Ser man på regeringens nyligt præsenterede udspil til Finansloven 2023, ser fremtiden for Klimarådet ud til at kunne blive drastisk forandret.
Fra 2024 ser rådet ud til at miste 15,5 millioner kroner af sin nuværende bevilling på 24,8 millioner kroner. Altså næsten to tredjedele af det nuværende budget.
Det sætter ifølge Klimarådets formand Peter Møllgaard rådet i en situation, hvor det kan blive svært eksempelvis at opslå stillinger, hvis en medarbejder stopper.
Simpelthen fordi de ikke ønsker at ansætte nogen, de i princippet risikerer at skulle fyre, hvis ikke bevillingen forlænges.
I øjeblikket er der er nemlig tale om en ekstra bevilling, som Klimarådet med Aftale om Finansloven 2020 modtog for en fire-årig periode.
Den periode slutter i år. Og partierne bag Klimaloven har ikke besluttet en fast, fremtidig bevilling til Klimarådet.
Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er der dog tale om helt normal praksis, når der først tages stilling til en bevilling i forbindelse med forhandlinger om finansloven for det år, hvor bevillingen udløber.
»Vi er glade for klimarådets arbejde, og rådet har fået en ekstra bevilling siden 2020 – og det har de også i år. Det er helt gængs praksis at tage stilling til Klimarådets bevilling for 2024 og frem i forbindelse med finansloven for 2024,« siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i en skriftlig kommentar til Ingeniøren.
»Det er vigtigt for regeringen, at Klimarådet kan levere rådgivning af høj kvalitet.«
Ingen prissætning på rådets arbejde
Allerede i Finanslov 2022 fremgik det, at Klimarådet står til at miste en væsentlig del af sin bevilling fra 2024, hvis der ikke laves nye politiske aftaler.
Som det fremgår af et bilag leveret til Folketingets finansudvalg i august sidste år, lagde den forrige S-regerings finanslovsforslag for 2023 heller ikke lagde op til, at den slags aftaler skulle findes før kort inden ekstra-bevillingens udløb.
Dengang sagde forhenværende klima-, energi- og forsyningsminister til Information, at Klimarådet »selvfølgelig skal have ressourcer, der matcher de opgaver, rådet skal løse.«
Ingeniøren har derfor stillet et spørgsmål til den nuværende minister på området, der kan forsøge at afklare en slags prissætning af værdien af Klimarådets arbejde.
Hvilken størrelsesorden bør Klimarådets bevilling fra 2024 have ifølge ministeren?
Det spørgsmål har Lars Aagaard ikke svaret på.
