Første danske mobiludbyder når 1 gigabit

Ved at bruge fire forskellige antenner på én gang har TDC's teknikere opnået en hastighed på 1 gigabit pr. sekund på et mobilnetværk. Testen er indtil videre kun foregået i TDC’s laboratorium, men selskabet forventer at gennemføre en test på åben gade senere i år.

»Det er fremtidens mobilnet, vi har skabt. Hastigheden i nettet i denne test er over dobbelt så høj som det, selv de mest moderne mobiltelefoner og tablets kan trække i dag. Kunderne har ikke brug for denne avancerede teknologi i dag, men vi vil være klar, så snart resten af industrien rykker. Vi lover i vores strategi de bedste forbindelser til vores kunder – dette er et klart bevis på, at vi kan levere det og langt mere end resten af markedet,« forklarer koncerndirektør i TDC Operations Peter Trier Schleidt i en pressemeddelelse.

Læs også: Derfor kommer der ingen data igennem, selv om mobilen viser fuld dækning

Teknologien bag den nye hastighedsrekord er dels, at telefonen skal benytte sig af fire separate antenner på én gang, også kaldet 4x4MIMO samt at benytte sig af såkaldt 256QAM, hvilket udnytter radiosignalerne mere effektivt ved at modulere radiobølgerne, så de kan transportere væsentligt mere data.

Hertil kommer, at de i alt fire antenner benytter sig af alle TDC’s tre frekvensbånd på 800, 1.800 og 2.600 MHz ved hjælp af teknikken carrier aggregation. Denne del af setuppet er understøttet af de nyeste telefoner i dag, mens de øvrige funktioner først forventes klar i 2017.

Læs også: Nu bliver din wifi-router en mobilmast

Til sammenligning demonstrerede konkurrenterne hos teleselskabet 3 en hastighed med carrier aggregation uden for laboratoriet på 226 mbps i januar i år.

TDC har for nylig opdateret deres netværk, hvilket muliggør både 4x4MIMO, carrier aggregation med 3 frekvenser og 256 QAM på netværket allerede i dag, hvis softwaren i systemet opdateres.

Læs også: Telegiganter i 5G-kapløb: På jagt efter kortere svartider og højere båndbredde

Det vil selskabet udnytte til at gennemføre en lignende test et sted i København i løbet af efteråret, oplyser selskabet til Berlingske.

TDC påpeger, at de ser forsøgene som et skridt på vejen mod det kommende 5G-netværk, som både skal kunne understøtte væsentligt flere enheder til Internet of Things og samtidig skal understøtte det stadigt stigende behov for internet med høje hastigheder på mobile enheder.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Teknologien bag den nye hastighedsrekord er dels, at telefonen skal benytte sig af fire separate antenner på én gang, også kaldet 4x4MIMO samt at benytte sig af såkaldt 256QAM, hvilket udnytter radiosignalerne mere effektivt ved at modulere radiobølgerne, så de kan transportere væsentligt mere data. Hertil kommer, at de i alt fire antenner benytter sig af alle TDC’s tre frekvensbånd på 800, 1.800 og 2.600 MHz ved hjælp af teknikken carrier aggregation.

Det lyder som en svær sammensætning at få til at gå op i en højere enhed. Man skal være tæt på antennen, som skal have 4x4MIMO antenner, for at have godt nok (rent) signal til at den kan modulere med 256 QAM, og der skal være alle 3 frekvensbånd til rådighed. Derudover skal enheden så selv være forberedt på det med 4 indbyggede antenner og carrier aggregation.

Der er vist mere signal værdi i udmeldingen end realisme. Men det er jo ikke anderledes end i dag, hvor masten, hvis man ikke er nær den, kun giver 3G og ikke LTE forbindelse.

Jeg har i øvrigt modtaget besked om at min leverandør kommer med udstyr til fast trådløst, som giver Gigabit/s hastighed til kunderne. Men kun inden for en radius af 800 meter fra masten pt.

Så udviklingen indenfor det trådløse er interessant og sker med raketfart. Det giver hård konkurrence ifht. at grave fiber ned.

  • 2
  • 1

Det lyder som en svær sammensætning at få til at gå op i en højere enhed. Man skal være tæt på antennen, som skal have 4x4MIMO antenner, for at have godt nok (rent) signal til at den kan modulere med 256 QAM, og der skal være alle 3 frekvensbånd til rådighed. Derudover skal enheden så selv være forberedt på det med 4 indbyggede antenner og carrier aggregation.

Der er vist mere signal værdi i udmeldingen end realisme. Men det er jo ikke anderledes end i dag, hvor masten, hvis man ikke er nær den, kun giver 3G og ikke LTE forbindelse.

Det er helt korrekt Jens, og derfor vil det også være mest relevant i byområderne. Det kommer ikke til at hjælp Bo Bent, der bor 6 Km fra nærmeste mobilmast bag to bakker og en skov.

Men i byområderne vil det betyde meget, når TDC kan tilbyde 4x4MIMO og 256 QAM. TDC og TT-netværket har en mastetæthed i de fleste byer, som er så tæt, at de uden problemer kan rulle det ud. I mange større provinsbyer er mobilmasternes dækningsområde kun 500-700 meter.

1 Gbit/s er forøvrigt kun et stop på vejen. Vi kommer noget længere på hastighedsskalaen op før år 2020. 4G LTE er langt fra ved vejs ende.

  • 0
  • 0

Johnny,

Det er altid under optimale forhold. Det der er lovet med LTE holder jo heller ikke. Når man arbejder med trådløst er der altid fysikken at forholde sig til.

At vores leverandør lover Gigabit/s på 800 meter, så ved man også at man kan trække mindst 20% fra. Alt for mange bliver blændet af marketing. Fakta og den virkelige verden forholder sig altid anderledes :-)

Men det er rigtigt interessant den udvikling der sker indenfor trådløs teknologi. Desværre tror politikerne at trådløst = mobil, og derfor allokerer de frekvenser til mobiltelefoni. De bør f.eks. frigive store dele af 3.5 GHz og op til WiFi brug. Det vil gavne alle....

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten