så hvorfor ikke en omvendt øvelse: pille et nærmest ”stillestående” objekt fra en bestemt højde ned på jorden med payload i et stykke? Man kan selvfølgelig ikke udelukke at payloaden kunne være udstyret med en selvdestruerende ladning som også kunne virke som en slags selvmordsbombe.

  • 0
  • 1

I og for sig kunne en ballon nå hvilken højde som helst.

Eneste begrænsning er tab gennem hylsteret eller at hylsteret begynder at trykke gassen i ballonen mere end det omgivende lufttryk.

Så længe gassen kan udvide sig med det omgivende lufttryk vil der være samme opdrift, så hvis den letter vil den kunne fortsætte indtil hylsteret hindrer mere udvidelse.

Det kræver vist særlige meteorologiske forhold hvis USA ville sende balloner hen over Kina.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten