Første eksplosioner hørt fra oversvømmet kemifabrik

Illustration: Googl Maps

Der er blevet registreret to eksplosioner og der stiger nu sort røg op fra den franskejede fabrik the Arkema Inc. i Crosby 40 km uden for Houston. Der skriver flere amerikanske medier.

Fabrikken producerer organiske peroxider og direktør Richard Rowe forudså onsdag, at materialerne inden for seks dage enten ville eksplodere eller bryde ud i en brand.

Organisk peroxid er ekstrem reaktivt, og skal holdes nedkølet for ikke at bryde i brand.

Det anslås, at der i forbindelse med orkanen Harvey, på kort tid faldt over én meter regn. Det betød, at vitale områder på fabrikken kom til at stå under to meter vand. De store mængder vand gjorde, at fabrikkens elforsyning blev afskåret.

Også to backup-generatorer blev oversvømmet, og det har ikke været muligt at reetablere elforsyningen.

Derfor har myndighederne været i gang med at evakuere beboelsesområder i en afstand på 2,4 km fra fabrikken.

Læs også: Ekstremt vejr kan koste 152.000 europæere livet årligt i 2100

Ekstremt reaktive forbindelser

Organiske peroxider bruges ved produktion af en lang række produkter, som for eksempel maling, plast, epoxy, PVC-rør og bordplader. Iltbindingen O-O i forbindelsen brydes let, og det gør peroxider ekstremt reaktive.

Richard Rowe forklarede på et telefonmøde med journalister onsdag aften, at man havde forberedt sig på oversvømmelser i forbindelse med orkanen, men at de var blevet overrasket over de enorme mængder af regn.

Materialerne er opbevaret forskellige steder på fabriksgrunden, og der er derfor risiko for flere eksplosioner.

Der er ikke meldt om tilskadekomne i forbindelse med eksplosionerne bortset fra en politibetjent, som er blevet bragt til hospitalet efter at have indåndet røg fra området.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I Polen har man lært af det stigende uvejr med lyn, og sidst jeg var der i sommers hvor det var et stor uvejr der, og store træer knækkede som tændstikker, afbrød elforsyningen strømmen til transformatorene i området i omkring 3 timer til uvejret var drevet over. På den måde kunne elforsyningen hurtigt etableres igen i stedet for smadrede transformer som lynet ellers ville slå ned i. Det har man ikke endnu lært i USA.

 • 2
 • 4

Har vi før hørt om "overraskende" fænomener og afbrudt nødstrøm ? Det er jo ikke første hurricane - omend regnmængderne er rekord.

@ Jan Heistenberg

Alle kan bygge en bro der kan holde, kunsten består i at bygge en bro som lige netop kan holde. Det giver en billig bro, som kan klare opgaven.

Det samme med en kemifabrik. Den som kan bygge en fabrik som overholder lovgivningen og produktionskravet får lov at bygge den.

Vi kan sagtens bygge sikre fabrikker, de vil bare være meget dyrere, og så bliver vores rengøringsprodukter også dyrere.

Eller fabrikkerne flytter til Kina eller Indien hvor de kan bygge som de vil. Så får vi billige rengøringsprodukter ieg, men miljøet taber.

Det er dilemmaet i dag - ved at tilbyde en lemplig lovgivning og slappe sikkerhedsregler kan man få lov at beholde skatteindtægterne og arbejdspladserne. Strammer man lovgivningen, flytter virksomhederne bare et sted hen hvor de får det som de vil have det.

Løsningen er at flytte miljøkrav til produktet, i stedet for i produktionen. Skal et rengøringsprodukt sælges i Danmark, skal det altså overholde den samme lovgivning uanset hvor det er produceret. Så kan man stille høje krav om sikkerhed.

 • 13
 • 1

Løsningen er at flytte miljøkrav til produktet, i stedet for i produktionen.

Det forstår jeg ikke. En konsekvens vil være, at en fabrik kan forurene og have slavearbejdere, bare slutproduktet overholder dansk lovgivning.

Den filosofi trænger vist til en uddybning.

 • 2
 • 6

Fabriksbygninger, hvor der arbejdes med exoterme processer, der kan løbe løbsk, er som regel opbygget som et stålskelet med lette væg- og loftplader, der er designet til at blæse væk ved en eksplosion. Det reducerer trykskader på inventaret (operatørrummet er en eksplosionssikret bygning i bygningen).

Når det hele er overstået, kan man hurtigt montere ny væg- og loftplader, der oftest er en tidssvarende udgave af eternitplader.

Det samme er sikkert tilfældet for lagerhaller til opbevaring af organiske peroxider.

Checker man på Google maps, ligger fabrikken (Akema Inc.) ikke 40 km men snarere 20 km fra Houston centrum, omgivet af andre industrier og med ca. 600 meter til nærmeste beboelseskvarter.

Den største fare er, hvis der udvikles giftige gasser, der føres med vinden. Den er nok beskeden. Direktøren lader til at være en fornuftig type, der allerede for flere dage siden advarede om den kommende eksplosionsfare.

 • 8
 • 0

Det samme med en kemifabrik. Den som kan bygge en fabrik som overholder lovgivningen og produktionskravet får lov at bygge den.

