Første eksplosioner hørt fra oversvømmet kemifabrik
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Første eksplosioner hørt fra oversvømmet kemifabrik

Illustration: Googl Maps

Der er blevet registreret to eksplosioner og der stiger nu sort røg op fra den franskejede fabrik the Arkema Inc. i Crosby 40 km uden for Houston. Der skriver flere amerikanske medier.

Fabrikken producerer organiske peroxider og direktør Richard Rowe forudså onsdag, at materialerne inden for seks dage enten ville eksplodere eller bryde ud i en brand.

Organisk peroxid er ekstrem reaktivt, og skal holdes nedkølet for ikke at bryde i brand.

Det anslås, at der i forbindelse med orkanen Harvey, på kort tid faldt over én meter regn. Det betød, at vitale områder på fabrikken kom til at stå under to meter vand. De store mængder vand gjorde, at fabrikkens elforsyning blev afskåret.

Også to backup-generatorer blev oversvømmet, og det har ikke været muligt at reetablere elforsyningen.

Derfor har myndighederne været i gang med at evakuere beboelsesområder i en afstand på 2,4 km fra fabrikken.

Læs også: Ekstremt vejr kan koste 152.000 europæere livet årligt i 2100

Ekstremt reaktive forbindelser

Organiske peroxider bruges ved produktion af en lang række produkter, som for eksempel maling, plast, epoxy, PVC-rør og bordplader. Iltbindingen O-O i forbindelsen brydes let, og det gør peroxider ekstremt reaktive.

Richard Rowe forklarede på et telefonmøde med journalister onsdag aften, at man havde forberedt sig på oversvømmelser i forbindelse med orkanen, men at de var blevet overrasket over de enorme mængder af regn.

Materialerne er opbevaret forskellige steder på fabriksgrunden, og der er derfor risiko for flere eksplosioner.

Der er ikke meldt om tilskadekomne i forbindelse med eksplosionerne bortset fra en politibetjent, som er blevet bragt til hospitalet efter at have indåndet røg fra området.

I Polen har man lært af det stigende uvejr med lyn, og sidst jeg var der i sommers hvor det var et stor uvejr der, og store træer knækkede som tændstikker, afbrød elforsyningen strømmen til transformatorene i området i omkring 3 timer til uvejret var drevet over.
På den måde kunne elforsyningen hurtigt etableres igen i stedet for smadrede transformer som lynet ellers ville slå ned i.
Det har man ikke endnu lært i USA.

  • 2
  • 4