Første exoskeletter på vej ud i danske industrivirksomheder

Italienske Comau har udviklet dette exoskelet specielt til bilindustrien. Men mange andre industrier vil kunne få glæde af den type exoskeletter, for eksempel håndværkere og slagteriarbejdere. Illustration: Comau

Denne PLUS-artikel kræver normalt abonnement, men kan frem til fredag morgen læses gratis.

Science fiction-industrien har, især på film, været særdeles glade for ideen om mennesker, der ved hjælp af teknologi kan få ekstra styrke. Exoskeletter har været i høj kurs - tjek bare slutscenen i tredje del af Matrix-triologien, hvor enorme kamprobotter bliver styret af et menneske placeret i midten, eller Matt Damon-filmen 'Elysium', hvor hovedpersonen får påmonteret et ydre skelet med ekstra styrke, og ikke mindst Ironman-filmene.

Men når de første exoskeletter kommer ud til danske industrivirksomheder i starten af 2019, er der ikke udsigt til summende elektromekaniske led forsynet med energi fra medbragte batterier, som tilsammen giver overmenneskelige kræfter.

I stedet bliver det passive systemer, som kan hjælpe den enkelte medarbejder med at holde kroppen i en bestemt position eller udføre den samme bevægelse igen og igen, uden at man bliver træt eller nedslidt.

Med et exoskelet er det muligt at opretholde den samme position i lang tid ad gangen. Det bliver også lettere at udføre den samme bevægelse igen og igen. Illustration: Comau

»Det er mere end 15 år siden, at jeg så de første eksempler på den her type exoskeletter, men det er faktisk først nu, at det virkelig begynder at tage fart,« siger professor John Rasmussen fra Biomechanics på Aalborg Universitet.

Der er også en god grund til, at det er de passive exoskeletter, vi kommer til at se først. De store futuristiske versioner, hvor mennesker får påspændt et større mekanisk apparat for at kunne udføre de mest utrolige ting, ligger nemlig stadig et godt stykke ude i fremtiden, siger John Rasmussen:

»Vi taler om pyramideeffekten, hvor større kraft vil kræve mere batterikapacitet, og derfor skal exoskelettet være endnu kraftigere for at kunne bære batteriet og så videre. I stedet ser vi en trend hen imod noget simplere, og med de passive systemer er der mulighed for at høste nogle lavthængende frugter,« siger han.

Holder dig i balance

Princippet med passive exoskeletter er grundlæggende, at de ikke tilføjer dig noget ekstra energi, men i stedet forsøger at opretholde en balance i kroppens naturlige position.

Hos bilproducenten Ford har de også eksperimenteret med exoskeletter. I dette efterår blev der indkøbt 75 styk til en fabrik i USA. Illustration: Ford

John Rasmussen forklarer det således:

»Hvis du for eksempel står oprejst i en naturlig stilling og skal løfte noget, så kommer du ud af balance og kompenserer ved at bruge dine muskler, for eksempel i lænden. Det er for eksempel også derfor, at vores lægmuskel er så stor; den bruges til at kompensere, når vi går fremad. Et exoskelet bruges til at flytte balance, så folk, der foretager den samme bevægelse igen og igen, aflastes. Så grundlæggende holder det kroppen i balance, når vi gør noget, som vi ikke er skabt til,« siger han.

Det er noget, der virkelig har været brug for i industrien. Utallige fabriksarbejdere er gennem tiderne blevet nedbrudt af ensidigt gentaget arbejde, også kaldet for EGA.

Startede i bilindustrien

Et af de første steder, hvor de passive exoskeletter er blevet taget i brug, er i autoindustrien. Det er netop også herfra, at det exoskelet, som Egatec som de første introducerer på det danske marked i begyndelsen af 2019.

Det hedder Mate og er udviklet af italianske Comau, som er storleverandør af automationsudstyr til især autoindustrien. Det fortæller Mads Nychel, der administrerende direktør for Egatec:

»I autoindustrien er der mange arbejdsstillinger, hvor du har hænderne over hovedet for at montere noget. Det har ført til en efterspørgsel fra lige netop den industri. Men vi kan se, at også flere andre brancher kan få glæde af et passivt exoskelet. For eksempel har vi allerede fået henvendelser fra slagterier, vinduesproducenter, ordrepluk-virksomheder m.fl.,« siger han.

Exoskelettet fra Comau er udviklet specielt til løfteopgaver, og producenten lover, at det ved løft lige frem foran kroppen vil kunne aflaste med op til 70 procent. Prisen for Mate ligger lige under 40.000 kroner.

Koreanske Hyundai har udviklet et exoskelet, som gør det muligt for fabriksarbejderne nemt at sætte sig ned, når det er nødvendigt. Illustration: Hyundai

Andre steder i autoindustrien har exoskeletter også holdt deres indtog. For eksempel har bilproducenten Ford efter en testperiode nu valgt at tage exoskeletter kaldet EksoVest fra Ekso Bionics i brug på 15 forskellige bilfabrikker over hele verden. Koreanske Hyundai har udviklet et exoskelet, der fungerer som en stol, når medarbejderen har brug for en siddende position for montage.

John Rasmussen peger på mange områder inden for fremstillingsindustrien, som kan kunne være interesseret i den form for hjælpemiddel. Men også inden for håndværk, hvor mange malere for eksempel står og pudser vægge og lofter.

Hos Egatec er introduktionen af exoskeletter så ny, at arbejdstilsynet endnu ikke er taget med på råd. Spørgsmålet, som Mads Nychel umiddelbart godt kunne tænke sig at få svar på, er naturligvis, om brugen et exoskelet vil ændre på, hvor meget en medarbejder må belastes:

»Men lige nu er det ikke det vigtigste. For ligegyldigt hvad vil brugen kunne reducere slitage og sygdom på grund af overbelastninger. Samtidig vil medarbejderne kunne præstere mere og dermed øge effektiviteten og kapaciteten. Og så er det jo også et godt signal, at man 'investerer' i sine medarbejderes ve og vel. På lidt længere sigt må vi se, om exoskeletter vil kunne flytte nogle grænser for, hvad man må i forhold til belastninger,« siger han.