Vi kan sagtens bygge sikre fabrikker, de vil bare være meget dyrere, og så bliver vores rengøringsprodukter også dyrere.

Du kan sagtens have ret i dit synspunkt, men har du nogen som helst dokumentation for at dine argumenter er relevante for firmaets placering i Houston, eller Texas? Er der særlige forhold i Texas, lave lønninger, eller måske korrupte politikere, som gør sig gældende?

John Larsson

 • 1
 • 3

Du kan sagtens have ret i dit synspunkt, men har du nogen som helst dokumentation for at dine argumenter er relevante for firmaets placering i Houston, eller Texas? Er der særlige forhold i Texas, lave lønninger, eller måske korrupte politikere, som gør sig gældende?

John Larsson

Houston og omegn har en høj koncentration af petrokemisk industri, som udspringer af de kompetencer olieindustrien genererer og tiltrækker.

Det er ligesom med Silicon Valley, vindmølleindustrien i Jylland og medical industrien på Nordsjælland. De er ikke koncentreret disse steder pga lave lønninger eller korrupte politikere, men fordi området har sin egen vækstkultur af kompetencer.

 • 10
 • 0

Hvad er logikken i at bruge det engelske ord? Er orkan for kedeligt, for få bogstaver eller blot ikke smart nok til lille Danmark? Selv dmi har problemer med oversættelsen: http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-20... Det er jo ikke "The Julekalender" det her - eller er jeg bare blevet gammel og bitter? Kan heller ikke forstå problemet i at de fleste skøjter rundt i "en" og "et" så ofte. Når de i nyhederne refererer til "et rapport" - så tænker jeg ofte: dette bliver en interessant nyhedsoplæsning :o) Har mødt flere nydanskere, som er bedre til vores kære modersmål end vi ofte selv er.

Nå tilbage til emnet. Kunne man evt. bruge helikoptere med vand, som der f.eks benyttes til skovbrande?

 • 1
 • 0

Løsningen er at flytte miljøkrav til produktet, i stedet for i produktionen. Skal et rengøringsprodukt sælges i Danmark, skal det altså overholde den samme lovgivning uanset hvor det er produceret. Så kan man stille høje krav om sikkerhed.

Jeg er helt enig med dig Bent. For omkring 25 aar siden kom der i Danmark regler der gjorde at den printfabrik vi brugte, skulle betale mere til kommunekemi for at slippe af med den ferrichlorid han havde brugt til at ætse printene. Firmaet kunne ikke klare sig i konkurrencen med de kinesiske fabrikker. Som ejeren sagde. Du ved at der er en flod i Kina som hedder Yangtze river, det betyder den gule flod. Ved du hvorfor den er gul? det er den brugte ferrichlorid fra de kinesiske fabrikker. Siden jeg fik det at vide har jeg tænkt på hvorfor man ikke indfører en forureningsafgift? naar der importers print hvor fabrikken ikke kan bevise at der er produceret uden farlig forurening, pålægges der en afgift der svarer til hvad de danske miljøregler koster en dansk printfabrik. Saa kan man konkurrere paa lige fod og man proever at formindske forureningen paa globalt plan i stedet for bare at flytte den væk fra Danmark.

 • 0
 • 2

Du ved at der er en flod i Kina som hedder Yangtze river, det betyder den gule flod. Ved du hvorfor den er gul? det er den brugte ferrichlorid fra de kinesiske fabrikker. Siden jeg fik det at vide har jeg tænkt på hvorfor man ikke indfører en forureningsafgift?

Nu er Den Gule Flod (Huang He) og Den Lange Flod (Yangtze) for det første to forskellige floder, og for det andet har Huang He heddet som den gør, siden flere hundrede år før Kristus.

Godt nok var kineserne langt forud for de vestlige kulturer dengang, men det var nu nok næppe elektronikindustrien, der hældte FeCl3 ud i floden, for 2.500 år siden. ;o)

Kineserne har undertiden kaldt Yangtze for Den Blå Flod (Yangkou) - fordi man hældte hhv gul og blå farvestof i floderne, så de sejlende lettere kunne orientere sig.

Det med navnet, Den Blå Flod, passer .... men det med farvestoffet er selvfølgelig løgn ;o)

Sandheden er at Den Gule Flod hedder Den Gule Flod, fordi den er gul, og grunden til den er gul, eller snarere gulligbrun, er at vandet er farvet af ler og mudder.

Selv om Yangtze er blevet kaldt Den Blå Flod, har den omtrent samme farve som Huang He - altså gulligbrun - og det er heller ikke pga FeCl3. ;o)

 • 1
 • 0

Ja søeren, jeg er da godt klar over at floden ikke er navngivet som den gule flod p.g.a forurening fra printproduktion, men det er heller ikke pointen i udtalelserne fra ejeren af det printfirma der maatte lukke. Det var en maade for ham at sige - paa en lidt humoristisk maade - at Danmark beskyttede naturen ved at flytte forureningen, for han havde /har nok ret i at Kineserne ikke havde udgifter til rensning af deres spildvand foer det blev ledt ud i de kloakker som mundede direkte ud i den naermeste flod - ligegyldigt hvad navn den havde.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten