Første droneflyver meldt til politiet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Første droneflyver meldt til politiet

Droneflyvning er helt sikkert sjovt, men er også underlagt en række skrappe regler for at foregå helt lovligt. Det er ikke alle droneentusiaster, der er er lige opmærksomme på reglerne, og nu har Trafikstyrelsen anmeldt den første droneejer til politiet for overtrædelse af tre af reglerne for droneflyvning i Danmark.

Læs også: Cowi sender droner ud på danske miljøopgaver

Den ulovlige flyvning fandt sted i Ørestaden kun få kilometer fra Københavns Lufthavn, hvilket ifølge de gældende regler er forbudt. Droneejeren er desuden politianmeldt for at flyve med drone i tæt bebygget område samt højere end 100 meter, hvilket også er forbudt, oplyser Trafikstyrelsen.

Læs også: Norsk politi vil bruge droner til overvågning

»Jeg forstår godt, hvis man ikke umiddelbart tænker over, at man bryder loven, fordi man flyver med sin nyindkøbte fjernstyrede helikopter. Men der er altså nogle meget klare regler på området, som skal overholdes for ikke at kompromittere hverken flysikkerheden, privatlivets fred eller almindelige menneskers ve og vel på landjorden,« lyder det fra vicedirektør i Trafikstyrelsen Jesper Rasmussen i en meddelelse.

Droneflyvning er helt sikkert sjovt, men nu indskærper Trafikstyrelsen, at reglerne skal overholdes. Illustration: Nokia

Han peger på, at reglerne er ganske konkrete, hvis man flyver med en drone under 7 kg:

• Flyvningen skal udføres på en sådan måde, at andres liv og ejendom ikke udsættes for fare, og således at omgivelserne påføres så lidt ulempe som muligt.

• Afstanden til banen/banerne på en offentlig flyveplads, som angivet på Kort & Matrikelstyrelsens kort (kort 25 eller 1:50.000), skal være mindst 5 km.

• Afstanden til banen/banerne på en militærflyvestation, som angivet på Kort & Matrikelstyrelsens kort (kort 25 eller 1:50.000), skal være mindst 8 km.

• Afstanden til bymæssig bebyggelse og større offentlig vej skal være mindst 150 m.

• Flyvehøjden må højst være 100 meter over terræn.

• Tæt bebyggede områder, herunder sommerhusområder og beboede campingpladser, samt områder, hvor et større antal mennesker er samlet i fri luft, må ikke overflyves.

• De særligt følsomme naturområder, der er nævnt i regelsættet om førerløse fly (BL 7-14), må ikke overflyves

Hvis man flyver med en drone over 7 kg gælder følgende:

• Flyvning må kun finde sted fra en godkendt modelflyveplads, og skal finde sted inden for begrænsningerne af det luftrum, der hører til en anmeldt modelflyveplads.

• Flyvning må ikke finde sted, medmindre der er tegnet ansvarsforsikring Flyvningen skal udføres under en organisation/person, der er godkendt af Trafikstyrelsen.

Læs også: Drone skal levere øl til sydafrikansk musikfestival

»Trafikstyrelsen følger med stor interesse udviklingen inden for droner. Udviklingen og udbredelsen sker eksplosivt i disse år, og vi kan i fremtiden opleve store fordele ved brug af droner inden for overvågning af landbrug, redningsberedskab, opmåling osv. Men det nytter ikke at brugen af droner skaber andre problemer. Derfor må man nu engang følge de regler, der er,« forklarer Jesper Rasmussen.

Dokumentation

Trafikstyrelsen: Regler om droneflyvning

I denne uge har Netto igen tilbud på en helikopter. Gad vide hvor mange af kunderne der er klar over disse regler? At deres børn vil overtræde reglerne, hvis de flyver med den i haven?

• Afstanden til bymæssig bebyggelse og større offentlig vej skal være mindst 150 m.

Hvem sagde "Forbuds Sverige"?

Mon ikke disse regler skal til snarlig revision?

  • 10
  • 14

Det er de helt almindelige regler der altid har været gældende for flyvning med model fly..!

.. og ganske fornuftige..! En flyvemaskine på 7 kg der flyver 100 km i timen, er faktisk ikke så sjov, når den pludselig mister radiokontakten..! Jeg har prøvet at måtte have fat med begge hænder, for at trække en motor fri af jorden efter et styrt med en 2 kg model.!!

.. Hvis man skulle gøre noget, kunne man evt, lave en ny BL med lidt mere lempelige regler, gældende for modelfly under eksempelvis 500-800 g, og en max flyvehøjde på 20 m over terræn..!

  • 26
  • 0