Fødevareministeren: Urealistisk mål helt at udrydde MRSA i landbruget
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fødevareministeren: Urealistisk mål helt at udrydde MRSA i landbruget

Bedre hygiejne i staldene og et langsomt faldende antibiotikaforbrug til svinebesætninger er ikke nok, hvis vi skal af med husdyrbakterien MRSA.

Den holdning fremlagde Maria Reumert Gjerding, miljø- og dyrevelfærdsordfører for Enhedslisten til et åbent samråd i Folketinget i dag.

Hun ser gerne antibiotikaforbruget nedbragt med 90 procent, at svinestalde bliver saneret, og at Fødevareministeriet i det hele taget øger indsatsen mod resistente bakterie i langt højere grad.

Men så nemt er det ikke, mente miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som syntes, at tonen i lokalet var lige skarp nok.

Læs også: DTU: Nu har danske mink også fået svine-MRSA

Samrådet var kommet i stand i halen på Rigsrevisionens rapport fra efteråret, der kritiserede Fødevareministeriet for at gøre for lidt for at udrydde bakterien, mens den gennem de seneste otte år har spredt sig til op mod 68 procent af de danske slagtesvin.

Maria Reumert Gjerding var mere end enig med Rigsrevisionen og stillede spørgsmålstegn ved ministeriets kompetence på området. Det ville Eva Kjer Hansen imidlertid ikke høre tale om.

»Men hvad er der da blevet gjort for at rette op på problemet? Og hvordan vil man sikre, at MRSA kommer under kontrol, så der ikke længere er mennesker, der bliver smittet?« ville Maria Reumert Gjerding vide.

Læs også: Ministerium får hug af Rigsrevisionen for at ignorere svine-MRSA

Hun mente, at ministeriet burde være lidt vaksere ved havelågen, når det kom til at implementere nye handlingsplaner i stedet for hele tiden at vente på ’ny viden’.

»Nu handler jeg på faglige input og ikke på følelser. At tale om, at ministeriet har svigtet, er urimeligt. Jeg har søgt at handle på den viden, der har været tilgængelig,« lød det fra ministeren, som understregede, at antibiotikaforbruget var faldet med 17 procent siden 2009 og efter planen skulle sænkes yderligere 15 procent frem mod 2018.

Desuden fremhævede hun den tidligere regerings fempunktsplan, der indeholdt krav om håndvask og tøjskifte i staldene, indførelse af en rådgivningstjeneste og en smittebeskyttelsesplan, et stop for flokmedicinering og et kig på afgiftsstrukturen på antibiotika.

Læs også: Aarhus Universitet vil have styr på grises zinkbehov

Hun fremhævede desuden det arbejde, som Aarhus Universitet har iværksat, hvor man ser på grisenes livscyklus og behov for tilsætninger i foderet under fravænning og i den forbindelse også det serviceeftersyn, som ministeren før jul erklærede, skulle rette op på Rigsrevisionens kritik af den manglende styring af MRSA-initiativerne.

»Vi sætter fokus på et bedre strategisk overblik, og jeg regner med, at det vil munde ud i en række anbefalinger inden sommer. Desuden ser vi i foråret på en differentieret gult kort-ordning, så forskellige typer antibiotika bliver vurderet forskelligt,« lovede ministeren.

»Men erfaringen viser, at forandringer skal ske over en årrække. Det så vi med salmonella, og at sanere staldene, som de har gjort i Norge, har heller ikke vist sig at udrydde bakterien. Den er kommet igen,« understregede ministeren som svar på Maria Reumert Gjerding spørgsmål om, hvorvidt man ikke i god tid burde havde saneret staldene, inden det var for sent.

Den købte Maria Reumert Gjerding imidlertid ikke.

»I siger hele tiden, at der er noget, I ikke ved, men det må ikke være en undskyldning for ikke at handle, når befolkningens sundhed står på spil. Og det er en tikkende bombe under hele erhvervet,« lød det fra dyrevelfærdsordføreren, som tvivlede på, at håndvask vil gøre den helt store forskel, hvis man virkelig vil af med bakterien.

»Vi er nødt til at bekæmpe den fra avlstoppen, uanset hvad det kommer til at koste for erhvervet. Vi skal stoppe handlen med smittede dyr, og så skal vi have antibiotikaforbruget sænket med 90 procent,« forlangte Maria Reumert Gjerding og afkrævede Eva Kjer Hansen et svar på, om ministeren gårefter MRSA-frie besætninger og MRSA-frie eksportsvarer.

Læs også: Ministre lancerer ny strategi mod antibiotikaresistens

Det mente Eva Kjer Hansen, var svært at svare nej til, men måtte dog erkende:

»Vi drømmer alle om MRSA-fri besætninger, men så nemt er det jo ikke. Der er også mennesker, der smitter, og hvordan kan vi stoppe det? Der er ingen lande, der har svaret på, hvordan man løser MRSA-problematikken,« lød det fra ministeren.

»Jeg vil gerne have MRSA-fri besætninger, men jeg kan ikke sige, at det er realistisk at nå i mål med det. Vi ved for lidt om smitterisikoen, men jeg vil gerne øge indsatsen,« sagde Eva Kjer Hansen.

Når der tales om antibiotika-resistente bakterier bør også landbrugets enorme forbrug af kobber og zink nævnes, da disse metaller bidrager til udvikling af antibiotika-resistente bakterier.

Endvidere bør der ses på konsekvenserne af landbrugets forurening med kobber og zink for planter, dyr og mennesker.

  • 8
  • 1

Jeg har søgt at handle på den viden, der har været tilgængelig

"Og jeg har aktivt modsat mig at der kom mere tilgængelig viden, så jeg ville være nødt til at handle."
Det sidste er naturligvis noget som Eva Kjer Hansen ikke kunne finde på at sige højt.

  • 11
  • 1

muligt at undgå salmonella i kyllinger, indtil Svenskerne gjorde det, og begyndte at eksportere til Danmark. Så var det pludseligt muligt.

  • 9
  • 1