Førerløst skib skal krydse Atlanten på vind- og solkraft

For 400 år siden sejlede skibet Mayflower de første pilgrimme over Atlanterhavet. Nu er en ny Mayflower klar til at sejle samme rute fra Plymouth i England til Plymouth på den amerikanske østkyst.

Men det er ikke et hvilket som helst skib, der skal genskabe den berømte rejse. Det nye Mayflower, som bærer det officielle navn MARS (Mayflower Autonomous Research Ship), skal drives udelukkende af vind- og solenergi, og det vil ikke have mennesker om bord.

Skibet udvikles af Plymouth University i England i samarbejde med MSubs og Shuttleworth Design, og planen er at have skibet klar til at krydse Atlanten i år 2020 - præcis 400 år efter pilgrimsrejsen.

Sejlende laboratorium

Om bord på skibet vil være flere droner, som skal udføre videnskabelige målinger og opgaver undervejs på turen.

»MARS vil blive et forsøgslaboratorium for ny navigationssoftware og alternative energiformer. Den vil inkorporere ny og bedre udnyttelse af både sol-, bølge- og vindenergi,« siger professor Kevin Jones, dekan på videnskab- og ingeniørstudiet på Plymouth University, til universitetets hjemmeside.

Skibet designes af den prisvindende skibsdesignvirksomhed Shuttleworth Design, som har base på Isle of Wright. Alle detaljer er endnu ikke helt på plads, men designet er klar. Skibet bliver en såkaldt trimaran - et treskroget fartøj, som vil have en overflade bestående af solcellepaneler for optimal udnyttelse.

Læs også: Om ti år: Førerløse 200 meter lange skibe gennempløjer verdenshavene

Parterne har allerede indledt samtaler med British Maritime and Coastguard Agency for de rette tilladelse, ligesom certificeringsorganet DNV GL også er inde over processen.

Arbejdet med skibet forventes at tage to et halvt år, hvorefter forskellige tests skal bestås, inden pilgrimsrejsen kan genskabes på højteknologisk og førerløs vis i 2020.