Første Blu-ray-afspiller klar til 4K

Panasonics Ultra HD Blu-ray-afspiller ligner til forveksling alle andre Blu-ray-afspillere. (Foto: Panasonic) Illustration: Panasonic

Der er ikke meget sjov ved at have et tv-apparat, som understøtter 4K-video, hvis man ikke har adgang til film og andet indhold med den høje opløsning. Godt nok begynder der så småt at komme 4K-indhold på streaming-tjenester som Netflix, men hvis man ikke har en stabil internetforbindelse med en download-hastighed på mindst 25 megabit/s, ikke ønsker at have et streaming-abonnement eller bare foretrækker film på medier, som man kan have stående i reolen, så er der nu håb forude.

På den store forbrugerelektronikmesse CES, der i øjeblikket finder sted i Las Vegas i USA, har Panasonic præsenteret en prototype af en Blu-ray-afspiller, der understøtter 4K-video - også kaldet UHD (ultra high definition) - med en opløsning på 3.840x2.160 pixels og en frame rate på op til 60 billeder i sekundet.

En højere dynamik betyder, at det bliver lettere at skelne detaljer i områder, hvor farverne ellers har en tendens til at flyde sammen. (Illustration: Panasonic) Illustration: Panasonic

De nuværende Blu-ray-skiver kan ikke rumme film i UHD-kvalitet, så der skal en ny standard til. Den er ikke helt på plads endnu, men der er ikke meget tvivl om, at den nye standard får navnet Ultra HD Blu-ray, og at UHD-video skal komprimeres ved hjælp af High Efficiency Video Coding (HEVC), der også kendes under navnet H.265.

Læs også: Samsung: Vores SUHD-tv er bedre end OLED

Med den nye standard åbnes der ikke bare op for, at tv-billederne får højere opløsning. Videokvaliteten bliver også bedre på andre områder, idet UHD-Blu-ray vil kunne fremvise flere forskellige farver. Der er så at sige en større palet af farver til rådighed for UHD.

Desuden bliver dynamikken højere, hvilket især har betydning, når der er meget mørke eller meget lyse områder i tv-billedet. Der bliver større dybde i billederne.

Her vil Netflix dog ikke stå tilbage, og sammen med elektronikgiganten LG har streaming-tjenesten benyttet CES til at proklamere, at udvalget 4K-indhold senere på året får højere kvalitet med HDR (high dynamic range).

Det vides endnu ikke, hvornår de første UHD-Blu-ray-afspillere og -film kommer på markedet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg tror helt ærligt ikke at fremtiden for hjemmebiografmarkedet ligger i optiske medier, men derimod i streaming tjenester. De fleste kan i dag få en forbindelse der er så stor at den kan bære en UHD streaming. Måske ikke i samme kompressionsforhold som på en optisk skive, men stadig i langt rigelig kvalitet til at kvaliteten vil tilfredsstille 99,9% af markedet. Spørgsmålet er så om der virkelig kommer til at kunne betale sig at udbyde materiale i så høj kvalitet, når det er langt mere bekvemt at købe eller leje via [indsæt tilfældig streaming tjeneste her] og kvaliteten i langt de fleste tilfælde langt overgår forbrugerens krav og forventninger.

 • 0
 • 0

Enig. Limited Edition udgivelser til samlere, ligesom vinyl i dag, skulle række.

@Peter: Der kommer utvivlsomt højhastighedsinternet til udkantsdanmark også inden for dette årti, uanset problemerne. Det er kun et spørgsmål om tid, og om at priserne kommer langt nok ned.

 • 0
 • 0

Ja her i Sveriges udkant har vi fiber nu takket være "ildsjæler" der har lagt meget ideelt arbejde ned. Det her er i Värmland ,nærmere bestemt i Värmskog med 650 husstande fordelt på 110 kvadratkilometer . Vi betalede 20000 pr. husstand ,365 gik med for en del var sommerhuse (ødegårde på dansk)^^ De gravede 114 kilometer slange ned hvor de siden blæste fibern igennem. Jeg har nu 100/100 og har ikke haft en afbrydelse i to år. jeg har selvfølgelig tv og alt på fibern. I kan gøre det samme i Danmark istedet for at sidde og vente på staten og det bliver sikkert meget billigere hos jer da det er meget lettere at grave der.

 • 0
 • 0

I kan gøre det samme i Danmark istedet for at sidde og vente på staten og det bliver sikkert meget billigere hos jer da det er meget lettere at grave der.

Det er ikke for at vente på staten ;-) for den har intet med sagen at gøre. Men det var måske leveringspligten, du tænkte på, men det gælder kun telefon. Derfor er problemet, da der er flere mulige leverandører, der gerne vil tjene penge og ikke tabe penge på et lille antal kunder, der ligger langt fra hinanden, at ikke blikke først. Derfor kan der gå lang tid. Selv i storbyerne er der områder, hvor der ikke er mulighed for fiber men kun kobber/kabeltv.

 • 0
 • 0

Sortfiber hedder det her og når du har lagt den og valideret den kan du udbyde den til hvem du vil..jag lagde mit hos telia.Ja telefonen har vi som ip.

 • 0
 • 0

Er det meste af Danmark ikke dækket af fiber? Min opfattelse var at energinet.dk har lagt fiber ned sammen med hele deres distributionsnet i de sidste mange år. Jeg tror mere problemet er logistisk, da vi ikke har samme system som i Sverige, hvor fiberen kan betjenes af hvem som helst. Jeg har fiber ind hos mig, men det er SE der administrerer det helt suverænt og hvis jeg vil have en fiberforbindelse på 100/100, så er det kun dem der tilbyder.

Jeg har selv en 20/20 forbindelse og har ingen problemer med at streame i 4K fra netflix, selvom kompressionen selvfølgelig er betydelig. Men da de alligevel ikke tilbyder højere bitrates end ca. 15 mbit/s på deres UHD streams og det er det der laver det hårdeste træk på min internetforbindelse, så er der ingen grund til at betale for mere. De 15 mbit giver forresten et ganske sublimt billede selvom det ikke er oppe i nærheden af de 60-80 som kan være raten på en bluray skive, så jeg ser virkelig ikke grunden til at holde fast i optiske skiver. Det er også for bøvlet (og dyrt) for forbrugerne. Hvorfor betale 250 kr for en skive der bliver ridset og skal slæbes med rundt når man kan streame fra netflix eller alternativt købe filmen og så streame den uanset hvor man befinder sig?! Og hvorfor købe når man kan leje til 1/5 af prisen på en skive - hvor mange film ser man lige 5 gange?

 • 0
 • 0

Netflix er udmærket, men det er lettere irriterende, når man ønsker at se en bestemt film, og den så ikke længere findes på Netflix. Ligeledes kræver streamingstjenester internetforbindelse og, at den virker naturligvis. Nedbrud er heldigvis sjældne efterhånden, men de forekommer stadig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten