For første gang bliver der installeret flere solceller end vindmøller

Illustration: Kristian Sylvester-Hvid

I år bliver der installeret flere solceller end vindmøller verden over. En ny prognose udarbejdet af Bloomberg viser 36,7 gigawatt solceller og kun 35,5 gigawatt vindenergi.

»De dramatiske reduktioner i omkostningerne for solceller kombineret med nye incitamentstrukturer i Japan og Kina medfører fortsat, at stærk vækst mulig,« siger Jenny Chase, der leder markedsanalyser for solenergi under Bloomberg New Energy Finance.

Det betyder, at den globale kapacitet for solenergi vil stige med 20 pct. i forhold 2012. Det skyldes dels lavere priser på solenergi, dels at flere regeringer er begyndt at bakke op om solcellerne. Modsat er vindenergi ifølge Bloomberg mærket af, at de europæiske markeder er modnet, mens uklare politiske meldinger standser indkøb af vindmøller i både USA og Kina.

Bloomberg vurderer, at de to teknologier vil bidrage mere eller mindre ligeligt til den globale kapacitet for vedvarende energi de kommende år frem mod 2030. Der er dog stadig installeret mere end tre gange så meget vindenergi som solenergi verden over.

Dokumentation

Artikel hos Bloomberg

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor er det så upraktisk indrettet, at for at få solstrøm, skal man have et hus? Var det ikke lidt smartere hvis man kunne købe andele i en solcellepark, eller leje jord et sted med mulighed for opkobling til elnettet. Det ville betyde at mange ikke skulle ødelægge deres huse med installationer der måske var for tunge, fejlinstallerede, kræver godkendelser af kommunen, ødelægger husets udseende, brandvæsenet ville ikke være bange for at slukke en brand, osv. Det ville også betyde at folk der bor i lejligheder kunne være med. Og hvis du en dag skal flytte, har du jo stadig din investering i solcellerne intakt, du kan så at sige "tage din installation med". Store anlæg kan jo nok også installeres meget mere energivenligt.

 • 3
 • 0

er i Danmark: ca. 10-15 % for solceller ca. 30-40 % for vindmøller.

Det burde derfor også fremgå af opgørelsen, at vindmøller er ca. 3 gange så energieffektive som solceller.

 • 4
 • 4

Da energien er "gratis" så er en udnyttelsesfaktor vel ligegyldig, medmindre man taler om kWh/m2. Hvad ville udnyttelsesfaktoren blive for en gasboring? Det væsentlige må være investering og vedligehold/kWh, hvordan man skal opgøre det i procent ved jeg ikke.

 • 5
 • 1

@Lars Helbro

For stationære solcellepaneler, der er placeret på steder, hvor solen altid skinner fra en skyfri himmel, er udnyttelsesfaktoren maksimalt 1/Pi = 0,32.

For vindmøller, der er placeret på steder, hvor det altid blæser, er udnyttelsesfaktoren = 1.

Jeg hører meget gerne din forklaring på, hvorfor vi ved opgørelser skal benytte spidseffekter frem for effektive middeleffekter ?

@Ferdinandsen.

Mht. økonomi har du ret.

Men her er sammenligningen mellem installerede spidseffekter for to forskellige energiformer.

Den korrekte sammenligning bør være mellem de to effektive middeleffekter.

Det undrer mig, at det kan give anledning til debat.

 • 3
 • 2

Hvorfor er det så upraktisk indrettet, at for at få solstrøm, skal man have et hus? Var det ikke lidt smartere hvis man kunne købe andele i en solcellepark, eller leje jord et sted med mulighed for opkobling til elnettet.

Begrundelsen er at vi ikke skal bruge vores landbrugsjord til at "dyrke" solenergi, når nu vi har et enormt område som allerede er optaget af vores boliger... Desuden er det en stor fordel at den energi vi bruger, bliver produceret lokalt...

 • 4
 • 1

Jeg hører meget gerne din forklaring på, hvorfor vi ved opgørelser skal benytte spidseffekter frem for effektive middeleffekter ?

Den kan du da lede længe efter, for det har jeg da aldrig nogen sinde givet udtryk for ?!?!?

Jeg bor både i Danmark og i Spanien. Forskellen (i energi) er, at Danmark masser af vind, Spanien masser af sol. Det jeg oponerer imod er, at du lader 5 og 7 være lige.

Du roder rundt imellem globalt og lokalt, men vi kan være helt enige om, at solceller ikke har den samme udnyttelsesgrad af råenergien som vindmøller. Det har photosyntese i plantevækst heller ikke, men det omsætter alligevel mere end 15.000 gange mere end vi mennesker formår incl. olie kul og gas.

P.s. Der er ingen steder hvor solen altid skinner og der er ingen steder hvor vinden altid blæser - heldigvis. Din teoretiske kassetænkning er god nok, men du må forholde den til virkeligheden i din argumentation.

Såvel artiklen som dine indlæg går efter "den eneste løsning". Hvad er bedst - så er det dét vi alle gør, Uanset hvor vi bor eller hvad vores behov er, og det duer bare ikke !

 • 4
 • 0

@Lars Helbro

Jeg lader ikke 5 og 7 være lige. Og jeg roder heller ikke rundt mellem lokalt og globalt.

Tværtimod. Jeg skriver jo netop, at det afgørende er middeleffekten og ikke spidseffekten for de forskellige energianlæg uanset placering.

Jeg sammenlignede på forespørgsel med Indien, hvor udnyttelsesgraden svinger mellem 11 og 31 % - og som ligger sydligere ned Spanien.

Men jeg takker dig for den enestående oplysning, at solen skinner mere intensivt i Spanien end i Danmark.

Det var jeg slet ikke klar over .-)

 • 0
 • 2

@Lars Helbro

Jeg bor både i Danmark og i Spanien. Forskellen (i energi) er, at Danmark masser af vind, Spanien masser af sol. Det jeg oponerer imod er, at du lader 5 og 7 være lige.

Check lige de faktiske forhold før du skriver.

Takket være Google har jeg kunnet checke dine påstande:

I Spanien var der i alt i 2010 installeret vindkraftanlæg med en samlet spidseffekt på 20,7 GW, mens der kun var installeret sol(celle)anlæg (alt inklusive) med en samlet spidseffekt på 3,9 GW.

I 2010 dækkede sol(celle)strøm i alt 2,7 % af Spaniens samlede strømbehov.

Hvad har du egentlig gang i ?

 • 0
 • 3

Hvorfor er det så upraktisk indrettet, at for at få solstrøm, skal man have et hus? Var det ikke lidt smartere hvis man kunne købe andele i en solcellepark, eller leje jord et sted med mulighed for opkobling til elnettet.

Du kan ikke direkte købe solcellestrøm i Danmark, men det er muligt at købe miljøvenlig strøm, der både består af solcellestrøm, strøm fra vindmøller, og eventuelt importeret strøm fra vandkraft. Hvordan sammensætningen af de forskellige energikilder er afhænger af leverandøren. Normalt kan leverandøren oplyse sammensætningen. Så vidt jeg ved, kan du ikke vælge a-kraft strøm alene. Men det er nok fordi, at forretningsgrundlaget mangler i Danmark.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten