Første han-kæmpe-hveps fundet i USA

Illustration: WSDA

I slutningen af juli måned fangede myndighederne i staten Washington i det nordvestlige hjørne af USA en han-hveps af arten asiatisk kæmpe-gedehams (vespa mandarinia). Indtil da har det kun været hunner, som er blevet fanget eller indleveret til myndighederne.

At der blev fanget en han, var godt nok forventeligt, men slet ikke så tidligt på året, forklarer de amerikanske myndigheder. Det skyldes, at hannerne først begynder vågne op i slutningen af sommeren for at kunne jage føde til at sikre næste års generation af dronninger.

»At fange en han af asiatisk gigantisk hornet i juli, var en overraskelse,« siger Sven Spichiger, der er chef-entomolog hos Washington State Department of Agriculture (WSDA).

Hvepsen blev fanget i en specialbygget fælde i området omkring Custer, Whatcom County, hvor en død dronning blev fundet tidligere i år. I alt er der siden november 2019 blevet fanget eller fundet syv hvepse i USA og nogle stykker i Canada.

Gigantisk hveps

Asiatisk kæmpe-gedehams kan blive helt op til 5,5 cm lang og have et vingefang på 7,6 cm. Som navnet antyder, er den naturligt forkommende i Syd-østasien.

Den har en 6 mm lang brod og en gift der ødelægger kroppens væv. Hvis man bliver stukket flere gange, er der risiko for at immunforsvaret overreagerer, hvilket kan føre til hjertestop. Der bliver hvert år registreret dødsfald i Asien på grund af stik fra kæmpe-gedehams.

Det er stadig usikkert, hvorfor kæmpe-gedehams er begyndt at dukke op i Nordamerika. Den fremherskende teori er, at de er kommet med gods fra Asien, enten via skibe eller fragtfly.

Men selvom de virker skræmmende for mennesker, og da de altså også kan være rigtigt farlige, så er risikoen endnu større for de hjemmehørende bier. De har nemlig ikke noget forsvar mod dem, og kæmpe-gedehams har en forkærlighed for honningbier, som føde for egne larver.

De amerikanske myndigheder vil nu forsøge at finde frem til de steder hvor kæmpe-gedehams har etableret kolonier for at kunne udrydde dem. Derfor opfordres private til at opsætte hvepsefælder. Men da asiatisk kæmpe-gedehams er for stor til at gå i en almindelig hvepsefælde, kan man bygge sin egen ud fra denne instruktionsvideo.

Emner : Biologi