Den første exoplanet fundet i en anden galakse

Nasa beskriver M51 som en majestætisk spiralgalakse. Den kaldes også for Malstrømsgalaksen eller Whirlpool Galaxy. Illustration: NASA, ESA, S. Beckwith (STScI) and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Den første planet i et andet solsystem blev fundet i 1995, og denne opdagelse blev belønnet med Nobelprisen i fysik i 2019. Sidenhen er der fundet og registreret mere end 4.000 exóplaneter - alle i Mælkevejen.

Læs også: Nobelpris i fysik belønner indsigt om universets udvikling og vores egen plads i kosmos

Nu mener astronomer at have fundet den første exoplanet i en anden galakse - 100 pct. sikre er de dog ikke helt endnu.

Fundet er gjort i Malstrømsgalaksen med betegnelsen M51. Den befinder sig ca. 28 mio. lysår fra Jorden.

Der findes flere måder til at detektere exoplaneter i Mælkevejen, men de kan ikke bruges på fjerne galakser, da stjernesystemerne simpelt bliver for små i teleskoperne.

Galakser indeholder dog et mindre antal meget kraftige røntgenkilder - alt fra en håndfuld til nogle hundrede stykker - som kan analyses, skriver Rosanne Di Stefano og hende kolleger fra Center for Astrophysics ved Harvard & Smithsonian i USA i denvidenskabelige artikel, hvor de erklærer, at de har en kandidat til en exoplanet uden for Mælkevejen.

De har givet planeten navnet M51-ULS-1b, hvor ULS står for ultraluminous supersoft source og 1 for den første af denne slags i M51.

Planeten kredser om et binært stjernesystem, som består af enten en neutronstjerne eller sort hul og en meget tung stjerne. Den skønne at have en størrelse lidt mindre end Saturn.

De har fundet planeten ved at studere en lang række observationer fra Chandra røntgenteleskopet. Når planeten i sit kredsløb lejlighedsvis vil skygge for planeten, vil røntgenstrålingen ændres. Derfor kan et kortvarigt dyk i røntgenstrålingen tages som en indikation på tilstedeværelsen af en planet.

Desværre kan forskerne i data kun se et enkelt sådant forløb svarende til en enkelt passage af planeten forbi røntgenkilden. Normalt vil man gerne se flere regelmæssige dyk i strålingen for med sikkerhed at kunne sige, at det skyldes en planet i kredsløb.

Derfor nøjes forskerne med at erklære, at de har fundet en kandidat til en planet i anden galakse, og det vil kræve flere analyser, før planeten med sikkerhed er identificeret Men da der ikke er bedre forklaringer på data end en planet, er det mest oplagte konklusion, mener de.

Og nu er der i hvert fald anvist en metode, som kan gøre det muligt at finde planeter i visse stjernesystemer i andre galakser, pointerer de.

Emner : Universet