Fødevareminister trængt i sag om sutteflaske-kemikalie
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fødevareminister trængt i sag om sutteflaske-kemikalie

Forskerne strides i øjeblikket heftigt, om stoffet bisphenol A (BPA) er så farligt, at det helt skal forbydes. At det er farligt er alle enige om, men spørgsmålet er i hvor små doser stoffet stadig er farligt.

I øjeblikket er der en grænseværdi på 0,6 mg/kg fødevare, der blandt andet bygger på undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet og EU's fødevaresikkerhedskontor (EFSA), men Enhedslistens Per Clausen vil ikke vente på forskerne bliver enige og har allerede fået samlet et flertal i Folketinget til at få regeringen til at arbejde for at EU overordnet forbyder anvendelsen af bisphenol A, og at der lokalt i Danmark her og nu arbejdes på at få gennemført et forbud mod anvendelsen af bisphenol i sutteflasker.

Hidtil er det dog ikke lykkedes at få fødevareminister Eva Kjer Hansen til at foretage sig noget i sagen på trods af beslutningen i Folketinget, og på et opfølgende møde i Folketingssalen sidste fredag meldte ministeren klart ud, at hun ikke havde til sinds at gøre noget i sagen, da det ville være i strid med EU's regler. Hun vil i stedet afvente en officiel udmelding fra EFSA, der formentlig i januar til næste år vil fremlægge konklusionerne på nogle helt nye studier gennemført i Italien.

Men Per Clausen har i dag haft held over for miljøminister Troels Lund Poulsen (V) til at få ministeren til at bakke op om et forslag om at forbyde hormonforstyrrende stoffer i produkter til børn. Hormonforstyrrende stoffer er blandt andet ftalater og parabener, men også bisphenol A anses for at have hormonforstyrrende egenskaber og blandt andet have betydning for forplantningsevnen.

»Miljøministeren har netop lagt op til, at vi laver en fælles beretning, hvor der åbnes op for et forbud mod hormonforstyrrende stoffer i stil med det, vi har foreslået - medmindre der kommer videnskabelig dokumentation for at disse stoffer er ufarlige. Dermed er vejen banet for bedre forbrugersikkerhed på dette område efter flere års målrettet arbejde,« siger Per Clausen i en henvendelse til pressen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten