Fødevareministeren: Vi støtter godkendelsen af glyphosat de næste 15 år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fødevareministeren: Vi støtter godkendelsen af glyphosat de næste 15 år

Når EU-Kommissionen til sommer skal beslutte sig for, hvorvidt et af verdens mest solgte sprøjtemiddler, glyphosat, skal have fornyet sin godkendelse, bliver det med opbakning fra den danske regering.

Det understregede miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) onsdag på et samråd, som var indkaldt på foranledning af formanden for SF, Pia Olsen Dyhr.

Samrådet tog udgangspunkt i den verserende debat om, hvorvidt glyphosat er kræftfremkaldende eller ej. Det er WHO og EU er nået til forskellige konklusioner på.

Glyphosat er den aktive ingrediens i bl.a. sprøjtemidlet Roundup, og mens WHO’s forskningsenhed IARC for knap et år siden betegnede stoffet som ’sandsynligvis kræftfremkaldende’, så nåede EU’s fødevaremyndighed Efsa i efteråret frem til, at det i hvert fald ikke var glyphosats skyld, hvis sprøjtemidler var kræftfremkaldende. Så måtte det ligge i noget andet.

Ud over de divergerende resultater er Efsa blevet kritiseret for manglende åbenhed ved fremlæggelsen af dokumentationen, hvilket blandt andet har ført til brevveksling mellem en række førende kræftforskere og EU’s sundhedskommissær.

Læs også: Leder: Hemmelige Roundup-studier giver os utroværdigt fødevare-tjek

Men den danske fødevareminister mener ikke, at der er grund til at mistænke EU for utilstrækkelig forskning.

»Jeg har tillid til EU, og derfor ser jeg stor grund til at sætte vores lid til beslutningsgrundlaget,« sagde Eva Kjer Hansen under samrådet.

»Jeg holder mig til Efsas mere vidtgående studier, som det ser ud nu. Selvfølgelig skal det være sikkert for alle at bruge sprøjtemidlerne, men det ligger hos medlemslandene, der efterfølgende vurderer stofferne,« sagde hun.

Læs også: Her er baggrunden for glyphosat-striden mellem EFSA og WHO

En godkendelse betyder, at glyphosat kan anvendes i sprøjtemidler i EU de næste 15 år. Reglerne for omgang med sprøjtemidler for nylig er blevet revideret, så professionelle brugere nu skal være uddannet sprøjteførere for at købe midlet samt have genopfrisket deres viden om midlerne og brugen hvert fjerde år.

Desuden er dunkene til private blevet sat bag disken og må ikke længere stå på hylderne.

Det var dog utilstrækkeligt til at stille SF-formanden tilfreds med ministerens tillid til Efsas konklusioner.

»Jeg synes, at det er en udfordring, at de bruger lukkede studier. Det gør det svært ikke at stole på WHO,« lød det var Pia Olsen Dyhr, selv om ministeren mente, at fyldige referater var nok, når nu Miljøstyrelsen har de nødvendige oplysninger, som befolkningen ikke nødvendigvis har adgang til.

Ministeren lovede dog at stille forslag i EU om, at der også skal stilles krav til at se på blandinger og ikke kun det aktive stof, så cocktaileffekten også kom i betragtning.

Det er dog trist at vi i Danmark har en minister der ikke vil tage WHOs advarsel alvorligt, trods det at WHO alene har set på videnskablige studier, som er offentligtgjort, Man skal ikke se meget på nettet før man finder ud af at industri studier ikke holdes skjulte for offentligheden uden grund http://healthimpactnews.com/2015/glyphosat... Heldigvis er disse 15000 siders dutkonenation fra Monsanto nu i hænderne på videnskabsfolk udenfor industrien, der kommer sikkert mange flere lig ud af skabet, når Anthony får dem gået igennem!
Ministeren er også klar over at der i Danske grise er fundet en sammenhæng mellen Glyphosat rester i foder og deformtfødte grise, aborter og fertilitetsproblemer, tilmed i doser af glyphosat som allerrede er "lovligt" i vore fødevarer. Denne film fra Tysk TV: https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&es...
har bragt et indslag som sætter fokus på problemerne med Roundup, de er alle set i Danmark, men fødevare ministeren vælger at se problematikken fra industriens side, og lader danske afgrøder, Husdyr og mennesker lide.

  • 12
  • 5

at der er sammenfald mellem ministerierne for fødevarer og landbrug ???

Den siddende regering ender med at give mig en regulær depression :o( - det er godt svært at få øje på nogen lyspunkter i den samling inkompetente klaphatte ! ! !

mvh Flemming

  • 13
  • 6