Første 3D-printede bygning i Danmark på vej

Illustration: Ivar Moltke/Create.dk

Et unikt byggeri er på vej i Nyborg. Her vil lokalpolitikere, en dansk arkitekt, et lokalt entreprenørfirma og et hollandsk universitet nemlig opføre den første danske bygning med 3D-printede betonelementer.

»Vi vil gerne vise, hvordan man kan 3D-printe med beton og bygge et hus stort set uden at generere byggeaffald,« forklarer arkitekt Ivar Moltke fra firmaet Create.dk

Sammen med Nyborg Kommune har han udviklet et design for en knap 30 kvadratmeter stor ungdomsbolig, der skal opføres med vægge og tag af 3D-printede beton­elementer.

Ingen danske virksomheder har stor erfaring med at 3D-printe beton, men de danske parter har fundet en samarbejdspartner i form af det hollandske universitet TU Eindhoven, hvor forskerne har arbejdet med 3D-printet beton i flere år og både bruger meterstore gantry-kraner og robotarme til at printe med.

Men én ting er hardwaren; noget andet er at få styr på på, hvordan man bruger det, fortalte lektor Freek Bos fra TU Eindhovens byggeriafdeling, da han for nylig besøgte Danmark i forbindelse med en konference om 3D-printet byggeri afholdt af Partnerskabet 3D Printet Byggeri, byggebranchens innovationsnetværk for bæredygtigt byggeri, Innobyg, og Teknologisk Institut.

»Den store udfordring ligger i beregning og modellering af betonens egenskaber. Egenskaberne ændrer sig over tid, så det første lag beton vil have andre egenskaber end det sidste lag i blandingen. Desuden kan pumpetrykket, print­hastigheden og printerhovedets vinkel også påvirke betonens egenskaber,« siger Freek Bos.

Det hollandske universitet har allerede printet en pavillon og arbejder på at printe en 60-90 kvadratmeter stor bygning i hjembyen. Og altså nu også på at printe krumme elementer til en ungdomsbolig i Nyborg.

Print på fabrik en fordel

I Rusland har firmaet Apis Cor for nylig vist, hvordan de med en betonprinter monteret på en robotarm var i stand til at printe en mindre bygning på et døgns tid, men Ivar Moltke ser flere fordele ved at printe elementerne på en fabrik og fragte dem ud til pladsen frem for at printe husene direkte på byggepladsen.

»Jeg tror ikke så meget på at printe på stedet. Det kræver etablering af et fundament for printeren, stilladser, vinterforanstaltninger. Det kan medføre mere kørsel, end hvis du printer elementerne på en fabrik, og også være dyrere. Eksempelvis vil det koste os omkring 15.000 kroner at få kørt elementerne fra Holland til Danmark, mens vinterforanstaltninger alene ville koste 20.000 kroner,« siger han.

En yderligere udfordring med byggeriet er at eftervise, at de svungne vægelementer kan leve op til alle bygningsreglementets styrke­krav.

»Ja, man kan jo ikke lige slå op i vejledningerne fra Statens Byggeforskningsinstitut eller en Ståbi. Så for at kunne eftervise konstruktionens holdbarhed regner vi den som et bindingsværkshus, hvor vi ser helt bort fra betonens trækstyrke og placerer armeringsjern i hjørnerne og taget,« forklarer Ivar Moltke.

Elementerne skal printes hos universitetet TU Eindhoven i Holland, køres til Danmark og monteres på pladsen i Nyborg – men de kunne i teorien også printes på pladsen. (Illustration: Ivar Moltke/Create.dk) Illustration: Ivar Moltke/Create.dk

I det russiske byggeri var væggene så glatte, at den udvendige finish udelukkende bestod af gul maling, og Ivar Moltke regner også med at lade de printede mure stå med en rå udvendig overflade, der viser printerprocessens lag:

»Vi kunne selvfølgelig pudse det op, men det ville nærmest føles som at snyde. Huset må efter min mening gerne vise, hvordan det er lavet.«

For Nyborg Kommune handler det nemlig også om at få skabt et vartegn for kommunens ambitioner om at blive et dansk center for 3D-print.

»Vi vil gerne vise, at vi er en kommune, der byggemæssigt er med på beatet. Vi har i forvejen, de såkaldte CO2-huse, som Realdania har opført, og nu vil vi gerne vise, hvad man kan med 3D-printet byggeri,« forklarer Carsten Kudsk (DF) der er formand for kommunens Udvalg for Grøn Omstilling. Han håber, at 3D-print kan gøre byggeri billigere og let at adskille og flytte.

»I dag vil bankerne sjældent låne penge til byggeri i landområder, men hvis nu man kan flytte et hus, så vil pengene jo ikke være bundet til en bestemt grund, men til bygningen, og så er det måske lettere at få det finansieret.«

3D-print kun en delløsning

Selv er Ivar Moltke imidlertid ikke overbevist om, at den nuværende printteknologi er den rigtige til byggeri.

»3D-print er blevet brugt med stor succes i andre brancher, og nu forsøger man at opskalere teknologien til byggeri. Det kan man se på de printere, mange bruger. Dybest set opskalerer man bare gantrykran-systemet. Men jeg tror, at man er nødt til at se på husbyggeri som noget fundamentalt andet. Inden for byggeri tror jeg mere på, at vi vil se en kombination af fleksibel glideforskalling og 3D-print, men vi har stadig til gode at se den helt rigtige løsning.«

Men byggeriet i Nyborg vil være en god idé, selvom det måske vil vise sig, at printteknologien ikke er den rigtige på længere sigt:

»Jeg har været med til at bygge Teknologisk Instituts testbyggeri, Villa Vision, og det er jo ikke, fordi selve byggerierne er blevet kopieret, men mange af delløsningerne har bredt sig. Mit håb er, at det kan gå på samme måde med dette projekt,« siger han.

Den endelige projektplan skal godkendes af Nyborg Kommunes udvalg for Grøn Omstilling 22. marts og derefter i kommunens økonomiudvalg. Bliver det også godkendt der, kan byggeriet måske allerede stå klar i oktober.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg tror ikke så meget på at printe på stedet. Det kræver etablering af et fundament for printeren, stilladser, vinterforanstaltninger.

Kunne man ikke forestille sig en printer monteret på en stor lastbil? Det burde løse den ene del af problemet. Vejret derimod kan man kun svært gøre noget ved.

  • 0
  • 0

Det er flere år siden jeg 3D printede mit hus. Modelleret i Minecraft og printet i plastic.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/193053...

Jo jo. Det er kun en model (og min printer leverede en noget sølle kvalitet på daværende tidspunkt), men til gengæld er hele bygningen 3D printet og tilmed printet i Danmark.

Jeg glæder mig til at besøge et 3D printet hobbithul eller andre bygningsformer, som ellers ville kræve et enormt håndarbejde, men det er vist ikke ambitionen her.

  • 1
  • 0

I tænker alt for stagneret. Alt vil blive printet in situ i én proces. Der vil ikke være noget der hedder VVS eller elektriker i fremtiden. Beton vil også udgå, ligeledes mursten.

Til at starte med kan I forestille jer en finmotorisk edderkoppe agtig robot og en sæk sand og sæk metal pulver. Den graver og den laser sintrer hele bygningen. Det er ingen udfordring at positionere. Det kræver intet tungt fundament, ligesom en murer ikke kræver fundament. Det vil blive stort set gratis at bygge bygninger.

Det er begyndelsen på den totale materielle overflod som fremtiden snarligt byder på hvor ingen behøver at arbejde for at leve. En fremtid hvor kapitalisme ikke kan fungere.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten