Følg pollenvarsling online i nyt europæisk system
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Følg pollenvarsling online i nyt europæisk system

Illustration: CAMS

Det er højsæson for birkepollen, som generer mange – inklusive denne skribent. Disse personer og folk, der lider af allergi over for pollen fra græsser og oliventræer, har nu fået et nyt værktøj, de kan bruge.

European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), der er mest kendt for at levere data til de nationale meteorologiske institutter i Europa, står også for driften af Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS). Til dette system har man nu tilføjet varsling af pollen fra birk, græs og oliven.

Inputdata til systemet leveres fra European Aeroallegen Network, der består af jordbaserede målestationer i en lang række lande. Det er vigtigt at have målinger fra et stort område, da pollen let kan transporteres 500-1000 km i luften. Det kombineres så med forudsigelser for vind og vejr fra ECMWF til et europæisk pollenvarsel.

I første omgang kører systemet i en prøveperiode på havandet år, hvorefter man vil tage stilling til, hvordan varslingen eventuelt kan gøres permanent.

»Vi håber, at mange brugere i denne periode vil få glæde af systemet,« siger Mikhail Sofiev fra det meteorologiske institut i Finland, der er den videnskabelige leder for udviklingen af pollenvarslingen.

Pollenvarsling kan følges på CAMS-websitet, hvor det muligt at vælge hvilken type pollen, man ønsker at se varsel for ud fra en drop-down liste.