Førerløse busser kører i Schweiz til foråret
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Førerløse busser kører i Schweiz til foråret

Selvkørende biler er ved at udvikle sig til en konkurrencesport for såvel bil- som it-firmaer. Det varer ikke mange år, før de første modeller rammer markedet.

Men allerede nu overhales de af storebrødre på vejen - busserne. Og det er hverken Google, Apple eller Tesla, der står bag.

Til foråret kan turister i den gamle del af postkort-idylliske Sion i Schweiz nemlig få glæde af elektriske, chaufførløse busser. Det er dermed tale om en af verdens første udrulning af fuldt-automatiske køretøjer på offentlig vej. Det skriver The Independent

De to busser, hver med plads til ni passagerer, skal over en to-årig prøveperiode drives af det schweiziske busselskab PostBus og kommer til at betjene enkelte af byens valfartede turiststrækninger.

Læs også: Elbiler kan komplicere redningssituationer

Busserne er konstrueret og leveret af BestMille, en nystartet schweizisk virksomhed med blot et år på bagen. Leverancen af de to førerløse busser er deres første kontrakt.

Busserne er udviklet af to nyuddannede kandidater fra det Schweiziske Teknologiske Institut i Lausanne.

Sammen med et større forskerhold har de i længere tid udviklet de krævende algoritmer, der gerne skulle bringe buspassagerer sikkert frem og tilbage, holde sig på vejen, styre uden om forhindringer og bremse op for uforudsete forhindringer.

Helt uden menneskelig indblanding bliver systemet dog ikke. Konceptet lægger op til, at busserne skal kunne kontrolleres, overvåges og eventuelt fjernstyres fra et kontrolcenter lidt a la førerløse tog.

I første omgang vil BestMille blot levere de to busser. Efter prøveperioden slutter, håber de at udvide produktionen, eventuelt til flere byer i Schweiz.

Når man læser almindelige aviser, kommer man til at frygte fremtiden, når man læser herinde (eller andre videnskabelige sites) så glæder man sig til den!

Det skaber balance!

  • 12
  • 0

Hvad der sker i transportbranchen i disse år, er uhyre interessant, fordi det har indflydelse på stort set alle andre brancher. Fra nye små solid-state LIDAR chips der kan sidde på biler, busser, hospitalssenge, støvsugere osv. over grundlæggende software algoritmer til love om autonom bevægelse. På https://www.facebook.com/automatiskebiler/ har jeg lagt en masse artikler op om denne nye udvikling i alle mulige forskellige nye og gamle brancher.

Personligt så jeg gerne ing.dk fik journalister ud til de forskellige led i denne nye udvikling og skrive om visionerne derude. Gerne som en serie.

  • 4
  • 0