Førende klimaforskere: Vi har tre år til at redde klimaet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Førende klimaforskere: Vi har tre år til at redde klimaet

Som en optakt til G20-mødet i Hamborg 7.-8. juli bringer en række af verdens førende klimaforskere med Christiana Figueres i spidsen et opråb i Nature om, at vi har tre år til at redde klimaet.

Costaricaneren Christiana Figueres – som parentetisk bemærket har danske aner, og hvis fulde navn er Karen Christiana Figueres Olsen – var tidligere leder af sekretariatet for FN's klimakonvention og står i dag i spidsen for Mission 2020, der arbejder for at afbøje kurven for CO2-udledning fra 2020.

Læs også: Global klimaaftale bliver kun et skridt på vejen

»Når det gælder klimaet, er timing altafgørende,« argumenterer hun og de øvrige forskere.

Figueres og co. gør opmærksom på, at der allerede er sket en række store fremskridt med henblik på brug af mere CO2-venlig energi, men de peger alligevel på, at hvis udledningerne af CO2 fortsætter på det nuværende niveau efter 2020, vil det blive næsten umuligt og i hvert fald meget kostbart at opfylde de mål, som er sat med Paris-aftalen.

Slut med kul fra 2020

De peger på en lang række konkrete tiltag inden for seks sektorer, der skal til for at vende udviklingen. Disse omfatter bl.a. et stop for godkendelse af nye kulkraftværker efter 2020 og en øgning af markedsandelen for elektriske biler til 15 pct. – i dag er den ca. 1 pct.

Kommentaren i Nature slutter på denne måde:

'Der vil altid være nogle, der stikker hovedet i sandet og ignorerer de globale risici forbundet med klimaforandringer. Men vi er mange flere, der er forpligtet til at overvinde denne inerti. Lad os forblive optimistiske og sammen handle dristigt.'

Med risiko for at lyde overud pessimistisk:

Hvad end, der prøves at opnå, skal de igennem et politisk system som primært er styret af ældre individer (+40). Der er selvfølgelig undtagelser, specielt i Danmark, men princippet holder stadig.

En ting, man lærer at sætte pris på når man har fået et par årtier på bagen, er tålmodighed. Tålmodighed er generelt en dyd, men problematikken ligger i, at man glemmer, nogle ting ikke kan vente. Er man først fyldt 50, er der ikke så lang til 55, og pludselig skal man på pension.
(om end jeg ikke er på det punkt endnu, er det erfaringen jeg har hørt fra flere ældre - ring evt. selv til din far/farfar/bedstefar (eller -mor) og hør, om der ikke er noget om snakken).

Når man er, i et demokratisk samfund skal der være plads til at lytte til alle. Desværre sker det (oftere og oftere), at mennekser mener, deres holdning er korrekt - Selvom de reelt set ikke har nogen idé om, hvad de taler om.
I disse dage er det i høj grad set som f.eks. Trump , der er en benægtelse af sund fornuft og videnskab.
I Danmark har vi også set det i optikken af 'Støjberg-sagen' (må en minster bryde loven?), og uden, at det skal ende ud i en debat herom, har mange mennesker en tilgang der hedder:

Det går nok.

Og det er ikke forkert. I næsten alle facetter af livet, må man erkende, at livet går videre. Problematikken ligger i, at når vi snakker om f.eks. klimaændringer, kan vi ikke bare sige 'det går nok.", og så glemme problemerne i et årti eller tre. For så er det for sent.

Paradoksalt nok er det sjældent (aldrig) de mennesker, der har en forståelse for fremtidens udfordringer, der bestemmer. vi ser gerne aldrende (vise!) mennesker, der forsøger, at bestemme, hvad der er vigtigt i fremtiden.
Imidlertid er deres egen livsforståelse baseret på deres eget liv - uden at tage højde for, at tiden er en anden.
Imidlertid kommer størstedelen af disse beslutningstagere aldrig til at opleve effekten af deres ændringer - Hvorved man passende kan spørge:

Hvis man aldrig ser konsekvensen af ens handling, hvorfor skulle man så interessere sig for, om det går ud over andre?

  • 18
  • 15

Siden hvornår er fr. Figueres monstro blevet (førende) klimaforsker??
Hun er hard core apparatjik i UN med ambitioner om at 'omstyrte kapitalismen':

A shocking statement was made by a United Nations official Christiana Figueres at a news conference in Brussels. Figueres admitted that the Global Warming conspiracy set by the U.N.’s Framework Convention on Climate Change, of which she is the executive secretary, has a goal not of environmental activists to save the world from ecological calamity, but to destroy capitalism

https://www.armstrongeconomics.com/world-n...

  • 18
  • 24

Har vi ikke hørt lignende udsagn i snart 20 år. Katastrofen venter lige om hjørnet, hvis og hvis.
Det er ligesom med fusionsenergi, det er hele tiden klar om 10 år.

  • 17
  • 39